Tavuk Irk ve Soy Hatları İle Bunların Sınıflandırılması
TAVUK IRK SOY VE HATLARI VE BUNLARIN SINIFLANDIRILMASI
Prof. Dr. F. Tahir Aksoy
Günümüzde yaygın olarak üretilen etçi ticari piliçler Cornish ve Plymouth Rock ve benzer tavuk ırklarından, yumurtacı ticari piliçler ise daha çok Leghorn, New Hampshire, Plymouth Rock ve benzer birçok tavuk ırkından köken almıştır. Günümüzde başarı ile üretilen bu kombinasyonların daha da geliştirilmesi hususundaki hayvan ıslahı çabaları durmaksızın sürdürülmektedir. Bu çalışmalar sürerken ortaya çıkacak olası bir sorun karşısında ise klasik tavuk ırklarından üretilecek çeşitli soy ve hatlardan yararlanılması mümkün olacaktır. İşte bu nedenlerle yeryüzünde bulun tüm tavuk ırk, soy ve hatlarının korunması gerekmektedir. Bu tavuk ırk, soy ve hatları yeryüzünün zenginliğidir.
Hayvanlar aleminin üyelerini, morfolojik ve fizyolojik özelliklerine göre tür adı altında büyük gruplara ayırmak mümkündür. Ortak özellikler gösteren, aralarında birleştikleri zaman kesin olarak yavru veren hayvan gruplarına tür denir. Atlar, sığırlar, koyunlar ve tavuklar ayrı hayvan türleridir.
Bir tür içinde bulunan hayvanlar, birçok ana özellik bakımından bir birine benzemekle beraber, bazı özellikler bakımından da birbirlerinden ayrılırlar. Bir tür içinde, ortak özelliklere sahip olan ve bu özelliklerini kalıtım yolu ile yavrularına geçiren hayvan gruplarına ırk denir. Leghorn, New Hampshire, Plymouth Rock ayrı tavuk ırklarıdır.
Aynı ırk içinde bulunan farklı gruplara varyete adı verilir. Varyeteler arasındaki farklılıklar tüylerin rengi, ibik şekli, sakal ve başta hotoz bulunması gibi özelliklerdir. Örneğin Plymouth Rock ırkının beyaz, benekli, çilli ve açık kahverengi (buff) varyeteleri vardır. Leghorn ırkının da birçok varyetesi vardır. Değişik renklerde olan Leghorn varyetelerinin bazıları balta, bazıları da gül ibiklidir.
Soy, aile ve hatlar, bir ırk ya da varyete içinde üretilmiş özel gruplardır. Bu gruplar, değişik özellikler için homozigot hale getirilmiş, ya da bazı mutasyonları içeren gruplar olabilir. Yine bu gruplar, ticari önem taşıyan bazı kantitatif özellikler için özel olarak geliştirilmiş olabilir. Lohmann, Eubrid, Ross,Cobb, Asa, DeKalb, Shaver, ticari amaçlı üretim için çeşitli tavuk soy aile ve hatlarını üreten ve pazarlayan milletlerarası özel kuruluşlardan birkaçıdır.
Günümüze kadar, tavuk ırklarının tanımlanması konusunda birçok yayın yapılmıştır. Bu alanda en verimli çalışma, Amerikan Tavukçular Derneği tarafından yürütülmektedir. Sözkonusu dernek tarafından ilk olarak 1953 yılında yayımlanan ve daha sonra yeni basıları yapılan “The Amerikan Standarts of Perfection” isimli kitapta 300 kadar tavuk ırk ve varyetesinin tanımı yapılmakta, onların büyüklük, şekil, renk ve fizyolojik özellikleri belirtilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Connecticut Üniversitesi’ne bağlı Storrs Tarım Deneme İstasyonu tarafından çeşitli aralıklar ile “Registry of Poultry Genetic Stocks” isimli bir bülten yayınlanmaktadır. Bu bülten, bir çok ülkede bulunan tavuk, bıldırcın ve hindi ırk, varyete, hat soy ve mutant gruplarının özelliklerini belirleyen genlerle ilgili bilgileri ve bulundukları adresleri içermektedir.
Yukarıda anlatılan bilgilere dayanarak, tavukları ; ırkların, soy, hat ve ailelerin sınıflandırılması şeklinde gruplandırabiliriz.
Tavuk ırk, soy ve hatları aşağıda değişik şekillerde sınıflandırılmış, örnek olarak önemli bazı tavuk ırklarının isimleri yanlarında bildirilmiştir.
- Tavuk ırklarının gelişim durumlarına göre sınıflandırılması.
- Lokal ya da yerli tavuk ırkları : Denizli, Gerze, Hacıkadın, Sultan,
- Geliştirilmiş ırklar ya da geçit ırkları : Kültür ırklarının oluşmasında rol almış çeşitli ırklar.
- Kültür ırkı tavuklar : Leghorn, Plymouth Rock, New Hampshire.
- Tavuk Irklarının ilk çıktıkları bölgeye göre sınıflandırılması.
- Asya tavuk ırkları : Brahma, Cochin, Logshan.
- Akdeniz ırkları : Leghorn, Minorka, Endülüs.
- İngiliz ırkları : Cornish, Orpington, Sussex.
- Amerikan ırkları : New Hampshire, Rhode Island Red, Plymouth Rock.
- Bantam ve Lokal ırklar.
- Tavuk ırklarının beden ağırlıklarına göre sınıflandırılması.
- Hafif ırklar : Leghorn, Minorca.
- Orta ağır ırklar : New Hampshire
- Ağır ırklar : Brahma, Cornish, Opington.
- Tavuk ırklarının verim özelliklerine göre sınıflandırılması .
- Yumurtacı ırklar : Ancona, Leghorn, Minorca.
- Kombine verimli ırklar : Australorp, New Hampshire, Plymouth
- Etçi ırklar : Brahma, Cochin, Cornish, Dorking, Langshan.
- Lokal ırkları ve Bantamlar : Denizli, Chabos, Yokohama.
- Ticari üretim amaçlı soy ve hatların sınıflandırılması .
- Beyaz yumurta üretenler.
- Kahverengi yumurta üretenler.
- Etçi gruplar.
- Sağlık koruma, araştırma ve kontrol amacı ile üretilmiş soy ve hatların sınıflandırılması.
- SPF sürüler.
- Bazı hastalıklara dirençli ya da hassas gruplar.
- Mutasyon grupları.
- Kimi özellikler için homozigot hatlar□