Yasak kalktı, Türk sebze ve meyveleri Ukrayna yolunda
Ukrayna, zirai ilaç kalıntısı gerekçesiyle yaklaşık 1 yıldan beri Türk yaş meyve sebzesine uyguladığı ithalat yasağını kaldırdı.
Söz konusu yasak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya yaptığı ziyareti sırasında kaldırıldı.
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, yasağın kalkmasının ardından ilk parti ürünlerin gönderilmeye başlandığını bildirdi. Ukrayna’nın Türkiye’den ithal edilen meyve sebzeye koyduğu yasağı kaldırmasına rağmen bu yasağı fiili olarak sürdürdüğünü hatırlatan Satıcı, “Yasak daha önce kalmıştı ama bir takım teknik engellemelerle karşılaşıyorduk. Ukrayna’dan inspektörler gelecekti, ancak bir türlü gelmedi. Geçen hafta Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan bir heyet Ukrayna’ya gitti. Bu ülkeye ziyarette bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da etkisiyle Ukrayna yasağı kaldırdı. İhracata başladık.” dedi.
Bundan sonra ihracatın seyrini Ukrayna’nın tavrının belirleyeceğine işaret eden Satıcı, Türkiye’den kaynaklanan herhangi bir sıkıntının olmadığını, Tuta Absoluta ile ilgili yapılan incelemelerin bu zararlının henüz tehdit boyutuna ulaşmadığı yönünde olduğu bilgisini aktardı. Ürün kalitesinde herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını vurgulayan Mustafa Satıcı, Avrupa’da devam eden soğuklar nedeniyle beklenen çıkışı yapamadıklarını dile getirdi. Buna rağmen ihracatın belli bir tempoda devam ettiğini ifade eden Satıcı, şöyle konuştu: “Narenciye, nar ve diğer sebze ürünlerinin dışında Avrupa’nın talep ettiği salkım domates ihracatına yoğunlaşacağız. Avrupa’dan Türk ürünlerine talep her zaman var. Özellikle salkım domates ihracatında Türkiye, şu an tekel konumunda bulunuyor. Hollanda’nın ürünleri tam çıkmadı. Bu nedenle Türk ürünleri bu boşluğu dolduruyor.”
AB’DEN YÜZDE 10 ANALİZ ŞARTINI KALDIRMA SÖZÜ
AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, Avrupa Birliği(AB)’nin domates, biber, kabak ve armut ürünlerine yaklaşık bir yıldır uyguladığı yüzde 10 analiz zorunluluğunu, domates ve biberde kaldırma sözü verdiğini de müjdeledi. AB’nin 25 Ocak 2010 tarihi itibariyle Bulgaristan sınır kapılarında Türk TIR’larındaki ürünlere kontrol amaçlı yüzde 10 analiz şartı getirdiğini hatırlatan Satıcı, “Türkiye ile AB yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde, AB tarafı domates ve biberde bu denetimi kaldırma sözü verdi. Şubat ayının ilk haftasında yapılacak toplantıda, bu denetimin resmen kalkmasını arzu ediyoruz. Bu uygulamanın kaldırılmasıyla Türk TIR’ları Bulgaristan gümrük kapılarında uzun süre beklemeyecek.” diye konuştu.
Satıcı, üreticileri de zirai ilaç kalıntısına dikkat etmeleri konusunda uyardı. Kaliteli ve sağlıklı gıda üretimi konusunda güzel çalışmaların olduğunu aktaran Satıcı, şunları kaydetti: “Sektör büyüyor. Sektör büyüdüğü için rakiplerimiz rahatsız oluyor. Bunun önüne geçmek için de Türk ürünlerine tarife dışı engellemelerle karşımıza çıkıyorlar. Bunun için de üreticimizin çok hassas davranması gereken bir süreçteyiz. Hem iç, hem dış piyasada çok hassas olmak zorundayız. Üreticimize de bu konuda büyük görev düşüyor.”(CİHAN)
ya bu sıteyı yazan adamlar neye göre yazıyor araştırmalar yapılıyımu hayalımı yapılıyorsa turkıyede meyve bahçesı ruhsatlı ılaçları narda erıkte kullanılması yasak eeee ozaman bunlar meyve değilmi ayrıca tarım ılçenın yazabılecegı nar yazan bır ılaçta yok bune rezalet yazarlarımız bundan neden bahsetmıyor
Bu siteyi adamlar diyerek aşağılama hakkını nereden alıyorsun.Önce haberi okulayı öğren.Haber Cihan haber ajansındanh geldi ve haberde bu işin sivil toplum örgütlerinin yetkilileri konuşturularak genişletilmiş.Türkiyede yasak olanların gıdalarda nasıl kullanıldığını görmemek istemiyormusun.Eleştirirken neyi eleştirdiği öğren.Bizin ne kadar dürüst olduğumuzun delili de üç kuruş etmeyen eleştirini zitemize koymamız .Haber bir yazarın düşüncesi değil.Sivil toplum örgütlerinin ve Ukraynanın kararı.
herkes gıda üzerıne konuşuyor sadece yetkılıler konuşmuyor gerçekten anlayanlar asla konuşmuyor madem eleştırılere ters bakıyosunuz ozaman gerçek konuları elestırın sağlık bakanlıgı tarım bakanlıgı arasındakı kopuklugun çiftçolere nasıl yansıdığının konusunu elestırın insanlar gerçeklerı görsun
Eleştirmediğimizi nereden biliyorsunuz?Bu dergi 28 yıldır sürekli yayında ve eleştirdiğimizi ve tarafsız olduğumuz teşçil edilmiştir.Sağlık bakanlığı ve tarım bakanlığını aralarındaki çekişmenin sonucu bu hallere düştüğümüz çok kere anlatılmış tır.Bunu sürekli bizi takip edenler bilir.Eleştirileri ters bakmıyoruz.bilmeden eleştiri yaptığını zannedenlere karşı bilgi veriyoruz.Haberi eleştirirken insan hitap etme şekline bakar.Neyi eleştirdriğini inceler.Kimlerin konuştuğunu inceler.Bunlar yapılmağını sürede buna ne dendiğini terbiyemiz müsaade etmez.
ıyı arkadas zaten bızde kufretmedık sadece gereklı seylerı yazdık eleştırılmesı gerekenlerı
ama yanlış anlaşıldı buralara geldı ok özur daha yazmayız no problem