Üretim Fazlalığını Değerlendiremeyen Yumurta Sektörü Zor Durumda
Üretim ve pazarlama sorunu yaşadığı için sürekli ürünlerine maliyetlerin altında fiyat bulan yumurta üreticileri bu sorundan kurtulmak için büyük çaba göstermelerine rağmen çözüm bulmakta zorluk yaşıyorlar.
Türk yumurta sektörü, 1050 ticari işletme, 3243 kümes, 15,6 milyar adet üretim ve 351 milyon dolara ulaşan ihracat rakamlarıyla, sürekli büyüme eğilimindedir. Yumurta sektörü yaklaşık 3 milyar TL ciroya sahip olup, hali hazırda 150 bin civarında kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlamaktadır.
Kısa sürede dünya teknolojisini yakalama şansını yakalayan yumurta sektörü bir türlü pazarlayamadığı ürünü değerlendirme başarısını elde edemedi.
GIDA FİRMALARI İTHAL EDİLEN YUMURTA TOZUNU KULLANIYOR
Ellerinde kalan yumurtaları bir türlü gıda sanayiinin kullanımına sokamayan yumurta sektörüne inat gıda firmaları yıllardır ithal edilen yumurta tozu kullanmaya devam ediyorlar.Bu gıda firmalarının başında da makarna,bisküvi ve pastahaneler geliyor.Bu firmalar içinde araştırmamıza göre bir tek Eskişehir’de bulunan tanınmış bir bisküi firması taze yumurta kullanıyor.
NEDEN YUMURTA TOZU?
Son yıllarda gelişen kümes hayvanları sanayisi, önemli atılımlar yapmakta ve yeni ürünler piyasaya sürmektedir. Bunlardan biri de yumurta tozudur. Yumurta tozu üretimi, yumurta tüketiminin önemli bir parçası haline gelmiştir.
Yumurta tozunun yapılma amacı, ürünü daha uzun süreli muhafaza etmektir.
Kurutulmuş yumurta oda sıcaklığında saklanabilir.
Yumurta tozunun raf ömrü yumurtaya göre daha uzundur
Raf süresi uzundur ve dayanıklıdır, kolay kolay bozulmaz.
Soğutmaya ya da dondurmaya gerek yoktur. Bu yüzden kamplar, seyahatler ve uzun saklamalar için idealdir.
Yumurta tozu üretim aşamaları şöyledir:
Yumurtaların kırılması
Kabuklarının ayrılması
Filtrasyon
Depolama
Pastörizasyon
Kurutma
Paketleme
Bütün yumurta tozu çabuk karışabilir bir üründür.
Bütün yumurta tozunun; bağlayıcı, kalınlaştırıcı, emülsiyonlaştırıcı, dokusallaştırıcı ve sulandırıcı gibi fonksiyonel özellikleri iyidir. Fakat bu özellikler bazı durumlarda iyi çalışmazlar. Genelde, hemen hemen tüm fırıncılık ürünlerinde –emülsiyonlaştırıcıların kullanıldığı sünger keklerde bileiyi işlev sağlarlar. Dayanıklılığı arttırmak için glikoz ortamdan alınabilir. Sonrasında, akış özelliklerini arttırmak için,%2’ye kadar sodyum silikoaluminat gibi serbest akışlı bir madde eklenebilir.
Pastörizasyon, 70°C’de 120 dakikada yapılır. Kurutma işlemi genellikle, püskürtmeli kurutucularla yapılır. Kurutma sırasında yumurtanın besin değerinde bir kayıp olmaz. A, D vitaminleri ve riboflavin sabit kalır. Fakat, bütün yumurta tozunun saklama koşullarında A vitamini kaybı görülür.
Taze yumurtanın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bütün yumurta tozu kullanılarak, yağda pişirilmiş yumurta ve omlet yapmak dahi mümkündür.
Yumurta tozu ülkemize Ukrayna,İtalya ve Polonya’dan ithal edilmektedir.
Fiyatlarına bakarsak,kilosu bütün olarak 9 euro,sarısı 9.5,akı ise10,5 euro…
Ülkemizde likid yumurta imal edilmekte ise de tozu kadar alıcı bullamamaktadır.