Veteriner Hekimsiz sağlık olmaz, olamaz
Yazar: Dr. Adem TURAN
Tüm sağlık çalışanları tükendiler…
Tükeniyoruz, dediler…
Evet, tükendiler…
Nöbetler, mesailer, yıpratıcı söylemler, tehditler, tacizler…
Yaa biz; biz mi?
Evet, Toplumun Gizli Kahramanları,
Söylemlerde “39 Sağlık Grubu” derken, atıfta dahi bulunulmayan bizler,
Sağlık çalışanı sayılmayan, ötekileştirilen, üvey evlattan uzak muamele yapılanlar…
Evet bizler.
Her şeye rağmen; kar, kış, kıyamet demeden çalışan, çalışmaya devam eden toplumların gizli kahramanları…
Sizler hasta olmayın diye hastalığı kaynağında yok eden, gıdanızı sofranıza güvenilir bir şekilde gelmesini sağlayan ve daha nice işlere imza atan, atarken hayatlarını tehlikeye sokanlar ya da hayatların kaybedenler…
Evet bizler, Dünya Veteriner Hekimler günümüz kutlu olsun.
Yazar: Dr. Adem TURAN
2022 yılının teması “Veteriner Hekimin Zorluklarla Mücadele Gücünün Artırılması” olarak açıklanmıştır.
Arıcılık Okulu Platformu kurucularından Dr. Adem TURAN, ülkemizde 132 yıldır kesintiye uğramadan yürütülen aşı ve serum üretimi sayesinde COVID-19 aşısını üretebilen 9 ülkeden biri olduğumuzu dile getirdi. “Veteriner Hekimlerine destek veren bir ülke; hayvan sağlığına, gıda sağlığına ve toplum sağlığına sahip çıkmış demektir” düşüncesi ile TURKOVAC aşımızın telif hakları devletimize devredildi. Çünkü bizler önemsiyoruz ve diyoruz ki “sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı gıda ise sağlıklı bir toplum demektir.” İnsanların hayat kalitesini ciddi şekilde düşüren ve hayatları boyunca hasta kalmalarını sağlayan bir çok zoonoz hastalığı, kaynağında yok ederek halk sağlığı önemsiyoruz. Çünkü her yerde ve her platformda “Veteriner hekim demek hayat demek, hayat demek sağlık demektir” dedik. Toplumun gizli kahramanlarıyız, farkındayız ve kimseden de takdir beklemedik; ancak şunu bilmek gerekir ki “Veteriner Hekimsiz Sağlık Olmaz, olamaz”.
“Veteriner hekimlerin görevlerini icra ederken uğradığı şiddet olayları sırasında; şiddete uğrayan sadece veteriner hekimler değil, aynı zamanda halk sağlığının bizzat kendisidir!” Hastasının kendisine sesini yükseltmesinden dolayı psikolojisi bozulan doktor kadar ilgi çekmeyecek olsa da bir kırmızı et mezbahasında görevli veteriner hekimin görevi başında halkın güvenli gıda yemesi için çabalarken öldürülmesi olayıdır (Alıntı). Meslektaşımız Volkan Lale’yi rahmetle anıyoruz. Halk sağlığı için daha ne kadar acı olay yaşayacağız, bilemiyoruz. Bu nedenle “Veteriner hekimlere uygulanan şiddetin de diğer 39 sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetle aynı yasal kapsamda değerlendirilmesi gerekmektedir.” ve “Sağlıkta Şiddet ve Yıpranma Payı (fiili hizmet) ile ilgili yasal düzenlemelere veteriner sağlık çalışanları ivedilikle dâhil edilerek sağlık sınıfı personeller arasındaki bu ayrımcılığa son verilmelidir!”
Hayvan sağlığı ve halk sağlığının korunmasında topluma oldukça önemli hizmetler yapan veteriner hekimlerin çalışma yaşamı kalitesinin geliştirilmesine yönelik beklenti ve gereksinimlerinin belirlenerek, çalışma yaşamı kalitesi programlarının hazırlanması ve bu kapsamda ivedilikle düzenleme ve uygulamalar yapılmasının gerekli olduğu görülmektedir. Bireysel mücadele, veteriner hekimlerin dayanıklılığını arttırmak için yeterli gelmemektedir. Bunun için hükümetlerin, meslek örgütlerinin ve araştırma merkezlerinin; yeterli eğitim-öğretim, rehberlik ve iş birliğini arttıracak şekilde veteriner hekimleri desteklemeleri gerekir. Toplumun gizli kahramanlarıyız; “biz veteriner hekimleri sağlık sınıfından uzaklaştırarak, bulaşıcı ve zoonotik hastalıklara daha da yaklaştığınızın farkında mısınız?”
Sözlerini, “veteriner Hekimler olarak yarın güne yeni ümitlerle uyanmak istiyoruz. Herkesin sorumluluğunu bir kez daha haykırıyor, yetkilileri sağlıkta şiddet yasası kapsamı başta olmak üzere; veteriner hekimlere yönelik dışlayıcı uygulamalara son verilmesini istiyoruz!” diyerek son verdi.
Derleyen: Dr. Adem TURAN