Tavuk ile ilgili yanlış haberler sektörü etkiledi
Çeşitli yayın organlarında reyting uğruna tavuk ürünleri ve gıda sektörlerini karalayan “Medya Reşyting Starları” yüzünden tüketimde büyük düşüşlere neden oldu.Bu nedenle 2013 üretiminde ancak yüzde 1.2 artış kaydedildi.
Bu konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr.Sait Koca, 2013’te yıllık kişi başı piliç tüketiminin 19.14 kilogramdan 19.62 kilograma çıktığını dile getirerek, “Bazı şirketlerde küçülmeler yaşanmış olabilir ama sektör büyümeye devam ediyor. Ancak büyüme, beklentilerin altında oldu” dedi.
ÜRETİMDE ZARAR ÖN PLANA ÇIKTI
Son zamanlarda döviz kurlarındaki artışın maliyete yüzde 9-10 yansıdığını, buna karşın fiyatlarda ancak yüzde 5 civarında artış olduğunu dile getiren Dr.Sait Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Döviz kurlarına, tüm dünyada artış eğilimi gösteren gıda fiyatları da eklendi. Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin bilançosu düşüş kaydetti. Aslında 2013’te her ne kadar beklediğimiz büyüklüğe ulaşamasak da üretim ve tüketimde çok büyük sorunsayılacak olumsuzluk yaşamadık.Üretimi ve tüketimi dengeliyoruz ama kâr-zarar dengesinde sıkıntılarımız oluyor.
‘Söylentiler tavuğu, şamar oğlanı yaptı’
Zuhal DAŞTAN Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu Başkanı
Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, yanlış söylentilerden tüketicilerin etkilendiğini söyledi. Yumurta, süt, yoğurt gibi ürünlerin alternatifi olmadığı için olumsuz haberlerin tüketimi etkilemediğini dile getiren Daştan, “Ama tavuğun alternatifi var. Kırmızı et, balık yersiniz. Kıymalı yemek yersiniz bir şekilde ihtiyacı karşılarsınız. Bu nedenle tavuk, biraz da şamar oğlanına döndü. Herkesin bir fikri olduğu, ancak hiçbirinin bilimsel olmadığı ortamda halkı doğru bilgilendirmek gerekiyor” diye konuştu.
‘Ukrayna yüzünden Irak pazarında da zarar ettik’
İç tüketim düşünce üretimi dış pazarlara yönelttiklerini dile getiren Zuhal Daştan, burada da Ukrayna’nın rekabetiyle karşılaştıklarını kaydetti. Ukrayna’nın bol olan mısır ve soya üretimi sayesinde maliyetlerini düşürdüğünü anlatan Daştan, bu durumun Irak’a satışları önemli ölçüde etkilediğini ifade etti.
400 $ UCUZLATTI
Daştan, Irak pazarıyla ilgili şunları söyledi: “Piliç etinin tonunu 2 bin dolardan satarken Ukrayna’nın fiyatı olan bin 600-bin 700 dolar seviyesine çekmek zorunda kaldık. Tabii bu da zarar ettirdi. Zarara dayanamayan bazı şirketler biraz frene bastı. Ama yüzde 5’in üzerinde küçülen şirket olduğunu sanmıyorum.”
‘Hocalarla birlikte halka doğruyu anlatıyoruz’
Keskin KESKİNOĞLU Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi
Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, 2.5 aydır halkı bilinçlendirmek için toplantılar yaptıklarını söyledi. Pek çok hekimin bir araya geldiği sagliklibilgi.org’da tavuk etiyle ilgili doğruların anlatıldığını belirten Keskinoğlu, sonuç almaya başladıklarını, tüketimde artış gördüklerini ifade etti. Keskinoğlu bütün tavuğun üreticiden çıkış fiyatının 4.7 lira olduğunu, döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle maliyetlerin 4.8 liraya geldiğini de sözlerine ekledi.
Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan; Hiçbiri
Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıktı diye tartışılırken ABD San Francisco merkezli Hampton Creek’tan ilginç bir haber geldi. Şirket bitki bazlı tavuk yumurtası üretmek üzerinde çalışıyor. Tavuktan çıkmayan yumurtanın ilk üretimleri ve tadım testleri de yapılmaya başlandı. Şirket, yumurtalarının besin değeri ve tat bakımından tavuk yumurtasından farkı olmadığını belirtiyor. Şirketin biyokimyagerlerden oluşan Ar-Ge ekibi, 1500 bitki türü üzerinde moleküler seviyede çalıştı. Bu bitkilerin protein yapılarından da bitkisel yumurta elde etmeyi başardı. Şirketin yatırımcıları arasında Bill Gates ve PayPal’ın kurucularından Peter Thiel yer alıyor. Yumurtayı tavuk yumurtasına göre yüzde 48 daha ucuza mal ettiğini iddia eden şirkete en son Asya’nın en zengin işadamı Li Ka-Shing 23 milyon dolar yatırım yaptı.