“Türk aşısı” tamamlanma aşamasında


411721

 

 

 

 

KKKA hastalığına karşı Türk bilim insanlarının yürüttüğü aşı çalışmasında sona yaklaşıldı.

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı Türk bilim insanlarının yürüttüğü aşı çalışmasında sona yaklaşıldığını belirterek, “Çalışma tamamlanmak üzere ve etik kurul izinleri bekleniyor. Aslında Rusya’nın bir aşısı var ama bizimki biraz daha gelişmiş bir aşı” dedi.

 

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın da etkisiyle Türkiye’de vektör (hastalıkların insan veya hayvanlara bulaşmasını sağlayan canlılar) nitelikli rahatsızlıkların artmaya başladığını söyledi.

 

Dünya genelinde havaların ısınmasıyla pek çok yeni kene ve sinek türü görülmeye başlandığını belirten Aydın, “Bunlarla hem insan hem de hayvan hastalıklarında belli bir artış görüldü. Örneğin Ege Bölgesi’nde hastalıklar arttı. Bu hastalıklar eskiden de dönem dönem görülürdü ama şimdi hem dönemlerini hem alanlarını genişlettiler” diye konuştu.

 

Aydın, Türkiye’de Kuzey Afrika kökenli yeni keneler bulunmaya başlandığı bilgisini verdi. Bunun da ülkenin giderek ısındığını gösterdiğine işaret eden Aydın, “Küresel ısınmadan dolayı kuraklık ve susuzluk yaşanacağı söylenir. Hayır, önümüzdeki 30 yıl, önce vektör hastalıkları ve su kaynaklı hastalıklarda bir artış bekliyoruz. Veteriner hayvancılık alanında son yıllarda 3-4 kalem hastalığımız varken bunlar 15-20’ye çıktı.

DİĞER HABERLER
Türk-Rus ilişkileri sınav veriyor

Sağlık Bakanlığımız bu konuda gerçekten gerekli Ar-Ge projelerini hazırlıyor, gerekli ön çalışmaları yapıyor” ifadesini kullandı.

 

Sağlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarının, vektör hastalıklara karşı özel çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Aydın, bunlardan birinin KKKA hastalığıyla mücadele için aşı geliştirilmesi olduğunu dile getirdi.

 

Söz konusu aşı projesinde hakem olarak yer aldığını anlatan Aydın, şunları kaydetti:”Şu anda KKKA hastalığıyla ilgili bir aşı çalışması var. Tamamlanmak üzere ve etik kurul izinleri bekleniyor.

Aslında Rusya’nın bir aşısı var ama bizimki biraz daha gelişmiş bir aşı. Bildiğim kadarıyla Türkiye, bir aşıyı sıfırdan ilk defa oturttu hatta erken teşhis kitlerini de hazırlıyorlar. Bu, tamamen Türk bilim adamları

tarafından hazırlanmış bir çalışma, bir Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kamu Araştırmaları Destek Grubu (TÜBİTAK-KAMAG) projesi.”

 

Aydın, projenin ayrıntılarının TÜBİTAK-KAMAG tarafından daha iyi bilindiğini ifade ederek, bu konuda çok ciddi çalışıldığını sözlerine ekledi.


DİĞER HABERLER
Tarım yazarlığında 20 yıl…
Haber Tarihi: 11 Mart 2015. 08:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x