Türk Tavukçuluğunun İlk ve Tek Dergisi ÇİFTLİK 32 Yaşında
Türk Tavukçuluğunun İlk ve Tek Dergisi ÇİFTLİK 32 Yaşında
Türk Kanatlı Sektörüne hizmet etmek amacı ile yayın hayatına giren ve hiç ara vermeden devam eden ÇİFTLİK DERGİSİ 32.yaş gününü kutluyor.
384.sayısı çıkan ve Mart 1984 yılında yayın hayatına atılan Çiftlik Dergisi sektörümüzün unutulmaz firması Yu-Pi Tavukçuluğun kurucusu Hanri Benazus’un büyük katkıları ile basın hayatına atıldı.
Mart 1984 yılında sektöre giren kapak kompozisyonu tanınmış ressam İhsan Hardal tarafından tasarlanan Çiftlik Dergisi’nin çıkış başyazısını sektörümüzün unutulmayan duayeni Prof.Dr.mahmut Akkıç kaleme aldı.
Prof.Dr.Mahmut Akkılıç başyazısında şu noktalara değindi:
Türk Tavukçuluğunun unutulmaz duayeni Prof.Dr.Mahmut Akkılıç’ın Dergimiz için yazdığı başyazı:
“Türkiye’de tavukçuluk 15-20 yıl öncesine kadar köy ve aile tavukçuluğu halinde yürütülmekte ve bu tavuklar bilimsel,modern yöntemlere göre bbeslemeye tabi olmadıkları için verimlilikleri de çok düşüktü.Ayrıca bu hayvanlar doğa koşulları ile başbaşa bulundukları için verimleri ilkbahar ve yaz aylarına bağlı kalmakta,sonbahar ile kış aylarında üretimleri kesilmekte idi.
Modern tavukçuluğun ülkeye yerleştirilmesi konusunda devletin 30 yıl öncesinde başlayan çalışmaları yararlı oldu fakat yeterli olmadı.
Özel işletmelerin 15-20 yıl once başlayan girişimleri kısa sürede başarıya ulaştı.Modern tavukçuluğun Türkiye’ye yerleşmesinde etken oldu.Daha once “Et Tavukçuluğu”diye bir üretim kesimi yoktu.Modern tavukçuluğun ülkemize getirilmesiyle bu kesimde de büyük atılım yapıldı.Önceleri 6 aylık bir piliç 1200 gram canlı ağırlığa ulaşırken,bugün 6 haftada 1800 gram canlı ağırlık alınabilmektedir.
Aynı durum “Yumurta Tavukçuluğu”nda da söz konusu.Eskiden olduğu gibi bugün de köy tavuklarından 70-80 adet yumurta alınabildiği halde,günümüzde modern tavukçuluk işletmelerinde bir tavukla yılda ortalama 250 yumurta üretilmektedir.
Türkiye’de gerek et,gerekse yumurta tavukçuluğunda çok sayıda ve büyük kapasitede modern çiftliklerin kurulmasına ihtiyaç vardır.Çünkü gelişmiş ülkelerde kişi başına yılda 15-20 kilo tavuk eti ve 250-300 yumurta tüketildiği halde ülkemizde yılda kişi başına 2 kilo tavuk eti ve 70-80 yumurta tüketilmektedir.
Hem Türk halkının bu çok değerli gıda maddelerinden fazla miktarda tüketmek surety ile dengeli beslenmesini sağlamak ve hem de yüzbinlerce ton ihtiyaçları olan Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıp ülkemize döviz kazandırmak için tavukçuluğumuzun hızla gelişmesi gerekmektedir.
Tavukçuluğumuzun çok çeşitli sorunları vardır.Bunlar;günlük civcivlerin uygun fiyat ve kalitede olması,hayvanların dengeli beslenmesi için kaliteli yem,hastalıklarla zamanında ve etkin bir biçimde savaşılması,işletmelere yeterli miktarda ve düşük faizli kredi sağlanması,taşıma,pazarlama,soğuk muhafaza,paketleme ve ihracatın uygun biçimde yapılmasıdır.Bunlara eklenecek başka sorunlarda vardır.Her geçen gün başka yenileri çıkabilir.
İşte bu sorunlara zamanında çözüm bulabilmek için once tüm tavukçuların “Tavukçular Derneği”ne üye olmaları,o’nu maddi ve manevi bakımdan desteklemeleri gerekir.
Her türlü sorunun derneğe ve kamuoyuna duyurulması gerek.Dernek çalışmaları ve gerekse üreticilere yararlı bilgiler verilmesi açısından bir yayın organına mutlak ihtiyaç vardır.Üç yıl once Tavukçular Derneği böyle bir dergi çıkardı.Fakat mali olanaksızlıklar nedeni ile fazla yürütemedi.
Şimdi bu konuda hizmet vermek üzere yayınlanmakta olan “ÇİFTLİK” Dergisi’ni kutluyor,yayım hayatının uzun olmasını bekliyor ve başarnılar diliyorum.”
Prof.Dr.Mahmut AKKILIÇ
Bizlerin 32 yıl hep yanında olan sektörümüze şükranlarımızı sunarız.
ÇİFTLİK DERGİSİ ÇALIŞANLARI