Türkiye’nin ilk yerli yumurta tavuğu
Zekeriya KARADAVUT/AA
Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, 20 yıl süren çalışmanın ardından Türkiye’nin ilk yerli yumurta tavuğunu üretti. ATAK-S adlı tavuk, kapalı ortamda yılda 314 yumurta veriyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün 20 yıl süren ıslah çalışmaları sonucu ürettiği ‘Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi’ (ATAK-S), Türkiye’nin ilk yerli yumurta tavuğu oldu. Ankara Tavukçuluk Araştırma İstasyonu Müdürü Serdar Kamanlı, Türkiye’de yumurta tavukçuluğu konusunda ilk ve tek araştırma yapan kuruluş olduklarını söyledi. Türkiye’de yumurta tavukçuluğunun tamamen dışa bağımlı olduğunu öne süren Kamanlı, “Yaklaşık yılda 500 bin damızlık tavuk ihtiyacının tamamı ithal ediliyor. Dışa bağımlılığın azalması için yumurta tavukçuluğu konusunda araştırmalar yaptık. Yılda 500 bin damızlık yumurtacı tavuk için 2 milyon 500 bin avro para ödüyoruz. Bu rakamın ülkemizde kalması için gayret ediyoruz” dedi.
TALEP ARTIYOR
Kamanlı, Kanada’dan 1995 yılında getirilen saf hat tavuklar üzerinde ıslah ve melezleme çalışmaları yaparak, ATAK-S tavuğunu ürettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Elimizdeki saf hatlardan 3 yumurtacı hibrit tavuğu geliştirdik. Bunlardan ikisi kahverengi yumurtacı, diğeri ise beyaz yumurtacı tavuk. Bu yıl itibariyle 35 bin damızlık tavuğu Manisa ve Balıkesir’de, 650 bin yumurtacı hibrit tavuğu da çeşitli illerdeki üreticilere dağıtıldı. Üreticilerin her geçen gün talepleri artıyor. Amacımız üreticilere damızlık tavuklar vererek, onlardan yüksek verimde yumurtacı hibrit tavukları elde etmek. 20 yıl süren proje çalışmalarımız şu anda üreteceğimiz tavuklar üzerinde de devam edecek.”
ATAK-S tavuğundan yumurta veriminin de alınmaya başladığını anlatan Kamanlı, “ATAK-S çiftlik şartlarında, kapalı ortamda yılda 314 yumurta veriyor. Yabancı tavuklardan yumurta oranında çok fazla farkımız yok ” dedi.