Türk tavuğu ve yumurtasına yapılan 15 bin 220 tahlilde olumsuz durum çıkmadı


DSC04969

 

 

Tüm dünyada yasak olduğu halde ülkemizde özzellikle gümdemde tutulan hormon ve antibiyotik ile ilgili görüşlerini dile getiren Hastavuk Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Nejat Sezer Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan 15 bin 220 tahlilin hiç birinde olumsuzluk yaşanmadığını söyledi.

 

 

 

Tüm dünya ülkelerinde en sağlıklı ve ucuz protein kaynağı olarak şüphe edilmeden tüketilen tavuk ve yumurtanın sorumsuz ve bilimsel verilerden uzak insanların basın yayın organlarında karalaması ile ülkemizde şüpheli bir gıda olarak görülmesine neden olunduğunu söyleyen Nejat sezer “Japonya’da yılda 50, Suudi Arabistan’da 45, AB ülkelerinde ise 25 kilogram olan yıllık beyaz et tüketimi Türkiye’de hala 20 kilogram civarında. İşin ilginç yanı, tüketimde gelişme yok denecek kadar azken, üretimde ciddi artış var. 2010 yılında 1,44 milyon ton olan tavuk eti üretimi 2013 yılında yüzde 22 oranında artarak 1,76 milyon tona ulaştı. Japonya hariç bu ülkelerin çoğuna Türkiye’den beyaz et ihraç ediliyor” diyerek kanatlı ürünlerinin önemine dikkat çekti.

 

 

Yıl 1988 Hastavuk kurucuları Sedat Sezer Oturan,İ.Hakkı Yılmaz sağ başta ayakta ve nEjat sezer ayakta sağda.(Kaynak:çiftlik dergisi arşivi)

Yıl 1988 Hastavuk kurucuları Sedat Sezer Oturan,İ.Hakkı Yılmaz sağ başta ayakta ve Nejat Sezer ayakta sağda.(Kaynak:Çiftlik Dergisi arşivi)

 

DİĞER HABERLER
ABD'de satılan etler için süperbakteri uyarısı

ülkemizin piliç eti üretiminde dünyada 7. sırada, 6,7 milyon ton yumurta üretimiyle ise 11. sırada olduğunu söyleyen Sezer, 2013 yılında 1 milyon 920 bin tonluk kanatlı eti ürettiklerini kaydetti. Sezer, iracat sıralamasında ise dünyada piliç etinde 10, yumurta ihracatında ise 2. sırada bulunduklarını ifade etti. Türkiye bugün 55 ülkeye ihracat yapan bir dünya gücü haline geldiğini belirten Sezer, “Dünyada 39 milyar dolarlık pazara sahip kanatlı sektörünün 1 milyar dolarlık kısmı ülkemizin ihracatçıları tarafından karşılanıyor. 2013 yılı kanatlı ürünleri sektöründe hem ihracat girdileri, hem de yeni pazarlarla önemli bir büyüme yılı oldu. İhracat yüzde 15,57 artarak 1 milyar 32 milyon 993 bin 935 dolara yükseldi. 55 ayrı ülkeye ihracatını yaptığımız beyaz et sektöründe yüzde 15,1 artış yaşandı ve ihracatımız 609 milyon dolara ulaştı. Yumurta ihracatımız ise 2013 yılında yüzde 15,7 artışla 406 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yumurta ihracatında ulaşılan ülke sayısı ise 25 oldu” diye konuştu.

CHP

 

Sezer, Hastavuk’un bir milyon 815 metrekare arazi üzerine kurulu tesisleri ve toplam 1300 kişilik personeliyle kanatlı sektörüne hizmet verdiğini anlatarak, “1972’den beri gerçekleştirdiği yatırımlarla sürekli büyüyen Hastavuk, dünyaya örnek olan kesimhanesi, iki kuluçkahanesi, üç yem fabrikası, damızlık ve yarka tesisleriyle birlikte üstün teknolojiyle üretim yapıyor. Sektörümüz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı veteriner ve laboratuarlar tarafından sürekli denetlenmektedir. Her yumurtanın, her pilicin üretildiği çiftlikten sofraya ulaşan bu denetim, sektörün en önemli kıymetlerinden birini oluşturuyor. Yetkililer, diledikleri zaman istedikleri kümese girip örnek alabilirler ve hayvanın 72 saat önce nasıl beslendiğini, ilaç ve antibiyotik kullanıp kullanmadığını tespit edebilirler. 2012 yılında Tarım Bakanlığı’nca 15 bin 220 adet alınan numunede hiçbir kalıntı bulunamadı. Henüz AB üyesi ülkelerde dahi benimsenemeyen izlenebilirlik kuralları ülkemizde eksiksiz olarak uygulanmaktadır. Fakat üzülerek takip etmekte olduğumuz iddialara göre, tavukların günde 3 kez yumurtladıkları yönünde haberler insanları rahatsız etmektedir. Bir tavuk 24,5 saatten önce yumurta yapamaz. Tıpkı bir annenin hamileliği gibi” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Gaziantep'te bombalı saldırı!

Haber Tarihi: 4 Ağustos 2014. 14:56
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x