“Türkiye, süt üretiminde dünyanın 9. büyük üreticisi”


GNA_1517

Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında basın yayın kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda bir araya gelen Bakan Eker, Türkiye’nin süt üretiminde dünyanın dokuzuncu büyük üreticisi konumuna geldiğini belirtti.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, burada yaptığı konuşmada hayvan hastalıklarına yönelik destekleri ve hayvan varlığında gelinen durumu anlattı. Geçen yıl AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatına başlandığını belirten Bakan  Eker; “Ülkede tarım ve hayvancılıktaki gelişmelerle son 11 yılda 24 bin yeni çiftlik kuruldu. Bakanlık  tarafından verilen desteklemelerde ki artış ile birlikte ülkemizde toplam süt üretimi son 10 yılda 8.4 milyon tondan yüzde 113.4’lük bir artış ile 18.2 milyon tona yükseldi. Böylece Türkiye, AB’nin üçüncü, dünyanın da dokuzuncu büyük üreticisi konumuna gelmiştir” dedi

 

Bakan Eker, “Türkiye toplam tarım bütçesinin yüzde 4’ünü hayvancılığa ayırıyordu. Miktar olarak yüzde 4, 2002 yılında 83 milyon liraya tekabül ediyordu. Bu destek bu yıl 2,2 milyar liraya çıktı. Esas bütün mesele buradaki bakış açısının değiştirilmesidir. Üretimine, ıslahına, verimliliğine, hastalıkla mücadelesine çok ciddi katkı sağlıyor. Destekleme kalemlerine çok ciddi artış getirdik” diye konuştu.

 

Tarımsal destek ödemelerinin 4,4 milyar lirasının yılın ilk dört ayında yapıldığını, bu ay sonuna kadar 1 milyar 641 milyon liranın daha ödeneceğini belirten Bakan  Eker, bu yıl için toplam 9,7 milyar liralık toplam desteğin 6 milyar lirasının ilk 5 ayda ödenmiş olacağını vurguladı.

DİĞER HABERLER
Burcu Esmersoy 300 Bin Dolara Vejetaryan'lığı Bıraktı

 

“Koyun, keçi varlığında yüzde 21 artış gerçekleşti”

 

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği aracılığıyla yatırım ve işleme kredilerine yüzde 25-100 arasında sübvansiyon uyguladıklarını kaydeden Bakan Eker, bugüne kadar 7,1 milyar lira sübvansiyonlu kredi kullandırıldığını söyledi. Bakan Eker, şöyle devam etti: “2013 yılında IPARD destekleri için 399 milyon lira bütçe ayrıldı. DAP ve GAP illerindeki büyükbaş hayvancılık yatırımlarına yüzde 40 hibe desteği sağlanıyor. 2003 yılından bu yana süt sığırcılığı projesi uygulayan kooperatiflere 1,5 milyar liranın üzerinde kaynak kullandırıldı. 2002 yılında eşdeğer miktarda süt ve süt ürünleri ihracat ve ithalatı yapılırken, 2013 yılında 108 milyon dolarlık dış ticaret fazlasıyla 243,3 milyon dolarlık ihracat yapar konuma gelindi. Koyun, keçi varlığında yüzde 21 artış meydana geldi” dedi.

 

Konuşmasında 2013 hedeflerini de anlatan Bakan Eker, hayvansan üretimde kırsal istihdama verilen önemin artacağını söyledi. Küçük aile işletmelerinin fiziki ve genetik alt yapılarının geliştirileceğini belirten Bakan Eker; “Yakın bir gelecekte süt fazlası oluşmaması için süt ve et dengesini sağlayacak bir proje üzerinde çalışıyoruz. GAP, DAP, DOKAP illerinde etçi tip hayvancılığın daha ön plana çıkarılması ve buradaki işletmelerinin etçi hayvancılığının kalitesinin artırılmasını hedefliyoruz. Sözleşmeli süt tedarik mevzuatı hazırlıyoruz. Bu hem tüketici hem sanayici hem de üretici açısından önemli” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Canan Aksoy'dan tavuk etini doğru pişirme yöntemleri

 

Bakan Eker; “Marmara Denizi’nin güneyine ve doğusuna doğru şaptan ari bölge çalışmaları genişletilecek. Çiğ sütte somatik hücre ve toplam bakteri sayısı çağdaş normlara ulaştırılacak. Endüstriyel süt üretimini 2023 yılında 12 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Sürü ortalamasında inek başına süt verimini 2023 yılında 7 milyon tonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Tarımsal destek ödemelerinin 4,4 milyar lirasının yılın ilk dört ayında yapıldığını, bu ay sonuna kadar 1 milyar 641 milyon liranın daha ödeneceğini belirten Bakan  Eker, bu yıl için toplam 9,7 milyar liralık toplam desteğin 6 milyar lirasının ilk 5 ayda ödenmiş olacağını vurguladı.

 

Türkiye’nin süt tozu üretiminde önemli mesafe kat ettiğine de değinen Bakan Eker, “Bu ihtiyacın tamamı Türkiye içerisinden sağlanıyor. Türkiye artık bunu ithal etmekten kurtuldu” diye konuştu.

 

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eker, sokak sütçülüğüne yönelik soru üzerine şöyle konuştu: “Sokak sütçülüğü Türkiye’nin gerçeği ama şehirleşmeyle birlikte muhakkak surette toplumca hepimizin buna karşı durması lazım. Çünkü menşeini bilmiyoruz. Bir denetim mekanizmasından, kontrol mekanizmasından geçmiyor. O nedenle bunun işlenmesi, kontrol edilmesi, sağlıklı bir denetim mekanizmasının oluşması önemli” ifadelerini kullandı. Bakan Eker, sütün sokakta satılmasına sadece ticari rekabete aykırı olduğu için değil, toplum sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu için de karşı olduklarını vurguladı.

DİĞER HABERLER
Gıda sektöründe israf ve kayıplar baş döndürücü boyutta

Haber Tarihi: 22 Mayıs 2014. 10:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x