Uydu destekli tarım yapılacak


141103161221_soy_beans_464x261_bbc_nocredit

 

 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)  Uzay Teknolojileri Enstitüsü, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bölgede yapılan tarıma,uzay teknolojileri ile destek verecek.

 

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında ‘GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi’ imzalandı.

 

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, TÜBİTAK UZAY’ın, yer gözlemi konusunda önemli tecrübeler elde ettiğini, edinilen tecrübeleri kamu kurum ve kuruluşlarına aktardıklarını söyledi.

 

İmzalanan projeyle geleneksel tarıma, uzay teknolojileri desteği sağlanacağına işaret eden Çavuşoğlu, “Memleketimizin kaynaklarını israf edilmekten kurtaracağız. Projenin ortaya koyduğu sonuçlarla insan kaynaklarını en verimli şekilde kullanacağız. Böylece refahın artırılmasına destek sağlanmış olacak. Projenin, tarım sektöründe çığır açacağına inanıyorum” dedi.

 

Projeye ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu,  GAP bölgesinde hassas tarım ve sürdürülebilir uygulamaların yaygınlaştırılması için 4,8 milyon liralık bütçe belirlendiğini kaydetti. Çavuşoğlu, 3 yılda tamamlanması planlanan projeyle, bölgede ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrarın sağlanmasının hedeflendiğini dile getirdi. “Türkiye’de geleneksel tarım uygulamalarında, havacılık veuzay teknolojilerinin kullanılmasıyla, hassas tarım uygulamalarına geçiş amaçlanıyor” diyen Çavuşoğlu, projenin ülke ve bölge için çok önemli olduğunu vurguladı.

DİĞER HABERLER
Deneme Amaçlı Lavanta Fidesi Dağıtıldı

 

Uydu destekli tarım

 

Proje kapsamında uydu ve hava platformlarından alınan görüntülerle tarım alanlarının analizi yapılarak, hassas tarım uygulamaları geliştirilecek. Başta milli uydular RASAT ve Göktürk-2 görüntüleri olmak üzere, çok bantlı uydu görüntüleriyle hava platformlarından alınacak veriler kullanılarak, GAP bölgesinde yetiştirilen ürünlerin detaylı analizi yapılacak. Analizler sonucunda, tarım arazilerinde ekilen ürün tespiti, rekolte tahmini, toprağın gübre ve sulama ihtiyacı, bitki hastalık durumu tespit edilecek.

 

Ayrıca proje ile GAP bölgesinde hassas tarım uygulamalarında kullanılmak üzere yürütülecek Ar-Ge faaliyetleri neticesinde, bilgi yönetim sisteminin uygulama yazılımı da geliştirilecek.AA

 


Haber Tarihi: 14 Aralık 2014. 16:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x