Ulusal Hayvancılık Ekonomisi Kongresi


 img_2764-1-1024x683

 

 

28 Eylül-1 Ekim l 2016 tarihleri arasında düzenlenen 1. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi’ne gösterilen ilgi ve geniş katılımdan dolayı ”Hayvan Besleme Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ,Türkiye Yem Sanayicileri Birliği ve diğer katılımcı davetlilere katkılarından dolayı TEŞEKKÜR etti..

 

2001 yılında kurulan HAYVAN BESLEME BİLİM DERNEĞİ’nin kuruluş tarihçesine değinen  Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ ”Uluslararası bir kongre için SANAYİ+ÜNİVERSİTE işbirliği  ÇOK önemli” diyerek sanayinin üniversitelere desteğine özellikle vurgu yaptı..

 

 

img_2751-1024x683

 

 

Yurtiçinden ve yurtdışı ülkelerin her bir yanından ilgi görüp KONGREYE katılan bili insanları ve kongre destekleyicileri olan SPONSOR firmaların temsilcilerini de beraberinde misafir EDEN ve yaklaşık 250 kişinin katıldığı ifade edilen bilimsel ”1. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi”nin katılımcılarca çok başarılı geçtiği ifade edildi..

 

Açılış konuşması esnasında ”Sütü döküyoruz..Ette açık var”diye konuşan Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı  M. Ülkü KARAKUŞ ”Bu işi bir türlü düzeltemiyoruz ”diyerek haklı yakınmalarda bulundu ve bu konular ile ilgili de fakültelerimizin bakanlığa katılım ve desteğinin gerektiğine ve bakanlığın zaten bu tür konulara açık olduğuna ÖNEMLE vurgu yaptı..

 

 

img_2677-1024x683

 

 

Ülkemizin geleceğinin hayvancılık olduğuna vurgu yapan Yem Katkıları Üreticileri İthalatçıları ve Dağıtıcıları Derneği (TÜYEKAD) Başkan Yardımcısı  Dr. Emre YARDİBİ  de ”Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur”un buna temel oluşturduğunu söyleyerek,”ÜLKEMİZİN GELECEĞİ BU TOPLANTININ TEMELİ OLARAK GÖZÜKÜYOR”diyerek, ”Sağlıklı ürün,sağlıklı beslenme,sağlıklı birey”konusuna değindi..

 

 

 

3 günlük program çerçevesinde 28 Eylül-1 Ekim l 2016 tarihleri arasında düzenlenen 1. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi, ülkenin her yanından katılan bilimin insanları ve kongre destekleyicileri olan sponsor firmaların temsilcilerini de beraberinde misafir etti..

Yaklaşık 250 kişinin katıldığı ifade edilen bilimsel ”1.Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi”nin çok başarılı bulunduğu katılımcılarca ifade edildi..

Kongre programının işleyişinin ilk günü açılış konuşmaları ile başlayan 1. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi;  ”Hayvan Besleme Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ‘nün davetli bilim insanları ve kongre katılımcılarına ”HOŞGELDİNİZ”  konuşması ile başladı..

 

 

Prof. Dr.ŞENKÖYLÜ:”SANAYİ+ÜNİVERSİTE İşbirliği ÇOK Önemli”

”Hayvan Besleme Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ  Türkiye Yem Sanayicileri Birliği ve diğer katılımcılara kongreye katkılarından dolayı TEŞEKKÜR etti..

