Toprak Mahsülleri Ofisi Bazı Uncuların Uykularını Kaçırdı
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), piyasanın regülasyonu amacıyla buğday stoklarını artırmasını desteklediklerini açıkladı.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 300 bin tonla başlayan ithalatını, yeni bir alımla daha da artıracak olmasının, özellikle ekmek sektörünün ana girdilerinden olan un fiyatlarının aşırı yükselişini önleyeceğini kaydetti
Balcı, TMO’nun elinde bulunan 1,5 milyon ton buğday stokunun artmasının iç piyasanın regülasyonu açısından önemli olduğunu vurguladı.
TMO’nun bu uygulaması ile un sanayicilerinin oyununu bozduğunu ifade eden Balcı, “Biz diyoruz ki; TMO’nun buğday stoklarının artmasının kime ne zararı olabilir ki? Sürekli un fiyatları ile oynanmasına müsaade edilmemesi, üretici ile beraber tüketicilerin de lehine değil mi? Unda meydana gelen spekülatif fiyat artışı, tüketiciye direkt olarak yansımamakta, mesela ekmek fiyatındaki artışla üretici-tüketici karşı karşıya getirilmektedir. Bizler ekmek üreticileri olarak, TMO’nun uygulamalarını yerinde buluyor ve destekliyoruz” diye konuştu.’
TAHIL TOHUMLULUKLARININ SERTİFİKALARI 1 YIL GEÇERLİ OLACAK
Tahıl Tohumu Sertifikasyonu ve Pazarlanması Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ”Tahıl Tohumu Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”, Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan düzenleme ile yönetmeliğin tanımlar bölümüne ”bitki sağlığı kontrol kuruluşu ve zaman izolasyonu” tanımları eklendi.Yönetmeliğin ”genel şartlar” başlıklı 4’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile tahıl tohumluklarının sertifikalandırılmasına süre getirildi. Buna göre tohumluklar üretildikleri üretim sezonu içinde sertifikalandırılacak. Sertifikalar ve raporlar düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl geçerli olacak.
”Ambalajlama ve etiketleme” başlıklı 7’nci maddeye eklenen fıkraya göre de tarla kontrol raporlarına göre temin edilen etiketler ile laboratuvar analizleri sonunda düzenlenen sertifika bilgileri arasında farklılık meydana geldiğinde; uygun olmayan etiketlerin imhasından, tohumlukların sertifikalarına uygun etiketlerin talep edilmesinden, etiketlenmesinden ve ticarete arz edilmesinden, tohumlukları en son paketleyen ve etiketleyen sorumlu olacak.
”Tohumluk Beyannamesi, Tarla Kontrol İhbarnamesi, Tarla Kontrol Standartları, Laboratuvar Standartları, Analiz Tekrar Formu, Analiz İtiraz Formu” gibi formların yer aldığı yönetmelik ekleri yeniden düzenlendi, ayrıca ”Tohumluk Stok Formu” başlıklı 12’nci ek ilave edildi.