Ruslar Türkler’e milyarlarca dolarlık kapıyı açtı
Yeni ithalat bağlantısı için Ankara’ya gelen Rus heyet süt, yumurta, tavuk eti, balık sevkıyatı için anlaştı.
Ukrayna krizi nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan Avrupa Birliği ve ABD ile ambargoları destekleyen Norveç, Kanada ve Avustralya’dan gıda ithalatını yasaklayan Rusya, bu ürünlerin Türkiye’den temini için ilk adımı attı.
ANKARA’DA BİR ARAYA GELDİLER
Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkan Danışmanı Aleksey Alekseyenko ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil’in başkanlık ettiği heyetler Ankara’da bir araya geldi.
”GERİSİ TÜRK İŞ ADAMLARINA KALMIŞ”
Alekseyenko, Rusya piyasasına yeni Türk gıda ürünlerinin girişi için anlaştıklarını belirti.
Alekseyenko, “Süt, yumurta, tavuk eti, balık, damızlık hayvanlar ve başka gıda ürünlerinin sevkıyatı söz konusu. Türkiye’de gıda sanayisi üreticileri için kapımızı açıyoruz. Gerisi Türk işadamlarına kalmış” dedi.
ÖNCELİK SEBZE VE MEYVEDE
Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç, bir Rus TV kanalına verdiği demeçte balık ve su ürünlerini Norveç yerine aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelerden temin edeceklerini belirtti.
Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov da Türkiye’den öncelikli olarak sebze, meyve ve geleneksel tarım ürünleri ithalatını artırmak istediklerini söyledi.
Yapılacak ticaretten Türkiye’ye milyarlarca dolar para girişinin olması bekleniyor.
İthalat kararı kasayı dolduracak
AB ülkeleri ve ABD’den gıda ithalatını bir yıl süreyle durduran ve başta süt ve süt ürünleri olmak üzere Türkiye’den gıda ithalatı yapmak üzere harekete geçen Rusya ile Türkiye arasında ilk resmi görüşme gerçekleşti. İki ülke heyetleri arasındaki görüşmede, mutabakat sağlanma noktasına gelindiği kaydedildi.
Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, “ASÜD olarak Rusya’ya süt ve süt ürünleri ihracatı konusunda karşılıklı olarak uzun zamandır çalışıyoruz. Rusya olmak istediğimiz bir pazar.” dedi.
Rusya heyetinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kendilerine verdiği garantiyi kabul etmeye hazır olduklarını söylediğini hatırlatan Çallı, sertifikalar üzerinde en kısa zamanda anlaşma sağlanacağını ve bu sürenin uzun olmayacağını ümit ettiklerini kaydetti.
Türkiye’den talebin peynir, yoğurt, tereyağı, süt tozu ve dondurma gibi ürünlerde yoğunlaşacağını belirten Çallı, “Bizler bu ürünleri halihazırda pek çok ülkeye ihraç ediyoruz. Yani, bu ürünlerde dünya pazarındayız. Rusya’ya da ihraç edebilecek konumdayız. Rus yetkililer önümüzdeki dönemde gümrük vergileri ve işlemleri gibi konularda kolaylık sağlayabileceklerini belirtiyorlar. Durum böyle olursa ürünlerimizi rahatlıkla ihraç edebiliriz.” dedi.
Rusya pazarının oldukça önemli bir fırsat olduğuna değinen Çallı, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği olarak hedeflerinin tek bir pazara yoğunlaşmaktan ziyade ihracat yapılan ülke sayısını artırmak ve bu pazarlarda kalıcı olmak olduğunu vurguladı. Bunu sağlamak için AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engelin geçen yıl aşıldığını hatırlatan Çallı, şimdi bunun devamı niteliğinde yeni bir projeye imza attıklarını söyledi. Çallı, önceliklerinin, daha fazla sayıda Türk firmasının daha fazla ülkeye ihracat yapmasının ve ürünlerinin tüm dünya pazarlarında yer almasını sağlamak olduğunun altını çizdi.
Rusya’nın ABD ve AB ülkelerinden yıllık ithal ettiği süt ve süt ürünleri ithalatı ile de ilgili bilgi veren ASÜD Başkanı Çallı, Rusya’nın ABD’den süt ve süt ürünleri ithalatının çok düşük seviyede olduğunu, ülkenin süt ürünlerini başta Hollanda, Litvanya, Danimarka ve Finlandiya olmak üzere AB ülkelerinden ithal ettiğini kaydetti.
Yıllık peynir tüketimi 805 bin ton olan Rusya, bu miktarın 350-360 bin tonunu ithalat yolu ile karşılıyor. Toplam tüketimin 338 bin ton olduğu tereyağında ihtiyacının önemli kısmı kendi üretimiyle karşılayan Rusya, 130 bin ton civarında ithalat yapıyor. Rusya, 100 bin ton yağsız süt tozu, 30 bin ton civarında da yağlı süt tozu ithalatı yapıyor.