“Türkiye kümes hayvancılığı güçlü büyüyecek”
FAO aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı gelişmekte olan ülkelerin tavuk eti ihracatında güçlü büyüme sağlayacağı belirtti, “Türkiye başta Irak olmak üzere lojistik avantajından yararlandığı Orta Doğu’ya helal-sertifikalı toptan piliç ihracatına odaklanmış durumda” dedi.
Türkiye’de hem et kullanımı hem ihracatı artacak, ithalat azalacak. Türkiye 2012’de 2.9 milyon ton et üreten Türkiye, bu yıl üretimini 3.1 milyon tona çıkaracak. İthalatta bin tonluk bir düşüş beklenirken 2013’te 394 bin ton et ihraç eden Türkiye ihracatını bu yıl artıracak ve 460 bin tona çıkaracak. Geçen yıl 2.9 milyon ton iken 2014’te 3 milyon tona yükselmesi bekleniyor.
“Türkiye kümes hayvancılığında güçlü büyüyecek”
Kümes hayvanı eti üretiminde 1.7 milyon tondan, 1.8 milyon tona artış bekleyen Türkiye, ihracatını da 373 bin tondan bu yıl 441 bin tona yükseltecek. FAO raporunda şöyle denildi:
“Kümes hayvanlarında dünya ticaretinin üçte ikisini gerçekleştiren dört önde gelen ihracatçı Brezilya, ABD, AB ve Çin son yıllarda satışlarında küçük artış gördü. Bunun yerine en büyük büyüme Tayland, Türkiye, Arjantin, Ukrayna ve Belarus’un içinde bulunduğu ikincil ihracatçılardan geldi. Bu gruplama içinde ilk üç ülkenin (Tayland, Türkiye, Arjantin) 2014’te güçlü büyüme kaydetmeye devam edecekleri tahmin ediliyor.
İlginç bir şekilde bu ülkelerden her biri farklı bir bölgeye ya da piyasa segmentine odaklanmış durumda. Tayland temelde hazır tabaklar dâhil kemiksiz kümes hayvanı parçalarıyla Japonya ve AB’ye arzda bulunuyor; Türkiye başta Irak olmak üzere lojistik avantajından yararlandığı Orta Doğu’ya helal-sertifikalı toptan piliç ihracatına odaklanmış durumda; Arjantin, Venezuela piyasasına akın etti, son dönemlerde ise odağını diğer ülkeler yanında Çin ve Güney Afrika’ya yöneltti.”
“Türkiye önemli peynir ihracatçısı oldu”
Süt ve süt ürünleri üretim ve ithalatında artış bekleniyor. Geçen yıl 17.4 milyon ton süt ve süt eşdeğerini üreten Türkiye, bu yıl üretimini 17.5 milyon tona çıkaracak. İthalat 189 bin tondan 207 bin tona yükselecek.
İhracat ise 505 bin tondan 487 bin tona inecek. Sütte dünyada verimlilik artışı yanında sürü boyutlarının büyümesi genişlemenin önemli motoru oldu. Pakistan ve Türkiye’de tüketici talebindeki istikrarlı artış kaynaklı üretim artışı bekleniyor.
Peynirde AB en büyük ihracatçı olmayı sürdürüyor, kendi bünyesindeki ticaret hariç tutulsa bile, dünya ticaretine peynirin yüzde 33’ünü arz ediyor. FAO peynirde önemli ihracatçı ülkeleri “ABD, Yeni Zelanda, Avustralya, Suudi Arabistan, Belarus, Mısır, İsviçre, Arjantin, Türkiye ve Uruguay” şeklinde saydı. Bu ülkelerin büyük bölümü ticaretlerini 2013’ün biraz yukarısında koruyacak.
Balıkçılık:
Levrek ve çipurada Yunanistan 2013’ü, 381.3 milyon euro değerinde 84 bin 400 tonluk ihracatla kapadı. Miktar değişmezken fiyatların düşmesi nedeniyle ihracat değeri yüzde 10 düştü. FAO “Türk üreticiler sürekli olarak mücadele içindeki Yunan üreticilerinden önemli bir marjda daha ucuza satmaları mümkün olmuştur, bu hem piyasalara yerleşme ve hem de yeni piyasaların Türk arzına giderek daha fazla bakmalarıyla sonuçlanmıştır” denildi.
Haber Tarihi: 18 Mayıs 2014. 09:42