 

 

img_2811-1024x683

 

”Hayvan besleme Bilim Derneği, Türkiye’nin değişik illerinde bulunan Ziraat ve Veteriner Fakültelerinde Hayvan Besleme ve Yemler konularında görev yapan akademisyenlerle kamuda çalışan meslektaşların 1991 yılından itibaren başlattıkları birlikteliğe kurumsal nitelik kazandırmak amacıyla ihtisas derneği olarak  2001 yılında Ankara’da kurulmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner ve Ziraat Fakültelerinde görev yapan 7 öğretim üyesinin kurucu üye olarak  görev aldığı dernek ülkemiz açısından büyük bir öneme sahip olan hay­vancılık sektörünün gelişmesine, yemler vehayvan_besleme_ic_logo hayvan beslemeye ile beslenme hastalıklarına ilişkin sorunların çözümlenmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir

 

 

Derneğin üniversitelerin Veteriner ve Ziraat Fakültelerinin Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları ile Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dallarının araştırıcıların­dan, kamu ve özel sektörde görev yapan teknik elemanlardan oluşan 300 civarında  üyesi bulunmaktadır.”diye konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, HAYVAN BESLEME BİLİM DERNEĞİ’nin kuruluş tarihçesine de değinerek  ”Uluslararası bir kongre için SANAYİ+ÜNİVERSİTE işbirliği  ÇOK önemli” diye konuşarak sözü sanayinin üniversitelere gerekli olan desteğinin kaçınılmazlığına  getirdi…

 

Özel sektörün ARGE‘ye ayırdığı payın ülkemizde %1’lerde iken,diğer gelişmiş ülkelerde bu oranın % 5’lere kadar çıktığını ifade eden ŞENKÖYLÜ, ”Bizler de inşallah o seviyelere geliriz” diye konuştu..,

Sözü, kongreye katkı sağlayan başta sanayi anlamında  tüm SPONSOR firma yetkiliklerine ve sonrasında bilim insanlarına getiren ŞENKÖYLÜ ” Bu destekler olmasaydı ,bu kongre bugün düzenlenemezdi ” dedi ve sanayi-üniversite işbirliğine güzel bir örneği olunması nedeniyle de tüm kongre KATILIMCILARINA  teşekkür etti..

DİĞER HABERLER
Manisa Sığır Yetiştiricilerinin Kongresi Yapıldı

 

 

img_2812-1024x683

 

 

  1. Ülkü KARAKUŞ 1.OTURUM’un Başkanlığını Yaptı..

Daha sonra açılış programı içinde bir konuşma gerçekleştiren Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı M.Ülkü KARAKUŞ  1.OTURUM’un başkanlığını yaptı..

 

  1. Ülkü KARAKUŞ konuşmasında, serbest piyasa ekonomisinin fiyat politikalarına değindi..Ete ve süte müdahaleden bahsederek özel sektörün önünün kesildiğine vurgu yaptı…

 

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı M.Ülkü KARAKUŞ

Mısırın ülkeye maliyeti ile beraber,sektörün sıkıntılarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekti..

 

 

img_2692-1024x683

 

 

 

”Sütü döküyoruz..Ette açık var”diye konuşan  Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı  M. Ülkü KARAKUŞ  ”Bu işi bir türlü düzeltemiyoruz ”diyerek haklı yakınmalarda bulundu..Bu sıkıntıların bakanlıkça da görülebilmesi için ;fakültelerimizin bakanlığa katılım ve desteğinin gerektiğine ve bakanlığın zaten bu tür konulara açık olduğuna ÖNEMLE vurgu yaptı..

Daha sonra açılış programı içinde  bir konuşmada Yem Katkıları Üreticileri İthalatçıları ve Dağıtıcıları Derneği (TÜYEKAD) Başkan Yardımcısı  Dr. Emre YARDİBİ  tarafından gerçekleştirdi.

 

 

Dr. Emre YARDİBİ :”.Gıda Stratejik Bir Silahtır.”..

Ülkemizin geleceğinin hayvancılık olduğuna vurgu yapan Dr. Emre YARDİBİ  ”Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur”un buna temel oluşturduğunu söyleyerek,”ÜLKEMİZİN GELECEĞİ BU TOPLANTININ TEMELİ OLARAK GÖZÜKÜYOR”diyerek ”Sağlıklı ürün,sağlıklı beslenme,sağlıklı birey”konusuna vurgu yaptı..

