Tavuk Hile yapmaz…!
Son günlerde basın yayın organlarında artan yanlış tüketici bilgileri ile ilgili kanatlı sektörü emekçilerinden bir bilgilendirme sunuldu ve halk bu konuda aydınlatıldı.
Yumbir’ den yapılan bilgilendirme şöyle;
En Güvenilir Üretici Tavuk, En Değerli Besin Yumurta, tavuk metabolizmasının ürettiği, hem kendi üremesi için hem de insan beslenmesi için gerekli mucize bir üründür.
İnsan hayatı için gerekli olan gıdaların ve gıda etiketlerindeki bilgilerin güvenli olması her tüketicinin vazgeçilmez beklentisidir. Ne var ki gıdalara yapılan hileler tüketicin beklentisini boşa çıkarmakta, söz konusu ürünü ya geçici olarak ya da tamamen tüketmekten alıkoymaktadır. Gıdada hile yapanlara her zaman her yerde rastlanabilir.
Gıda skandallarına en son örnek de gıda güvenliği konusundaki katı tutumu ile bilinen Avrupa Birliği’nde, bazı işlenmiş hayvansal ürünlerde, köfte ve hazır dönerlerde at eti bulunması olayıdır. Geçmiş yıllarda ülkemizde de benzer olaylar yaşanmış at ve eşek eti sığır eti diye satılmıştır. Öte yandan ülkemizde etiket beyanında %100 dana eti denilmesine rağmen, bazı et ürünlerine, diğer türlerin etlerinin karıştırıldığına şahit olmaktayız.
Ülkemizde beslenme şekli, gelişmiş ülkelerin aksine bitkisel gıdalar ağırlıklıdır. Hayvansal üretim maliyetlerinin nispeten yüksek olması ve tüketicinin alım gücünün düşüklüğü, hayvansal ürün tüketimini kısıtlamaktadır. Gelişmiş ülkelerde kişi başına günlük protein tüketimi 102 gram olup, bunun 70 gramı hayvansal proteindir. Türkiye’de ise günlük protein tüketimi 84 gramdır ve bunun sadece 17 gramı hayvan kökenlidir. Ülkemize kişi başına 320–325 kg un tüketilirken, gelişmiş ülkelerde bu rakam 70–110 kg arasında değişmektedir.
Bu da göstermektedir ki Türkiye gelişmiş ülkelere göre 3 kat fazla un tüketirken 3–5 kat daha az hayvansal protein tüketmektedir. Türkiye’de kişi başına yıllık et tüketimi 19 kg iken, ABD’de 116.7, Arjantin’de 99.5, Avustralya’da 93.9 kg’dır. Avrupa’da ise deli dana hastalığına rağmen kişi başına düşen yıllık et tüketimi 105 kg civarındadır. Et tüketimindeki kıyaslamada aradaki bu uçurumun en önemli nedeni ekonomiktir. Son haftalarda Avrupa Birliğinde yaşanan at eti skandalı tüketicilerin kuşkularını tetikleyebilecek ve ülkemizde zaten düşük olan et tüketimin, daha da düşmesine neden olabilecektir.
Yumurta Üreticileri olarak Türk tüketicisine diyoruz ki; başta et ve süt olmak üzere tüm hayvansal ürünleri tüketmeye devam ediniz. Ancak sağlık ve gıda güvenliği endişesi nedeniyle ete mesafeli duruyorsanız hayvansal protein açığını her yerde kolayca bulunabilen ve en ucuz protein kaynağı olan yumurtayı daha fazla tüketerek giderebilir ve sağlıklı beslenebilirsiniz.
Yumurta, “ölü enerji” kaynakları olarak nitelendirilen et, süt ve peynir gibi protein depolarının aksine “canlı enerji”yi barındıran tek protein kaynağıdır. Yumurta proteininde insan vücudunda sentezlenemeyen ve tüketilen besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “elzem amino grup asitleri” mevcut olduğunu ve yumurtanın bütün besinler içerisinde en kaliteli proteini içerdiğini ifade etti. Anne sütünden sonra insan vücudunun ihtiyacı olan tüm besin maddelerini bulunduran, kendi doğal ambalajı içinde hile yapılamayan tek besin olan yumurta, döllenmesi halinde yeniden bir canlı meydana getirebildiğinden gençlik mucizesi sunuyor.
Türkiye Yumurtayı Bilerek Yesin…
Yukarıdaki metnin kimin tarafından düzenlendiği açıklanmamıştır. Türkiyedeki yıllık et tüketimi 19 kg olarak belirtilmiş ise de kanaatımca yanlış veya eksiktir. 2012 rakamlarına göre tavuk eti tüketimi 21 kg/yıl, kırmızı et tüketimini de buna ilave ederseniz yıllık toplam et tüketimi 30 kg ın üzerindedir. Bilgilerinize
Sayın Canoler,metin bilgileri Yumbir tarafından açıklandı.Kendi sitesinden alındı.