Türkiye`ye milyonlarca dolar kaybettirdi!
ASO Başkanı Özdebir, 1 saatlik elektrik kesintisinin Türkiye`ye maliyetinin 100 milyon dolar olduğunu söyledi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, elektrik kesintilerinin maliyetine ilişkin değerlendirmede bulundu. Özdebir, bugün TÜİK’in 2014 yılına ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladığını belirterek, “Türkiye’nin bir yıllık milli gelir üretimi 800 milyar dolar. Bunu 365 güne bölelim (ki tatil günlerini çıkarmamız gerekir ama çıkarmayalım), günlük üretimi 2.2 milyar dolar oluyor. Böylece elektrik kesintisi nedeniyle 1 saatte Türkiye’nin yaşadığı üretim kaybı yaklaşık 100 milyon dolar oluyor” dedi.
OLAĞAN ÜSTÜ DURUM
Bir televizyon kanalında açıklamada bulunan Özdebir, bugün yaşananın olağanüstü bir durum olduğunu ancak nedenlerinin çok iyi irdelenmesi gerektiğini vurguladı.
“Sistemde arızaları lokalize edecek SCADA sisteminin görevini yapamadığı anlaşılıyor” diyen Özdebir, SCADA sisteminin dağıtım merkezleri arasında haberleşmeyi ve otomasyonu sağlayan bir sistem olduğunu belirtti. “Arıza nerede olduysa, santral mı devreden çıktı, bir hat mı koptuk, onun bulunduğu yerde arızayı lokalize edilip sistemin geneline yayılmasına izin vermemek gerekir” dedi.
İŞÇİLER EVLERİNE GİTTİ
Kesintinin 80 ilini, Türkiye’nin üretim kabiliyetini etkilediğini belirten Özdebir, “Kendi elektrik üretim tesisi olmayan organize sanayi bölgelerinde elektrikler kesik. Dolayısıyla fabrikalar çalışmıyor, durdu. Bazı fabrikalarda işçiler servislere bindirilip evlerine gönderildi” dedi.
SADECE İZMİR’İN ZARARI 3 MİLYON DOLAR
Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi, en çok sanayiciye zarar verdi. Kesintiler, sanayi bölgelerinde üretimi sekteye uğrattı. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) kesintilerin yol açtığı kayıp 3 milyon lirayı buldu.
MAKİNELER BOZULDU
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise elektrik kesintilerinin milyonlarca dolarlık makinelere zarar verdiğini söyledi. Türkiye genelinde 38 ilde sabah saatlerinden itibaren yaşanan elektrik kesintisinde en büyük yarayı sanayinin aldığını belirten Yorgancılar, “4 saatin ardından çok kısıtlı verilen elektrik ve ne yazık ki sebebi tam olarak açıklanamayan bir durum olarak yaşanan kaos ortamı, bugünün Türkiye’sine yakışmamıştır.
Elektrik kesintisi, üretimi sekteye uğratırken milyonlarca dolarlık makinelere de zarar vermektedir. Şu anda jeneratörü olan büyük ölçekli kuruluşlarımız ve belli bölümlerde kullananların dışında sadece İzmir’de değil, diğer illerimizde de sanayicilerimizin, şaşkın ve öfkeli olmanın dışında ellerinden bir şey gelmemektedir. Belirsizlik, durumu daha da güçleştirmektedir. Elektriği yoğun kullanan belli sektörlerimiz, kuşkusuz bu süreçte ciddi zarar görmüştür. Bu zarar mutlaka telafi edilmeli ve sağlıklı bilgiler bizlerle paylaşılmalıdır” diye konuştu.