Türkiye 1. Tavukçuluk Araştırmaları Çalıştayı”


 

 

 

 

TÜRKİYE 1. TAVUKÇULUK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞTAYI SONA ERDİ

 

 

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle Prof.Dr. Orhan Düzgüneş anısına ve Prof.Dr. Rüveyda Akbay onuruna düzenlenen “Türkiye 1. Tavukçuluk Araştırmaları Çalıştayı” kapanış bildirgesiyle son buldu.

 

 

Çalıştay; değişik üniversitelerden bilim insanları, tavukçuluk araştırmaları konusunda çalışan araştırmacılar ve sektör temsilcilerinden oluşan  yaklaşık 100 katılımcı ile yapıldı. Çalıştaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi rektör vekili Prof. Dr. Mehmet Şener, Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr.Ayhan Gökçe, Bölüm başkanları Prof.Dr. Ethem Akyol,  Prof.Dr. Mehmet Emin Çalışkan ve öğretim üyeleri, Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof.Dr.Rüveyde Akbay, Türkiye Zootekni Federasyonu Başkanı Prof.Dr.Mesut Türkoğlu, Niğde Ziraat Odası başkanı Veli Kenar, Niğde ili Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Erdoğan Yılmaz, Niğde ili Damızlık Sığır yetiştiricileri Birliği Başkanı Tahir Erdem, Doğuş Tarımsal AR-Ge’den Gökçe İçdemir ve birçok sivil toplum kuruluşu yönetici ve temsilcileri katıldı.

DİĞER HABERLER
'Zehirli' yumurtaya bakanlık incelemesi

 

 

Çalıştay da Türkiye tavukçuluğunun dünya tavukçuluğu kapsamında rekabet gücünü artırıcı önlemler ve araştırma öncelikleri belirlendi.  Bu öncelikler Türkiye’nin yerli etçi ve yumurtacı ebeveynlerinin verim performanslarını artıracak çalışmaların yapılması, serbest sisteme uygun genotiplerin geliştirilmesi, ekonomik ve yerli hammaddeler ile kanatlı besleme imkânlarının araştırılması, olarak belirlendi ve elde edilen sonuçların üreticiler ile paylaşılmasının önemi vurgulandı.

 

 

Yetiştirme sistemlerinin standartlarının belirlenerek pazarda etiketli yumurta satılması gerektiği ve pazar denetiminin artırılması gerektiği ayrıca dile getirildi. Serbest sistem yumurta ve etlik piliç üretimi yapılacak bölgelerin belirlenmesi ve belirlenen yerler dışında üretime izin verilmemesi gerektiği, belirlenen bölgelerde üretim yapan girişimcilere de destek verilmesinin faydalı olacağı belirtildi.

 

 

Kanatlı ürünleri kalitesi konusunda çalışmaların artırılarak tüketicilerin bilinçlendirilmesi, ürün çeşitliliğinin artırılması ve tavuklarda üreme ve kuluçka konusunun ekonomik bakımdan önemli olduğu vurgulandı.

 

 

Ayrıca tavukçuluk araştırmaları konusunda çalışan üniversiteler ve araştırma kuruluşlarının mevcut altyapı envanterinin oluşturularak ortak araştırma projelerinin geliştirilmesi ile birlikte kaynakların etkin kullanılması kararlaştırıldı.

 

 

Çalıştayın sürekliliği konusunda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tavukçuluk Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Serdar Kamanlı’nın takip etmesi ve çalıştayın iki senede bir tekrarlanması kararlaştırıldı.

DİĞER HABERLER
Buğdayda kuraklığa karşı sigorta güvencesi

 

 

Çalıştay; Türkiye’de tavukçuluk konusunda çalışan bilim insanları, araştırmacılar ve sektör temsilcilerini bir araya getirmesi bakımından önemli olduğu vurgulanarak son buldu.

 

 

Çalıştay Başkanları
Prof.Dr.Ahmet Şekeroğlu Dr.Serdar Kamanlı
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü


Haber Tarihi: 24 Temmuz 2017. 13:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x