 

Yem Katkıları Üreticileri İthalatçıları ve Dağıtıcıları Derneği (TÜYEKAD) ‘ın buna çok önem verdiğini anlatan Dr. Emre YARDİBİ ”2050 yılında 50 milyar olacak olan bir dünyada, gıda üretiminin geçtiğimiz 400 yıldan daha fazla olması gerekiyor..Gıda stratejik bir silahtır..Günde 3 öğün 365 gün beslenmesi gereken bireyi düşünürsek;  bizce köylü de milletin efendisi oluyor..” diye konuşarak katılımcıları düşündürecek bir ironi yaptı..

 

 

Daha sonra  Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı  M. Ülkü KARAKUŞ  1.OTURUM’un başkanlığını yapmak için tekrar kürsüye çıktı. .RUMİNANT konusunun işlendiği 1.oturumun ilk konuk konuşmacısı  olan Trevor DeVries  ”Davranış ve Süt Sığırlarının Beslenmesi)” konulu ”Çağrılı Sunum”unu dinleyicilere aktardı..

 

Birinci oturumun 2.konuşmacısı olan  Selma Büyükkılıç Beyzi ise, Yusuf Konca, Murat Görgülü imzası ile gerçekleştirilen çalışma olan”Rasyon Nişasta ve Yağ Kaynaklarının Keçilerde Süt Kompozisyonu ve Yağ Asidi Profili Üzerine Etkileri” konusu anlatıldı..Sonraki  konuşmacı Kadir Cem Akbay’da İbrahim Ak, Ekin Sucu, Ömer Şengül ile birlikte yine ortak bir çalışma olan ”Farklı Buğdaygil Silajlarının Silaj Kalite Özellikleri ve  İn Situ Rumen Parçalanabilirliklerinin Karşılaştırılması”konusunu dinleyici misafirlere anlatıldı..

 

 

Günün 2.Oturumunun  Konu Başlığı İse KANATLI Oldu..

Bu oturumunda Oturum Başkanı Prof Dr. Nihat ÖZENoldu.2.oturumun ilk konuşmacısı olan Pierre Clément Antoine Moquet, yine birlikte çalıştığı Lonneke Onrust, RP (René) Kwakkel çalışması olan ”Etlik Piliç Yemlerinde Bütürat: Sindirim Sisteminde Serbest Bırakılma Bölgesinin Etkileri Üzerine Yeni Bilgiler” konusunda ”Çağrılı Sunum”da bulundu..

 

”Kuluçkadan Çıkım Sonrası Yem ve Suya Ulaşımı Geciktirilen Etlik Civcivlerin Rasyonlarına Organik Asit Karışımı Eklenmesinin Büyüme Performansı ve Bağırsak Sağlığına Etkileri” konusu da;2.oturumun 3.konuşmacısı olan

Özcan Cengiz tarafından sunuldu.Bu çalışmada B. Hakan Köksal, Onur Tatlı, Ömer Sevim, Hamdi Avcı, Tuğrul Epikmen, Devrim Beyaz, Sadık Büyükyörük, Murat Boyacıoğlu, Aykut Göktürk Üner, Ahmet G. Önol imzası taşıyan ilginç bir çalışma olarak gözlemlendi

 

 

4.konuşmacı olan  Burcu Aktaş ise, Hatice Basmacıoğlu Malayoğlu  ile yapılan çalışmaları olan   ”Omega-3 Yağ Asitlerince Zenginleştirilmiş Yumurta Tavuğu Karma Yemlerine Farklı Bitkisel Ekstraktların İlavesinin Yumurta Verimi, Kalitesi, Lipid Peroksidasyonu ve Antioksidan Kapasite Üzerine Etkileri: Performans ve Yumurta Kalite Kriterleri” anlatıldı..

