TVHB’den Dünya Yumurta Günü açıklaması
Türk veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Bu yıl 11 Ekim tarihinde kutlanan Dünya Yumurta Günü münasebeti ile ilgili bir açıklama yaptı.
Yumurtanın hem beslenme ve sağlık açısından hem de ekonomik önemine değinilen açıklama şöyle:
Dünya Yumurta Günü, 1996 yılından itibaren her yıl Ekim ayının ikinci Cuma günü, yumurtanın beslenmedeki rolü ve sağlığa olan faydaları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.
Yumurtanın beslenmedeki önemi, sağlıklı yaşamın temel gereksinimlerinden biri oluşu her geçen yıl daha da ön plana çıkmaktadır. Ülkemiz ve dünya genelinde her mutfakta kendine yer bulan yumurta, zengin besin içeriği, ekonomiye sağladığı katkı ve sağlık açısından sağladığı faydalarla toplumlar için önemli bir gıda maddesidir. Yumurta, insan vücudu için hayati öneme sahip birçok vitamin, mineral ve antioksidanı içermesi dolayısıyla sıkça doğal bir vitamin kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Folat, demir ve çinko gibi kritik besin ögelerinin yanı sıra, A, B, D ve E vitaminlerini içeren toplamda 14 esansiyel besin maddesini barındırmaktadır.
Yüksek kaliteli protein, amino asitler, kalsiyum, sodyum, iyot, selenyum ve kolin açısından zengin olan yumurta, vücudun temel besin gereksinimlerini karşılamaktadır. Bu özellikleriyle yumurta, vücudun birçok hayati fonksiyonunu destekler; sağlıklı cilt ve göz dokusunun korunmasına katkıda bulunur, göz sağlığını destekler, sinir ve kas sisteminin doğru çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca, kalp hastalığı riskini azaltmaya ve yaşa bağlı hafıza kaybını önlemeye yardımcı olmaktadır. Ekonomik bir besin kaynağı olarak da yüksek kaliteli hayvansal proteinlerden biridir.
Türkiye, yılda 23 milyar adet yumurta üretimi ile dünya sıralamasında 8. sırada yer almakta olup, 2022 verilerine göre 411 milyon dolar değerinde yumurta ihracatı ile 4. büyük ihracatçı ülke konumundadır. Ülkemizde yumurta üretimi doğrudan ve dolaylı olarak 150 bin kişiye de istihdam sağlamaktadır.
Öte yandan ülkemizde birçok çocuk ise yetersiz beslenme ve açlıkla karşı karşıyadır. Bu durum çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkilemekte, öğrenmede güçlük, dikkat eksikliği ve okula devamsızlığı artırmaktadır. Sağlıklı çocuklar sağlıklı bireyler demektir, sağlıklı bireyler de toplum huzuru ve refahının anahtarı olduğu gibi ekonomik kalkınmanın da anahtarıdır. Ülkemizde çocukların yeterli ve dengeli beslenememesinin en önemli nedeni ekonomik sebeplerdir. Okuldan uzaklaşan çocuk ya çocuk işçi olmakta ya da suça, istismara açık hale gelmektedir.
Dünya Yumurta Günü’nde çocuk yoksulluğu ve açlığını azaltmak için okullarda çocuklara hayvansal protein de içeren en az bir öğün sağlıklı ve yeterli okul yemeği verilmesinin her zamankinden daha önemli bir hale geldiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu uygulama bir taraftan çocuklarımızın sağlığına katkıda bulunurken, aynı zamanda üretimin sürdürülmesi ve üreticinin desteklenmesini sağlayacaktır.
Gıda güvenliği konusunda her aşamanın titizlikle kontrol edilmesi, insan sağlığının korunması için zorunludur. Yumurta üretiminin her aşamasında veteriner hekimlerin, hayvan sağlığını ve refahını koruma görevini üstlendiğini ve güvenli gıda üretimi için çalıştığının altını çizmek isteriz. Hayvan refahını gözeten ve sürdürülebilir üretim yöntemleri ile güvenli gıdaya erişim süreçlerinde etkin rol oynayan bizler, tüketicilere güvenilir kaynaklardan temin ettikleri yumurtaların son kullanım tarihine ve saklama koşullarına dikkat etmelerini önemle tavsiye ediyoruz.
Prof. Dr. Murat ARSLAN
TVHB Merkez Konseyi Başkanı