Veteriner Halk Sağlığının Önemi
H.Yalçın KÖKSAL
Uzman Veteriner Hekim-Veteriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri
Veteriner Halk Sağlığının dünyadaki tarihçesi oldukça eskidir.1948 yılında kurulan Dünya Sağlık Örgütü’nün görevlendirmeleri aşamasında Amerika’ lı Veteriner Hekim Dr. Martin M. Kaplan vasıtası ile ilk defa DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü ) bünyesinde Veteriner Halk Sağlığı (VHS ) bölümü oluşturulmuştur.
Bu başlangıcın ardından Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Teşkilatı, Uluslar Arası Dünya Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları Örgütü bünyelerinde de VHS bölümleri oluşturulmuştur.
Böylelikle dünya ülkeleri Veteriner Halk Sağlığı ile ilgilenmeye başlamışlar ve artık günümüzde kabul gören TEK TIP TEK SAĞLIK konseptinin oluşturulması ve başarılı olması için Veteriner Halk Sağlığı’nın, her geçen gün dünyada baş gösteren sağlık sorunlarının çözümünde İnsan Hekimliği ile birlikte çalışmaları gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Bu cümleden olarak, konunun önemini göz önünde tutan ABD,Kanada ve Avrupa Veteriner Fakültelerinin eğitim programlarına alınarak Veteriner Halk Sağlığı bağımsız bir bölüm olarak çalıştırılmaktadır.
Pek çok dünya ülkeleri, yaşanan sağlık problemlerinin çözümünde Veteriner Halk Sağlığı ‘ nın öneminin bilincinde oldukça önemli çalışmalar içerisinde iken, ülkemizde bu konu, Avrupa Eğitim Kurumları Birliğinin saptadığı ölçütler gereği olarak 1990 yılından bu yana Veteriner Fakültelerimizin eğitim programlarına akredite olabilmek için alınmıştır.
Bu noktada yapılması gereken, Veteriner Fakültelerimiz bünyesinde Veteriner Halk Sağlığı bağımsız bir bölüm olarak acilen faaliyete geçirilmesidir.
Veteriner Halk Sağlığı, gerek ülke insanımızın ve gerekse tüm dünya ülke insanlarının sağlıklarının bir güvencesidir.
Son yapılan araştırmalarda zoonoz denilen hayvandan veya hayvansal ürünlerden insanlara bulaşan yaklaşık 800 civarında hastalık tespit edilmişken, insanların sağlıklarını tehdit eden tüm olumsuzluklarla savaşta, Veteriner Hekimler ve İnsan Hekimleri birlikte çalışmak zorunluluğundadırlar.
İşte bu yüzdendir ki,ülkemizde Veteriner Halk Sağlığı Konseptinin ,kamu oyuna anlatmak ve bu konuda halkımızı uyarmak mecburiyeti vardır.Bu konuda İzmir Veteriner Hekimler Odası ilk atılımı yaparak 21 Ekim 2011 tarihinde I.Veteriner Halk Sağlığı Çalıştayı düzenleyerek kamu oyunu dikkatini bu önemli konuya çekmeye çalışmıştır.
Devamında ise Veteriner Hekimler Derneği Kuruluşunun 82. Yıl etkinlikleri çerçevesinde 07.02.2012 tarihinde Ankara’da “ Türkiye’de Veteriner Halk Sağlığının Mevcut Durumu ve Geleceği “ başlığı ile bir panel düzenlemiş ve konunun ne denli önemli olduğu hususunu kamuoyu ile paylaşmıştır.
Sonuç olarak, mevcut ve gelecek nesillerin sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri için TEK TIP TEK SAĞLIK Konseptinin ayrılmaz parçası olan VETERİNER HALK SAĞLIĞININ ÖNEMİNİN HALKIMIZA ÇOK İYİ ANLATILMASI VE GEREKLİ DUYARLILIĞIN SAĞLANMASI GEREKİR.
Saygılarımla