Türkiye I. Tarım ve Gıda Etiği Kongresi
ULUSLARARASI KATILIMLI I. TARIM VE GIDA ETİĞİ KONGRESİ ANKARA’DA DÜZENLENİYOR!
Uluslararası Katılımlı Türkiye I. Tarım ve Gıda Etiği Kongresi’ni 10 – 11 Mart 2017 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Tarihi Konferans Salonunda gerçekleştiriyoruz.
Türkiye’de kendi konusunda bir ilk olan bu kongre ile geleceğe sağlam bir temel atıyor, umut dolu bir yolculuğu başlatıyoruz. Kongremizde, tarım ve gıda etiği ile ilgilenen farklı disiplinler arasında; akademik dünya ile uygulama arasında, ülkemizde yaşananlar ile dünya deneyimleri arasında köprüler inşa etmeyi umuyoruz.
Tarım ve gıda etiği, 2000’li yıllar yaklaşırken tarım ve gıda sisteminde yaşanmaya başlayan hızlı ve derin değişimlerin neden olduğu değer sorunlarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkan genç bir uygulamalı etik alanıdır. Çeşitli katmanlardan ve süreçlerden oluşan tarım ve gıda sisteminin değer sorunlarını inceler. Bunlarla ilgili sorgulamalar yapar; kavramlar ve düşünceler üretir.
“Tarım” ve “gıda”, sadece beslenme ihtiyacımızı karşılayan maddi varlıklar/kaynaklar olmaktan çok öte anlamlar taşımaktadır. Bunun bilincindeyiz. Amacımız; doğanın, toplumun ve insanın esenliği için etik ve ekolojik kaygıları odağa alan adil, paylaşımcı ve sürdürülebilir bir tarım ve gıda sisteminin oluşmasına katkıda bulunmak…
Kongrede; Prof. Dr. İoanna KUÇURADİ [Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı]; “Tarım Etiği” kavramını dünyada ilk kez kullanan ve bu alanda çok sayıda eseri bulunan Prof. Dr. Paul B. THOMPSON [Michigan Eyalet Üniversitesi/ABD]; Prof. Dr. Hilal ELVER [Birleşmiş Milletler Gıda Hakkı Raportörü ]; Prof. Dr. Matthias KAISER [Avrupa Tarım ve Gıda Etiği Birliği (EurSafe)]; Prof. Dr. Robert L. ZIMDAHL [Colorado Eyalet Üniversitesi/ABD]; Prof. Dr. Atilla ERİŞ [Bilgi Üniversitesi], Prof. Dr. Bart GREMMEN [Wageningen Üniversitesi/Hollanda], Prof. Dr. Saleh MEHERREMOV [Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü]; Geoff TANSEY [Gıda Etiği Konseyi/İngiltere] gibi yurtdışından ve yurtiçinden tarım ve gıda etiği ile ilgili çok değişik disiplinlerden bilim insanı yer alıyor.
Kongre kapsamında;
• Kentleşme, Tarım ve Gıda
• Yeni Teknolojiler, Biyoteknoloji ve GDO’lar
• Tüketici Hakları ve Tüketim Etiği
• Doğal Kaynakların Korunması ve Çevre Etiği [İklim-Toprak-Su-Biyoçeşitlilik]
• Adil Ticaret, Rekabet Edebilirlik ve Küreselleşme
• Açlık ve Gıdaya Erişim Hakkı
• Gıda Egemenliği
• Gıda Kayıpları ve Gıda İsrafı
• Tarım İşçileri
• Aile Çiftçiliğinin Korunması ve Çiftçi Örgütleri
gibi pek çok konu ele alınacak.
Siz değerli basın mensuplarının kongremize katılımı bizlere güç katacaktır.
Saygılarımla,
Prof. Dr. Cemal TALUĞ
Kongre Başkanı