Türk tohumculuğunun 3 yıllık ideal hedefi belli oldu….
BİR MİLYON TONLUK SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ!..
Halim Utlu
Türk tohumculuğu oldukça eskilere dayanmasına rağmen, gerçek anlamdaki gelişmesine, 1980’li yıllarda başladı ve tohumculukta gelişmiş ülkelerin 100 yıllık bir süreçte geldikleri düzeylere,daha az bir zamanda ulaştı. Ülkemiz 750 bin tonluk sertifikalı tohumluk üretimi ve bir milyar dolara yaklaşan piyasa değeri ile Dünya sıralamasındaki baş aktörler arasına girmeyi başardı.Türkiye, tohumculukta Dünyadaki ilk 10 ülke arasında yerini alırken,yeni hedef;7 ülkeyi geride bırakarak, ilk 3’e girmek. 70 ülkeye tohumluk ihraç eder hale gelen sektörde, tohumluk ihracatımız, miktar olarak ithalatımızı geçti.
Çiftçilere her kesim destek olmalı
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile bir açıklama yapan Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray GENÇER, tarımsal üretimin en önemli girdisi olan, doğrudan ürün kalitesini etkileyen tohumluğun, sadece gelişmekte olan değil, gelişmiş ülkelerin de öncelikli gündemlerini oluşturduğunu, çiftçilerin üretim aşamasında karşılaştıkları her türlü zorluğa rağmen, mesleklerini büyük bir özveriyle sürdürdüklerini, bu süreçte emeklerinin karşılığını almaları için, ilgili her kesimin çiftçilere destek olması gerektiğini söyledi.
Dünya Çiftçiler Günü
”Milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişiklikleri gibi her an karşımızda olan ve giderek daha da artan tehditler düşünüldüğünde, çiftçilerimizin çabalarına ne kadar muhtaç olduğumuz gerçeği bir kez daha karşımıza çıkmaktadır”diyen Gençer, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP), 1984’de Hindistan’da yapılan genel kurulunda, bir günün Dünyada Çiftçiler Günü olarak seçilmesine ve tüm üye ülkelerde kutlanmasına karar verdiğini,dolayısı ile çiftçilik mesleğinin sorunlarına kamuoyunun dikkatlerinin çekilmesinin hedeflendiğini hatırlattı.
En uygun fiyatlar için gayret gösteriliyor
TSÜAB ve TÜRKTOB Başkanı Gençer,çiftçilerimizin bu günde anılmalarının, ilgili her kesimin çiftçilerimiz hakkında güzel sözler söylemelerinin anlamlı olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığına dikkat çekerek “”Dünya üzerinde milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişiklikleri gibi her an karşımızda olan ve giderek daha da artan tehditler düşünüldüğünde,çiftçilerimizin çabalarına ne kadar muhtaç olduğumuz gerçeği bir kez daha karşımıza çıkmaktadır” şeklinde sürdürdü. Gençer,”Çiftçilerle doğrudan ilgili olan bitki ıslahçıları, tohum yetiştiricileri, sanayicileri, dağıtıcıları ve fide, fidan, süs bitkileri üreticileri olarak, onların ihtiyaçları olan kaliteli ve sertifikalı bitkisel üretim materyallerini üretmek ve en uygun fiyatlarla ve zamanında kendilerinin kullanımına sunmak için her türlü gayreti gösteriyoruz”dedi.
Tohumculuk sektörünü Bakanlık destekliyor
”Tohumculuğumuz oldukça eskilere uzanmasına rağmen, gerçek anlamdaki gelişmeler 1980’li yıllarda başlamıştır.Tohumculukta gelişmiş ülkelerin 100 yıllık, 150 yıllık bir süreçte ulaştıkları düzeylere yakın bir noktaya gelinmiştir. Ülkemiz 750 bin tonluk bir sertifikalı tohumluk üretimi ve bir milyar dolara yaklaşan piyasa değeri ile Dünya sıralamasında baş aktörler arasına girmeyi başarmıştır. Bu hız ile devam edersek, 3 yıl içinde 1 milyon ton sertifikalı tohum üretimi hedefine ulaşacağız.
Türkiye,70 ülkeye tohumluk ihraç eder hale gelmiş ve miktar olarak tohumluk ihracatımız, ithalatımızı geçmiştir. Türkiye tohumculukta dünyada ilk 10 ülke arasındadır, hedefimiz ilk 3’e girmektir.Bu vesileyle, çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, bol kazançlı ve bereketli günler diliyorum”şeklinde devam eden Gençer,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteklerini de arkasına alan tohumculuk sektörünün bu başarısında, sertifikalı tohumlukların üretimi ve kullanımı bağlamında, çiftçilerin de çok büyük katkıları olduğunu vurguladı.
Haber Tarihi: 14 Mayıs 2014. 10:00