 

 

 

İkinci oturumun son konuşmacısı ise  Prof.DrNecmettin Ceylan oldu.Prof. Dr.İbrahim Çiftci  ile gerçekleştirilen çalışmanın konu başlığı ise ”Mısır-Soya Küspesi Esaslı Yumurta Tavuğu Yemlerinde Yeni Nesil Mikrobiya 30 6-Fitazın   Performans,   Yumurta   Kalitesi   ve   Fosfor Yararlanımı Üzeri Etkileri” oldu

DİĞER HABERLER
Kümes Hayvancılığı Üretimi, Ekim 2014

Öğle Sonrası Gerçekleştirilen 3.OTURUM’un Konu Başlığı ise YEM Konusu Oldu..

Bu oturumun  başkanı da Yem Katkıları Üreticileri İthalatçıları ve Dağıtıcıları Derneği (TÜYEKAD) Başkan Yardımcısı Dr. Emre YARDİBİ oldu.

i

 

 

Birinci konuşmacı olan  İbrahim Ak ”Farklı Üretim Sistemlerinden Elde Edilen Çekirdeksiz Kuru Zeytin Posasının Hayvan Beslemede Yem Olarak Kullanım Olanakları, Et ve Süt Verimi ile Kalitesine Etkisinin Belirlenmesi (Çağrılı Sunum) unu da ,Ekin Sucu, Sertaç Dokuzlu, Merve Tuba Yavuz, Kadir Cem Akbay, Ömer Şengül imzası ile dinleyicilere aktardı.

 

 

3.oturumun  2.konuşmacısı olan  Nurcan Çetinkaya ise, Funda Erdem ile gerçekleştirilen ”Juncus acutus’un Sindirilebilirliğinin in-vitro Gaz Üretim Metodu ile Belirlenmesi” konusu aktarıldı..

 

 

 

img_2724-1024x683

 

 

 

Üçüncü konuşmacı olan   Emel Gürbüz ise , Tahir Balevi, Deniz Uluışık, Yasemin Öznurlu, Oğuzhan Kahraman çalışması olarak gerçekleştirilen ”Yumurtacı Tavuklarda Fermente Soya Küspesi Kullanımı” konusuda davetli bilim insanlarına sunuldu.

 

 

Devam eden program çerçevesinde 3.konuşmacı olan  Özge Sızmaz, A.. Khol-Parisini, E. Humer,, Sh. M. Abdel-Raheem, L. Gruber, J. Gasteiner, Q. Zebeli ile çalışılan Asit ve Isıyla Muamele Edilmiş Arpa ile Besleme Süt Sığırlarında in situ Parçalanabilirlik ve Besin Maddelerinin Toplam Sindirim Sistemi Sindirilebilirliklerini Düzenlemektedir” konulu çalışmaları aktarıldı.

 

 

4.OTURUM’un Konusu Tekrar RUMİNANT Olarak Sürdürüldü..

Oturum Başkanı ise Hayvan Besleme Bilim Derneği’ni temsil eden isimlerden biri olan Prof.Dr. Necmettin CEYLAN oldu..

 

Bu orurumun ilk konuşmacısı olan ve (Çağrılı Sunum)’da bulunan Qendrim Zebeli, ”Temel Buzağı/ Dana Besleme ve Bakımı” konusunu anlattı..

”Kuzuların Yemine Katılan Kekik Yağının Performans ve Kan Parametreleri ile Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi” konusuda ikinci konuşmacı olan Recep Gümüş tarafından sunuldu. Bu çalışma ise, H. Serkan Erol, Halit İmik, Mesut Halıcı katkıları ile gerçekleştirilmiş..

 

 

img_2704-1024x683

 

 

 

Dördüncü oturumun 3. konuşmacısı olan Mustafa Shdaifat ise,”Awassi Koyunlarını Gebelik Döneminde Balık Yağı (Omega-3 Yağ Asit) Beslemenin Ana Performansı, Kuzu Doğum Ağırlığı, Kolostrum Üretimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri” konusunu Mustafa Khwaileh, Jomana Hijazi,Belal S. Obeidat, Murat Görgülü ile birlikte çalışmış..

