Veteriner Sağlık Çalışanları Fiili Hizmet Zamlarını İstiyor
Dünya’da 200’den fazla Zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalık bulunmaktadır. Başta Şarbon (Antraks), Kuduz, Brusellozis, Tüberkülozis, Kuş gribi ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi olmak üzere pek çok hastalığa ülkemizde de rastlanılmaktadır. Veteriner Sağlık çalışanları bu hastalıklara karşı kendi sağlıklarını riske atarak, çok zor şartlar altında mücadele etmektedirler, bundan sonra da aynı şekilde çalışma azmi ve kararlılığı içinde olacaklardır.
Bilindiği üzere salgın, bulaşıcı, paraziter hayvan hastalıklarıyla mücadele işlerinde çalıştıkları her yıl için Veteriner Sağlık Çalışanlarına (Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Veteriner Sağlık Teknisyeni) tanınan 2 aylık fiili hizmet zammı verme uygulaması 01.10.2008’den itibaren kaldırılmıştır. Bu uygulama ile Ekim 2008’den sonra yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammı alınamamaktadır. Kazanılmış hak durumunda olan fiili hizmetin kaldırılması; kamuda çalışan Veteriner Sağlık Çalışanları mağdur edilmiştir.
Yukarıda saydığımız salgın, bulaşıcı, paraziter ve zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalıklar halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Veteriner sağlık çalışanları Sağlıklı Hayvan, Sağlıklı Gıda ve nihayetinde Sağlıklı Nesiller için çalışmaktadırlar.
Bu gün, doğru bir kararla diğer bir sağlık çalışma alanı olan, beşeri hekimlik hizmetleri, fiili hizmet zammı ödenmesini gerektiren riskli görevler kapsamına alınmak üzere Sayın Başbakanımız tarafından talimatlandırılan çalışmaların yürütüldüğü bilinmektedir.
Sağlık personelinin görev ve yetkilerini tanımlayan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği değiştirilerek Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik 22.05.2014 Tarih 29007 no’lu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin, Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyenlerini kapsamaması, Veteriner Sağlık çalışanlarında mağduriyet oluşturacaktır. Bu uygulama, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun memur sınıflarını belirleyen 36. maddesinde belirtilen Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyenlerinin bu sınıfa dahil olduklarına dair hükümlerine aykırıdır.
Bu nedenlerle; Dünyanın her tarafında sağlık meslek mensubu olarak kabul edilen veteriner sağlık çalışanlarının ülkemizde de sağlık meslek mensubu olarak kabul edilmesi ve adil bir yasal düzenleme açısından fiili hizmet zammına veteriner sağlık çalışanları’nın da dahil edilmesini talep ediyoruz.
EKSEN TARIM VE ORMAN SAMSUN&SİNOP ÇALIŞANLARI SENDİKASI VETERİNER HEKİMLER ODASI
VESTED
VETERİNER SAĞLIK
TEKNİSYENLERİ DERNEĞİ