Tohum sektöründe büyük başarı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, “Tohum sektörü büyük bir başarıya imza attı. Bu başarı hikayeleri gelişi güzel yakalanmıyor” dedi.

Kemer’de gerçekleştirilen, Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Altbirliği (TSÜAB) toplantısında Şelli, tohumculuk sektörünün yakaladığı büyük başarıya dikkati çekerek, bakanlığın sektörün önünü açmak için yaptığı çalışmalara değindi.

“Tohum sektörü büyük bir başarıya imza attı. Bu başarı hikayeleri gelişi güzel yakalanmıyor” diyen Şelli, Türkiye’deki tohum üretiminin 500 bin ton seviyesine çıktığını, ihracatın da 100 milyon dolara yaklaştığını, pazar büyüklüğünün 850 milyon dolar seviyesine ulaştığını vurguladı.

Bu başarılara karşın hala kendisine, “Neden İsrail’den tohum alıyoruz” diye sorulduğunu, bu algının değiştirilmesini hedeflediklerini kaydeden Şelli, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar tohumculuğa 220 milyon lira destek vermişiz. Özel sektörü de destekleme kapsamına aldık. Özel sektöre araştırma kuruluşu yetkisi verdik. 124 kuruluşumuz bu yetkiyi aldı. Sertifikasyon yetkisi de verdi. Bunu 3’ten 6’ya çıkartacağız. Artık bugünden itibaren oturup gelecek adına hedeflerimizi belirlememiz lazım. Bugün burada oturup ülkemizin tohum ile ilgili yol haritasını belirleyeceğiz. Bu çalıştayla da özellikle sizlerin önerileri ve sorunları not alınacak. Bakanlığımızın temel 4 hedefimiz var. Denetleyen ve yönlendiren bir organizasyona dönüştük. Bütün birimlerde etkin bir revizyona gittik. Özel sektörün üretim maliyetleri içinde bürokrasi maliyetini sıfıra indirmek. Nasıl güçlüklerle maliyet yaptığınızı biliyorum. Takdir edersiniz ki geçmiş yıllarda çok önemli gelişmeler kaydedildi. Biz bakanlık olarak çok yoğun hedefleri belirlemeye çalışıyoruz. Bunlardan biri ülkemizin bulunduğu coğrafyada bir üretim üssü haline gelmesidir. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için desteklemelerimize devam edeceğiz. Özellikle tohum üreticilerimize desteklerimiz devam edecek. Tohum tanıtım strateji belgesi hazırlamamız lazım. Artık sektör kabına sığmıyor ve yeni hedef pazarların belirlenmesi lazım.”

DİĞER HABERLER
Dolandırıcılar, KOSGEB kredilerine göz dikti

Şelli, Türkiye’nin tarımsal ekonomi büyüklüğü olarak dünyada 7. sırada yer aldığını, ‘Avrupa’da ise birinci sırada bulunduğunu kaydetti. Tarımsal ihracatın 4 milyar dolarlardan 12 milyar doların üzerine çıktığını kaydeden Şelli, tarımsal ihracatın 40 milyar doları aşmasını hedeflediklerini vurguladı.

-“Sektör çalışıyor, üretiyor”-

TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun da, Tohumculuk Kanunu’nun Türk tohumculuğunun gelişmesindeki etkisine işaret etti. Aygun, “Üretimimiz 80 bin tondan 500 bin tonlara yükseldi. Beklentimiz istatistiklere göre 115 ile 120 milyon dolar civarında ihracat. Demek ki sektör çalışıyor, üretiyor” dedi.

Sektörün yurtdışı yatırımlarına da değinen Aygun, şöyle devam etti:

“Öncelikle iki devlet tek millet olarak gördüğümüz Azerbaycan ve arkasından da Ukrayna ile devem ettik. Bundan sonraki devlet Rusya. Daha sonra da Bosna Hersek. Hedef bölgelerimiz Balkanlar, Ortadoğu ve İslam ülkeleri. Çok uluslu yabancı firmalar buralar için çabalıyor, ancak bizim buralarla olan geçmişten gelen bağımız, bizi ön plana çıkarıyor. Bunu kullanarak etkinliğimizi ön plana çıkartacağız. Daha yapacak çok işler var.”

Aygun, sektörün artık yurt dışında tohum üretmek ve uluslararası rekabette yer almak istediğini kaydetti.

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Şafak Ses, Tohumculuk Kanunu’nun çıkmasının ardından tohumculuk sektöründe yaşanan gelişmelere değindi. Kanunun sektörün gelişmesindeki etkisine değinen Ses, bu sayede alt birliklerin teşkilatlanmasının da hızla gerçekleştiğini söyledi.

DİĞER HABERLER
"Aile Tarımı ve Küçük Çiftçiler"

TÜRKTOB’un çalışmaları hakkında bilgi veren Ses, birlik çatısı altında Tarım 2023 adıyla bir haber portalı kurduklarını, portalın her geçen gün etkinliğinin arttığını ifade etti.

Toplantı yarın sona erecek.

 


Haber Tarihi: 30 Kasım 2011. 13:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x