 

 

”Zahter Uçucu Yağının (Thymbra spicata L. var. spicata) Kuzularda Besi Performansı ve Rumen Parametrelerine Etkisi” konusu da çalışmacıları temsilen  Kanber Kara tarafından sunuldu..Bu çalışmada Erol Baytok, Taylan Aksu, Berrin K. Güçlü, Serkan Özkaya, Nihat Denek, Adem Kamalak, Durmuş A. Kaya, Ercüment Önal, Aytaç Akçay gibi yine çok sayıda bilim insanı isimlerin çalışması ile gerçekleştirilmiş..

 

 

 

 

Prof.Dr. Ş. Doğan TUNCER 5.OTURUM’u Yönetti..

Bu oturumun başkanlığını ise, Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı   Prof.Dr. Ş. Doğan TUNCER yaptı..Sanne van Gastelen’in ‘Çağrılı Sunum”unun konu başlığı ise

”Süt Sığırlarının Metan Emisyonunu Belirlemede Sütün Bileşiminin Kullanılması” oldu.” İn vitro Gaz Üretim Tekniği ve Türkiye’de Geliştirilen Manometrik ve Tam Otomatik Sistemlerin Değerlendirilmesi” isimli sunum ise; Nurettin Gülşen tarafından dinleyicilere aktarıldı..

 

 

Bu çalışmada da ayrıca Huzur Derya Arık, Mustafa Selçuk Alataş gibi isimler  çalışmaya değer katanlardan olmuş..

Beşinci oturumun 3.konuşmacısı Ahu Demirtaş oldu…”Yeşil Yaprak Uçucularının Gram Pozitif ve Gram Negatif Rumen Bakterileri Üzerine Antibakteriyal Etkilerinin Araştırılması” çalışmasıda

 

 

Mert Sudağıdan, Erhan Keyvan, Orhan Yavuz, Özlem Yıldız Gülay, Hakan Öztürk tarafından gerçekleştirilmiş..

”Yonca Kuru Otunda Bypass Protein Oranının İki Yöntemle Belirlenmesi” konusuda sonraki konuşmacı olan  Fatma İnal tarafından dinleyicilere aktarıldı..

DİĞER HABERLER
Tohum, Fide ve Fidan Alırken Üreticilerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

 

 

 

Bu çalışmada Mustafa Selçuk Alataş, Oğuzhan Kahraman, Abdullah Özbilgin, Behiç Coşkun birlikteliği ile oluşturulmuş..

Prof.Dr. Ahmet ERGÜN 6.Oturumun Oturum Başkanı..

Günün 6.Oturumunun oturum başkanı Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri  Prof.Dr. Ahmet ERGÜN oldu.Konuk ”Çağrılı Sunum” SAHİBİ ve birinci konuşmacı Csaba Szab,  ise,”At Besleme ve Bakımında Son Gelişmeler” konusunu dinleyicilere aktardı.

 

 

 

”Yosunların Etlik Piliç ve Yumurtacı Tavukların Beslenmesinde Kullanılması” konusu da 2.konuşmacı Figen Kırkpınar anlatımı ve Özgün Işık, Selim Mert çalışmaları birlikteliği olarak davetlilere sunuldu..

 

 

Cavit Arslan ise altıncı oturumun 3.konuşmacı olarak (Probiyotik İlavesinin Kaya Kekliklerinin Büyüme Performansı Üzerine Etkisi” konusuna değindi..

Seher Küçükersan   çalışması olan  ” Hayvan Beslemede Kullanılan Yem Katkı Maddeleri Hakkında Ülkemizdeki ve Avrupa Birliği’ndeki Uygulamalar” konusuda 4.konuşmacı olarak  Gonca Öztap tarafından sunumda bulunuldu..

 

 

 

YEM-KANATLI Konusu 7.OTURUM’da Konuşuldu..

 

7.OTURUM olarak gerçekleştirilen oturum konusu bu kezde YEM-KANATLI oldu..

