Üretici-Market Fiyat Farkı Dudak Uçuklatıyor
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaş sebze ve meyvede geçen yıla göre üretici market fiyat farkının bazı ürünlerde yüzde 478’lere ulaştığını açıkladı. -Bayraktar, üretici fiyatlarına bakıldığında, geçen yıla göre 2010 yılında fiyatı en çok düşen ürünün mandalina olduğunu, üreticilerde toplam 27 üründen, 17 üründe fiyat artışı, 10 üründe fiyat düşüşü gerçekleştiğini kaydetti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, geçen aya ve geçen yıla göre fiyat gelişmelerini değerlendirdi. Bayraktar, “Aralık ayı itibarıyla üretici ve market arasındaki fiyat farkının bazı ürünlerde yüzde 478’lere ulaştığı görülmektedir. Fiyat farkının yüksek olduğu ürünlere baktığımızda, yüzde 477.5 ile mandalina, yüzde 334.8 ile limon, yüzde 331.9 kuru incir, yüzde 277.7 ile patlıcan ilk sıralarda yer almaktadır.
Görüldüğü üzere, üretici ile market fiyatları arasındaki fark hala yüksektir” dedi. Üretici fiyatları ile market fiyatları arasındaki farkın, tüketicilerin dengeli beslenmesi önündeki önemli engellerden birini oluşturduğunu ifade eden Bayraktar, “Alım gücü her geçen gün azalan tüketicilerimiz harcamalarını kısmak zorunda kalmaktadır. Ayrıca, üretici fiyatları ile market fiyatları arasındaki fark nedeniyle talep azaldığından üreticinin binbir emekle ürettiği ürünler dalında kalmaktadır” dedi.
ÜRETİCİ ET FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ MARKET FİYATLARINA YANSIMADI
Et fiyatlarında meydana gelen düşüşün, kurban bayramı sonrası ve alınan ithalat kararları neticesinde ülkeye giren karkas et nedeniyle talebin düşmesinden kaynaklandığına dikkat çeken Bayraktar, “Ette üretici fiyatları yaklaşık yüzde 15-16 düşerken markette fiyatlar yaklaşık yüzde 4 gerilemiştir.
Ette üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır. Olan yine üreticiye olmuş, zarar gören yine üretici olmuştur” dedi. Bayraktar, limon ve mandalinada görülen fiyat düşüşlerinde ise ihracat iadelerinin henüz artırılmamasının yanı sıra, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle ürün kalitesinin düşmesi ve tüketici talebindeki daralmanın etkili olduğunu kaydetti. Yeşil, fasulye, salatalık ve sivri biber gibi ürünlerde bu mevsimdeki arzın, örtü altı üretimden sağlandığını belirten Bayraktar, bu ürünlerde arzın sadece seralardan sağlanmasının fiyatlarda artışa yol açtığını kaydetti.
GIDAYA ERİŞİM HALKIN EN TEMEL HAKKI
Gıdaya erişimin halkın en temek hakkı olduğunu vurgulayan Bayraktar, nitekim FAO tarafından her yıl organize edilen “Dünya Gıda Günü” etkinliklerinin en önemli teması da “Gıda Hakkı” olduğunu belirtti. Bayraktar, “Herkesin yeterli miktarda gıdaya uygun fiyatlar erişmesi, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının kapatılabilmesi, üreticilerin pazarlamada sıkıntı yaşamadan emeğinin karşılığını almaları sağlanması bakımından ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşana kadar, pazarlama zincirinde yer alan tüm taraflar gereken hassasiyeti göstermelidir” dedi. (ANKA)