-Yaz geldi tarımda üretici fiyatları geriledi…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:-“Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında Aralık’takiyüzde 1,30, Şubat’taki yüzde 0,72 dışında sürekli artan tarımda üretici fiyatları, yazın ilk ayı Haziran’da yüzde 3,39 gibi yüksek oranda düşüş yaşadı”
-“Yaz aylarıyla birlikte üründe bollaşma, tarla ürünlerine geçiş tarımda üretici fiyatlarını vuruyor”
-“Üretici bir yandan hasatla sevinirken, bir yandan da fiyatlardaki aşırı düşüşün olumsuzluğunu yaşıyor”
-“Yüksek girdi masrafları ortadayken, bütün malların fiyatları artarken, tarımsal ürün fiyatlarının aynı kalması veya gerilemesi çiftçimizin belini büküyor”
-“TZOB olarak fiyatlarda istikrar istiyoruz. Tarla ile market arasındaki zincirin kırılmasını, üreticini makulgelir elde ederken, tüketicinin de pahalı tüketimyapmamasını arzu ediyoruz”
-“Aşırı fiyat düşüşü nedeniyle toplama masrafının dahi çıkarılamayıp, ürünün tarlada bırakılmasının milli servetin kaybı olduğu unutulmamalı”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaz gelince tarımda üretici fiyatlarının gerilediğini bildirerek, “sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında Aralık’taki yüzde 1,30, Şubat’taki yüzde 0,72 dışında sürekli artan tarımda üretici fiyatları, yazın ilk ayı Haziran’da yüzde 3,39 gibi yüksek oranda düşüş yaşadı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, yaz aylarıyla birlikte üründe bollaşma, tarla ürünlerine geçişin üretici fiyatlarını vurduğunu belirtti. Haziran ayında tarım, ormancılık ve balıkçılıkta üretici fiyatlarının yüzde 3,39 oranında gerilediğini, Eylül 2014’de yüzde 16,31’e kadar çıkan yıllık enflasyonun yüzde 10,02’ye indiğini vurgulayan Bayraktar, Haziran ayında gıda ve alkolsüz içeceklerde aylık düşüşün yüzde 2,79 ile üretici fiyatlarından daha az düştüğünü, genel tüketici fiyatları endeksindeki düşüşün ise yüzde 0,51’de kaldığını hatırlattı.
Haziran ayı itibarıyla yıllık yüzde 7,20 olan TÜFE ile tarımda üretici fiyatları arasında 2,82’ye kadar indiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Fark azaldı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon yüzde 9,28 düzeyinde. Temmuz, Ağustos aylarında da tarımda üretici fiyatları kuvvetle muhtemel gerileyecek. Aradaki fark belki de kalmayacak. Üretici bir yandan hasatla sevinirken, bir yandan da fiyatlardaki aşırı düşüşün olumsuzluğunu yaşıyor. Yüksek girdi masrafları ortadayken, bütün malların fiyatları artarken, tarımsal ürün fiyatlarının aynı kalması veya gerilemesi çiftçimizin belini büküyor. TZOB olarak fiyatlarda istikrar istiyoruz. Tarla ile market arasındaki zincirin kırılmasını, üreticini makul gelir elde ederken, tüketicinin de pahalı tüketim yapmamasını arzu ediyoruz. Üretici 1’e satarken, markette 5’e çıkmasının izahı yok. Kimse bunu savunamaz. Fiyatlar o kadar düşüyor ki üretici ürünü tarlada bırakmak zorunda kalıyor. Ürün satış fiyatı toplama maliyetlerini bile karşılamıyor. Bu sürdürülebilir değil. Aşırı fiyat düşüşü nedeniyle toplama masrafının dahi çıkarılamayıp, ürünün tarlada bırakılmasının milli servetin kaybı olduğu unutulmamalı. Verilen emeğe yazık.”
-Fiyatı artan ve düşen ürün alt grupları-
Haziran ayında fiyatlar, içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde yüzde 14,49, canlı kümes hayvanları ve yumurtada yüzde 4,55, yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerde yüzde 2,74, pirinç dışındaki tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 1,93 arttı. Yine Haziran ayında fiyatlar, koyun ve keçiler ile bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında yüzde 1,75, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 1,65, canlı sığırlar, mandalar ile bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 1,40, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,72, yağlı meyvelerde yüzde 0,65, lifli bitkilerde yüzde 0,43 artış gösterdi.
Fiyatlar, sebze ve kavun-karpuzda, kök ve yumrularda yüzde 10,31, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 8,65, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 6,86, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,71, balıkçılık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 4,86, çeltikte yüzde 4,80, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,12 geriledi.
İşlenmemiş tütünde fiyatlar değişmedi.”