TUSAF buğdayda 17 milyon 500 bin ton rekolte bekliyor
Türkiye Un Sanayiciler Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, ABD’den ve Bakanlıktan farklı bir tahminde bulundu. Özmen, rekoltenin 17.54 milyon ton olacağını öngördü.
GAZİANTEP – Türkiye Un Sanayiciler Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 19 milyon 500 bin ton, ABD’nin 16 milyon 500 bin ton rekolte beklediği Türkiye buğday rekoltesinin bu yıl 17 milyon 500 bin ton olarak gerçekleşmesini tahmin ettiklerini söyledi. Özmen, 2011 yılında 19 milyon 500 bin ton olan buğday rekoltesinin bu yıl kış aylarındaki aşırı soğuklardan, daha sonra ise aşırı sıcaklardan kaynaklanan olumsuzluklardan dolayı 2 milyon ton eksilme beklediklerini belirtti. 2011 yılında üretilen 19 milyon 500 bin ton buğdayın 2 milyon tonunun yem sanayinde kullanıldığına dikkat çeken Özmen, “Bu yıl yaşanan 2 milyon ton rekolte düşüklüğünden dolayı yem sanayine buğday gitmez” dedi.
4.5 milyon ton buğday fazlası oluşacak
Erhan Özmen şöyle devam etti: “17 milyon 500 bin ton olarak beklediğimiz buğday rekoltesine ek olarak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devir stoklarında bulunan 1 milyon 500 bin ton, tüccarın elinde bulunan 1 milyon 500 bin ton ve 1 milyon 500 bin ton da lisansımız olan ürünü göz önüne alırsak elimizde toplam 22 milyon ton stok oluşacak. 17 milyon 500 bin ton rekolte Türkiye’ye yeter. Kalan 4 milyon 500 bin ton buğday ise gerek içeride, gerekse dışarıda oluşabilecek fiyat dengesizliğini kontrol edebilecek bir miktardır.” ABD’nin 62 milyon ton üretimle lider olduğu dünya buğday rekoltesinin bu yıl 671 milyon ton olarak öngörüldüğünü kaydeden Özmen, tüketimin ise 681 milyon ton olacağını ve aradaki farkın stoklardan karşılanacağını açıkladı. Dünya mısır üretiminin tarihi bir rekora imza atarak 950 milyon ton üretime ulaşmasının beklendiğini, bunun da yem sanayinde buğday yerine mısır kullanılması anlamına geleceğini vurgulayan Özmen, “Mısır fiyatlarının buğday fiyatlarına göre düşük olmasından dolayı yem sanayinde buğday yerine mısırın kullanılması buğdayı rahatlatacaktır” şeklinde konuştu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı buğday fiyatlarına da değinen Özmen, “Bakanlığın açıkladığı fiyatlar, bizim de beklediğimiz ve öngördüğümüz fiyatlardır. Bu hem çiftçilerimizi hem de sanayicilerimizi tatmin eden fiyattır” dedi.
Dünya un fiyatlarını AB ve Türkiye belirler
Türk Ununun dünya çapında takdir edildiğini aktaran Özmen, dünya un piyasasında fiyatları AB ve Türkiye’nin belirlediği iddiasında bulundu. Türkiye’nin 2011 yılında 900 milyon dolarla Dünya un ihracatı şampiyonu olduğunu hatırlatan TUSAF Başkanı Özmen, “Geçen yıl 2 milyon ton un ihracatı gerçekleştirdik ve ülkemize 900 milyon dolar döviz girdisi sağladık. 2012 yılı hedefimiz 2 milyon tonun üzerinde ihracat ve 1 milyar dolar civarında döviz girdisidir” diyerek sözlerini tamamladı.Dünya
“TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor,” demişti ardından da şöyle demişti; “bu yıl 20 milyon ton rekolte bekleniyor buğday fiyatının 70 kuruşun altında olmaması gerekir.” Sayın Çapar Kanat da bunu bir yazısına konu etmiş ve demişti ki; “Sayın Şemsi Bayraktar ; “kimse telaşa kapılmasın, buğday fiyatları yüksek olacak ‘’ açıklamasını bu yıl buğday rekoltesinin 20 milyon ton olacağını (2-3 milyon ton az) öngörüyor olmasından olsa da TMO taban fiyatları açıklamadığı takdirde iç piyasadaki ithal buğday stoku piyasayı yükseltmeyecektir.. Sonuç olarak TMO taban fiyatı 70 kuruştan açıklamaz… Read more »