Bu oturumun başkanlığı da Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkan Hasan KONYA tarafından yapıldı..

 

 

İlk konuşmacı olan ”Çağrılı Sunum” sahibi Birger Svihus ”İşleme Süreçlerinde Çiftlik Hayvanları için Karma Yemin Değerinin Artırılması” konusunu dinleyenlerine aktardı..

 

 

”Öğünlü Yemleme ve Otlamanın Serbest Otlaklı    Sistemde Yetiştirilen 106 Yavaş  ve  Hızlı  Gelişen  Etlik  Piliçlerin  Performans  Özellikleri  ve  Gezinme Alanına Çıkış Sayıları Üzerine Etkileri”isimli sunum  2.konuşmacı Bahattin Koçer tarafından anlatıldı..Bu çalışmalar da Gökhan Ege, Mehmet Bozkurt, Kamil Küçükyılmaz, Erol Bintaş, Sabri Topbaş birlikteliği ile gerçekleştirilmiş..

 

 

 

Yedinci oturumun 3.konuşmacısı Aziz Bülbül tarafından sunulan ve  Tuba Bülbül ile birlikte hazırlanan çalışma konusu ise”Nitrik Oksid Donorü ve İnhibitörü İçeren Yemlerle Beslenen Etlik Piliçlerin Büyüme Performansı”olarak dinleyicilere anlatıldı.

 

 

”İnorganik  veya  Organik  Çinko  Kapsayan  Etlik   Piliç  Rasyonlarına Tannik Asit Katılmasının Performans ve Sindirilebilirlik Üzerine Etkisi” Onur Tatlı, Ahmet G. Önol   çalışması olarak 4.konuşmcı Onur Tatlı tarafından sunulan bildirilerden  oldu..

 

 

 

RUMİNANT  Konusu 8.OTURUMDA da Devam Etti…

 

8.OTURUM ve son oturumun  konusu yine RUMİNANT başlığı altında gerçekleştirildi.

 

 

Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü’nden  Prof.Dr. Ladine Çelik BAYKAL‘ın oturum başkanı  olduğu bu son birliktelikte 1.konuşmacı olan Armagan HAYIRLI”Sütçü Sığırların Beslenmesinde Mikozis ve Mikotoksikozis” isimli ”Çağrılı Sunumu”nu gerçekleştirdi..

 

 

Daha sonraki 2. konuşmacı   M. Merve Efil ise; Hıdır Gençoglu, Abdülkadir Keskin, Çağdaş Kara, İsmail Çetin, Gülnaz Mecitoğlu,, Duygu U. Küçükşen, Abdülkadir Orman, Gülay Deniz, Ahmet Gümen, İ.İsmet Türkmen birlikteliğinde gerçekleştirilen çalışmaları olan  ” Farklı Nişasta Seviyelerine Sahip Rasyonların  Sağmal  İneklerde  Negatif Enerji Dengesi, Laktasyon Parametreleri ile Laminitis Üzerine Etkisi” konulu sunumu ile devam etti..

 

 

 

”Anaerobik Rumen Mikroorganizmalarının Biyoteknolojik Olarak Üretimleri ve Kullanılma İhtimalleri”başlıklı sunum ise, 3.konuşmacıHuzur Derya Arık tarfından dinleyicilere anlatıldı..Bu konudaki çalışmalarda Mustafa Selçuk Alataş, Nurettin Gülşen tarafından gerçekleştirilmiş..

 

 

Son konuşmacıya konu olan  ve Anne Goderis, Jesse Stoops, Mohammad Vadiei, Kurt Van de Mierop imzası taşıyan ”Endotoksinler – Hayvansal Üretime Olan Olumsuz Etkileri” isimli sunum ile GENEL TARTIŞMA şeklinde geçen KONGRE kapanış ile başarılı bir şekilde son bulmuş oldu..

 

 

 


Haber Tarihi: 18 Mayıs 2016. 12:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x