Ukrayna’dan Rusya’ya: AB ile ticaret anlaşmasını imzalayacağız, artık kabul edin
Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, Moskova’ya ‘Avrupa Birliği ile yeni bir ticari ilişki içine giriyor oldukları gerçeğini kabul etme’ çağrısında bulundu. Rusya, Ukrayna’nın AB ile ticaret anlaşması imzalamak yerine kendi öncülüğündeki gümrük birliğine katılması için baskı yapıyor.
Eski Sovyet ülkelerinden Ukrayna, Kasım ayında Avrupa Birliği ile bazı kritik anlaşmalar imzalamak istiyor. Bunların arasında dengeyi en büyük ticaret ortağı Rusya’dan Avrupa’ya kaydıracak ve Rusya, Belarus ve Kazakistan’dan oluşan gümrük birliğine katılmayı imkansız kılacak bir serbest ticaret anlaşması da yer alıyor.
Azarov, ‘Tüm dünya ve küresel ekonomik ilişkiler sistemi değişiyor. Kendinizi değişikliklerden korumak için yapay engeller oluşturmanın bir anlamı yok’ dedi.
Rusya geçtiğimiz haftalarda uyarı amaçlı olarak Ukrayna’dan gelen ürünlere çok ağır gümrük kontrolleri uygulamaya başlamıştı. Moskova’nın daha sonra bu kontrolleri kaldırmasına rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev’in Brüksel ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalaması halinde gümrük birliği olarak ‘koruyucu önlemler’ almak zorunda kalacaklarını söylemişti.
Ekonomisi büyük ölçüde çelik, kimyasal ve tahıl ihracatına dayanan Ukrayna, ihracatının yüzde 60′tan fazlasını başta Rusya, Belarus ve Kazakistan olmak üzere eski Sovyet ülkelere gerçekleştiriyor. Ancak büyük şirketler, Avrupa pazarında daha parlak bir gelecek görüyor ve Moskova’nın gümrük birliğine katılmak istemiyor.
Pazartesi günü Rus mevkidaşı Dimitri Medvedev ile bir araya gelen Azarov, şartlar ne olursa olsun gelecekte Rusya ile de ticareti geliştirmek istediklerini söylemiş ve ‘Yeni, bizi ayrıştıran çizgiler çekmek halklarımızın çıkarına değil’ demişti.
Öte yandan Kiev ile Brüksel arasında da bazı anlaşmazlıklar bulunuyor. Avrupa Birliği, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in 2010 yılında göreve gelmesinden bu yana reform hızının yavaşlamasından rahatsız ve hapisteki eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun serbest bırakılmasını istiyor.
Timoşenko, başbakanlığı sırasında Rusya ile imzaladığı bir doğalgaz anlaşmasında görevi kötüye kullanmaktan yargılandığı davada 2011 yılının sonunda yedi yıl hapse mahkum edilmişti. AB, aynı zamanda anamuhalefetin lideri olan Timoşenko’nun mahkumiyetinin siyasi amaç taşıdığını savunuyor