Tavuk Ürünlerini Bilinçli mi Tüketiyoruz …?
Ülkemizde yaşanan ‘Kuş Gribi’ hastalığı ile yapılan mücadelede, gerek Tarım Bakanlığı’nın,gerekse bilinçli tüketimin halk tarafından benimsenmesi sonucu korkulan büyük hasarlar oluşmadan ortadan başarıyla kaldırıldı.
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ PROFİLİ
Bu hastalıkla mücade sırasında yeni bir tüketici profili ortaya çıktı.Bilinçli tüketici adı verilen bu profil tavuk ve yumurta tüketimine yeni bir boyut kazandırdı.Kuş Gribi hastalığı ile mücadele döneminde Tarım bakanlığı ve tavukçuluk entegre kuruluşları halkımızı yeteri kadar çeşitli yayın organları ile aydınlatarak sağlıklı tavuk ürünleri hakkında bilgi verdiler.Bu bilgilerin çok yararı olduğu kanıtlandı.Bunun sonucu da‘Bilinçli Tüketici’ profilinin doğması en büyük kazançtı hem ülkemiz,hem de sektör adına.
MARKA TÜKETİMİNDE PATLAMA
Bilindiği gibi kuş gribi’nin en büyük hasar verdiği nedenlerin başında hastalıklı köy tavuklarının tüketilmesi yatıyordu.Zaten ölenlerin hemen hemen tamamı köylerdeki serbest beslenen tavukların tüketilmesi sonucu gerçekleşmişti.Bunu gören Tarım Bakanlığı bedeli karşılığında tüm ülkedeki köyde beslenen köy tavuklarını toplayarak imha etti.Bu toplama işlemleri devam ederken, tüketici de bu olayın ardından marka firmalarının ambalajlı ürünlerine yöneldi.Bir süre tüketimde büyük kayıplara uğrayan entegre kuruluşlar, basında büyük saygı gören ve sözüne güvenilir Uğur Dündar’ı piliçlerinin sağlıklı olduğunu anlatması için kendisinden yardım istediler.Usta gazeteciyi ikna eden tavukçuluk kuruluşları yaptıkları tanıtımlarla tüketim seviyelerini yukarı taşımaya başladılar.Uğur Dündar’ın bu krizi atlatmada büyük rolü hiçbir zaman inkar edilemez.Zaten Uğur Dündar’da bu teklifi kabul etmeden birçok piliç entegre firmasında inceleme yaptığını ve ikna olduktan sonra çalışmayı Kabul ettiğini belirtti. Bir noktayı da belirmemizde yarar var, bu tanıtımlarda Uğur Dündar hiç bir maddi ve manevi desteği Kabul etmemiştir.
Bu çalışmalar sonucu Türkiye’de piliç eti tüketimi 2005 yılında yaşanan Kuş Gribi hastalığı nedeniyle büyük ölçüde düşmüşken, Uğur Dündar’lı tanıtımlarla ibre yukarıya doğru çıkmaya başladığı gözlendi.
TÜRK TÜKETİCİSİ BEYAZ ETİ BENİMSEDİ
Buna göre 2005’te piliç eti yıllık üretim 978,400 ton. Yıllık kişi başı tüketim ise 11 kilo 5 gram.
2006’te yıllık üretim 945,779 ton. Yıllık kişi başı tüketim ise 13.81 kg.
2007 ‘te yıllık üretim 1 milyon 012.00 ton.Yıllık kişi başı tüketim ise,15.23 kg.
2008’te yıllık üretim 1 milyon 170.000 ton.Kişi başı yıllık tüketim ise,16.94 kg.
2009’da yıllık üretim 1 milyon 250,000 ton.Yllık kişi başı tüketim ise, 17.33 kg.
2010 Tahmini yıllık üretim 1 milyon 430.000 ton ve kişi başı tüketim ise 19.13 kg olarak Besd-Bir kaynakları tarafından belirtiliyor.Bu üretim ve tüketim AB tüketim rakamlarına çok yaklaştığımızı gösteriyor.
Bu rakamlarını verdiğimiz bilgiler,ülkemizde çalışmalarını sürdüren tam entegre ve devlet ruhsatına haiz işletmelerin üretim bilgileridir.
Türkiye İstatistik Kurumu bilgilerine göre, tavuk eti üretimi,geçen yılın ocak ayı üretimine göre yüzde 37.2 bir artış göstermektedir.
Gözlemlerimize göre hala kendilerini gıda uzmanı ve yemek otoritesi görenler, sepetlere tavuk gübresine batırılmış yumurtaları “Köy Yumurtası”,ekonomik ömrünü tüketmiş çıkma kafes tavuklarını da “Köy Pilici” olarak satanları adres olarak göstermeleri biraz garip değil mi?
Bu yetmiyormuş gibi ülkemizde tanınan bir çok diyetisyen bir yandan boy uzatan ürünler dahil sağlıklı sanılan ürünlerin satışını ve bayiliğini yaparak ulusal televizyon kanallarında boy gösterirken, yukarıda saydığımız olumsuzlukları da tüketiciye pompalamaya devam edip 800-900 bin liralık arabaları ile caka satıyorlar.
Birilerinin bu uzman geçinenlere konuyu anlatması gerekiyor.
Ülkemizde Görülen Kuş Gribi Vakaları
Ülkemizde, ilk Kuş Gribi vak’asına, Balıkesir ili Manyas ilçesinde bulunan ve hayvanların açık alanda beslendiği bir hindi çiftliğinde, yabani kanatlıların göç dönemi olan 2005 yılı ekim ayında rastlanmıştır. Hastalık etkeni H5N1 virüsü Bornova Laboratuvarı tarafından teşhis edilmiş ve İngiltere- Weybridge’de bulunan EU Referans Laboratuvarı’nda doğrulanmıştır.
Ülkemizde İkinci mihrak, Iğdır ilindeki Aralık ilçesinden, Kasım 2005’te bildirilmiştir. Hastalık, köy tavukçuluğu başta olmak üzere, 53 ile yayılmıştır. 2,5 milyon üzerindeki kanatlı hayvan, hastalığın kontrolü amacıyla itlaf edilmiştir. 12 kişideki tespit edilen H5N1 vakası, Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) tarafından doğrulanmış; bunlardan çocuk olan 4 kişi ölmüştür.
2007 yılı Şubat ayında Batman ili Gercüş ilçesinde, H5N1’in yol açtığı ve 80 kanatlı ölümüyle sonuçlanan köy tavukçuluğu Kuş gribi vakası olarak kendini göstermiştir. Enfeksiyon kaynağının, yabani türlerle temas olduğu tahmin edilmiştir. Müteakiben, toplam 18 mihrak daha Batman ve komşusu olan Diyarbakır ilinden bildirilmiştir. Veteriner teşkilatının müdahalesi anında olmuş; tazminatlı itlaf, dezenfeksiyon, hayvan hareketlerinin kısıtlanması, av yasağı ve aktif gözlem dahil olmak üzere çeşitli hastalık kontrol tedbirleri uygulanmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü, Batman ve komşu şehirlerin yanı sıra, Gercüş ilçesinin 60 köyünün 46’sında bulunan 7.000 kişiyi taramadan geçirmiştir. Toplam 7 şüpheli vakadan numuneler alınmıştır; ancak numunelerin hiçbirinden virüs izolasyonu yapılmamış ve hastanelerde bu tarihlerde şüpheli vakaya rastlanmamıştır.