UND Başkanı: Karayolu taşımacılığında en büyük sorun gümrük


UND Başkanı Şener, uluslararası kara yolu taşımacılığı sektörünün en büyük probleminin iç gümrüklere uğrama zorunluluğuyla, dış gümrüklerdeki uzun süreli beklemeleri olduğunu belirtti.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türk uluslararası nakliye sektörünü değerlendirdi.

Türkiye’nin çevresinde, bölgesel, uluslararası krizlere ve dalgalı petrol fiyatlarına rağmen Türkiye’nin taşıma sayısı itibarıyla 2017’yi iyi geçirdiğini belirten Şener, “Petrolle geçinen ülkelerin alım güçlerinin azalmasıyla bu ülkelerle olan ihracatımız yarıya indi. Orta Asya’daki pek çok proje ertelendi. Bizim taşıma sayılarımızı negatif etkiledi. Rusya taşıma anlamında henüz normalleşmedi. Almanya ile yaşanan siyasi gerginliklerin yansımaları var. Bütün çevresel etkiler ve batı kapılarımızda da aksaklıklara rağmen yüde 10’luk artış oldu.” bilgilerini verdi.

Sektörün sefer sayılarının önceki seneye göre artış gösterdiğini anlatan Şener, “Bu yılın ocak-ekim döneminde kara yolunda uluslararası sefer sayımız önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1 milyon 30 bin 471’e yükseldi. 2017’yi, 1 milyon 250 bin taşıma sayısıyla tamamlayacağımızı düşünüyoruz. Büyük bir sıkıntı çıkmazsa kara yolu taşımacılığı yılı 1 milyon 250 bin seferle kapatacaktır.” dedi.

“2023 Hedeflerine ulaşmak taşımayı hızlandırmakla mümkün”
Taşıma sayılarında görülen değişim oranlarını da aktaran Şener, 2023 hedeflerine ulaşmak için taşımayı hızlandırmanın gerekliliğine dikkat çekti.

DİĞER HABERLER
Broilerde ayak sağlığı

Şener, özellikle Çin tarafından başlatılan “One Belt One Road” (Tek Kuşak Tek Yol) projesi sayesinde Türkiye için inanılmaz fırsatlar ortaya çıkacağını ifade ederek, “Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefi vardı bu hedef kısmen saptı ama şu anda kaç olacağı konusunu tartışamıyoruz, değerlendiremiyoruz çünkü bölgesel belirsizlikler çok fazla. Ancak son dönemde taşımacılığın hizmet ihracatı sayılması sonrasında özellikle yıllık 25 milyar dolar gelir getiren turizm sektörünün Rusya krizi sonrasında 19,5 milyar dolara düşmesi taşımacılığın 15 milyar dolar katkısı daha bir gözle görünür hale getirdi. 2023 hedeflerine ulaşmak taşımayı hızlandırmakla, süreçleri iyileştirmekle mümkün. Bölgesel krizlerin de bir şekilde çözülmesiyle 2023’te 500 milyar olmasa da dünyanın ilgiyle izleyeceğiz takdir edeceği ihracat artışının olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

En büyük sorun gümrükler
Şener, uluslararası kara yolu taşımacılığı sektörünün en büyük probleminin iç gümrüklere uğrama zorunluluğuyla, dış gümrüklerdeki uzun süreli beklemeleri olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Önemli zorluklar yaşanıyor. Yani son dönemde otomotiv yan sanayisi,tekstil gibi pek çok kuruluş bu zorlukları aşabilmek için ve mal teslim ettiği Avrupalılara daha yakın olabilmek için Balkanlara, Sırbistan’a yatırım yaptığını görüyoruz. Hatta Almanya merkezli olarak Avrupa ülkelerinin, AB ülkelerinin Türkiye’deki yan sanayi küçük firmaları Balkanlar’a yatırım yapmaya teşvik ettiğini, oraya yatırım yapanlara ekstra teşvikler verdiğini görüyoruz. Hatta sınırdan çıkışımızın kısmen süreçlerimizdeki aksamalar, kısmen de Bulgaristan sınırındaki ekstra özelikle denetimden kaynaklı olduğunu görüyoruz.

DİĞER HABERLER
Japonya'ya Kanatlı Eti ve Ürünlerinin İhracatı Ağustos Ayında

Gerçekten gümrük bizim açımızdan şu anda bir sorun, biz ihracatını 3 kat arttırma iddiasında olan bir ülke olarak mevcut ihracat potansiyelimizle kapılardan çıkamıyoruz. İstanbul’da Erenköy gümrüğüne gelen bir aracın Kapıkule’yi geçmesi gerçek rakamlarla 37 saati buluyor. Bizim iddiamız 36 saate Münih’e gitmekti ama maalesef 37 saatte Türkiye’den çıkmıyoruz.”

Yakıt fiyatlarındaki dalgalanmanın sektörü olumsuz etkilediğini belirten Fatih Şener, taşımacılık sektörünün en büyük giderinin yakıt olduğunu hatırlattı. Şener, şirketlerin yaptığı uzun vadeli kontratlarda fiyatları değiştirme şansı bulunmadığından yakıt zamlarının da nakliyecinin cebinden çıktığını kaydetti.


Haber Tarihi: 30 Aralık 2017. 15:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x