Tavuk Ürünleri Halka Uzmanlar Tarafından Daha İyi Anlatılacak
Son günlerde çeşitli yayın organlarına çıkarak kanatlı ürünleri ile ilgili yayınlara katılarak bilgiden yoksul açıklamalarda bulunanlara uzmanlar cevap verecek.
Bu konu ile ilgili sektöre her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını bildiren uzmanlar adına bilgi veren yaptığı gıda açıklamaları ile gündemi elinde tutan Dr.Can Demir “Nedeni bilinmez bir olgu ile tüm yayın organlarına çıkarak verdikleri bilgilerle halkın zihnini karıştıran kişilere bilimsel cevap vermek için konunun uzmanları olarak sektörün yanındayız.İstenilen zamanda ve zeminde sektörün göstereceği adreste bu bilgileri paylaşırız” dedi.
Bilindiği gibi, bir tavuğun günde üç yumurta veremiyeceği kendisine bilimsel olarak açıklanması dahi uzman geçinen birini fikrinden vazgeçirememiş ve hala bu iddiasını devam ettirmekte olduğu gözlenmektedir.
BEYAZ ET TÜKETİMİ 10 YILDA YÜZDE 400 ARTTI
Kırmızı et sektöründeki olumsuz gelişmeler halkı beyaz et tüketmeye yönlendirdi.Beyaz et tüketimi büyük oranda artmasına rağmen tüketim AB ülkelerinin altında görülüyor.1990 ylında Türkiye’de kişi başına düşen beyaz et tüketimi 3.8 kilogram düzeyinde idi.2010 yılında bu rakam 19.13 kiloya ulaştı.Kısacası yüzde 403’lük bir artış yaşandı.Bu artışa rağmen AB ülkelerinin tüketim oranı olan 26 kiloya ulaşılamadı.
Bu konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor”Bu arada üretim rakamlarımız daha da hızlı büyüyor ve Türkiye hayvancılık sektöründe tavukçuluk en hızlı gelişen olarak karşımıza çıkıyor.1990 yılında 217 bin ton olan seviyesinde olan beyaz et üretimi 2011’de 1 milyon 600 bin tona ulaştı.Bu da yüzde 637’lik bir büyümeyi işaret ediyor.Yani üretimdeki artış tüketime tam olarak yansımıyor.Bu aradaki farkı da sektör oyuncuları büyük bir çba ile ihracata göndermeye çalışıyor.
Ancak şu anda sektörün daha hızlı büyümesinin önündeki en önemli engel,tüketim azlığı olarak görülüyor.Sağlık açısından bu kadar elzem olan beyaz et tüketiminin en azından AB ülkeleri seviyelerine yükseltilmesi için ciddi çabalar sarf etmek gerekiyor.
Çünkü beyaz et vücudumuzda yeni dokuların yapımı,var olanların sağlığının devamı ve onarımı için hayati önem taşıyan proteinler bakımındanz oldukça zengin bir besin kaynağıdır.Beyaz etin derisiz göğüs kısmı başta olmak üzere,doymuş yağ ve kolesterol içerikleri kırmızı ete göre oldukça düşük olduğu bilinir.Obezite konusunda da beyaz et ön planda.Bu bakımdan bu besin kaynağının önümüzdeki yıllarda halkımızın sofralarına daha çok misafir etmesi de bu açıdan önem taşıyor.”dedi.