Yemen’de gıda krizi kötüleşirken


Yemen’de gıda krizi kötüleşirken BM kurumları durumun felakete dönüşmesini önlemek için acil yardım çağrısı yapıyor

BM kurumlarının ortak değerlendirmesine göre Yemen’de yaşanan çatışmalardan dolayı halkın üçte ikisinden fazlası beslenebilmek için büyük bir mücadele veriyor.

FAO-UNICEF-WFP Ortak Basın Bülteni

Photo: ©FAO/Rosetta Massori

10 Şubat, San’a –Birleşmiş Milletler’in (BM) üç kurumunun ortak değerlendirmesine göre Yemen’de gıda güvensizliği yaşayan insanların sayısı son yedi ayda 3 milyon artarken halen yaklaşık 17.1 milyon insan kendini besleyebilmek için büyük bir çaba gösteriyor. 17.1 milyon insandan yaklaşık 7.3 milyonunun acil gıda yardımına ihhtiyaç duyduğu düşünülüyor.

Acil Gıda Güvenliği ve Beslenme Değerlendirmesi’nin (EFSNA) ilk bulguları Yemen’de devam eden çatışmaların ülkede gıda güvenliği ve beslenme koşullarının hızla kötüye gittiğini gösterdi. 27.4 milyon nüfusu olan Yemen’de halkın üçte ikisinden fazlası şu an yeterli gıdaya erişemiyor ve eksik besleniyor.

EFSNA; BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Yemenli yetkililerle işbirliği halinde gerçekleştirdiği ortak bir araştırma. Bu, çatışmaların hızlandığı Mart 2015 ortasından bu yana ülkede gerçekleştirilen ilk ulusal hane araştırması. Ülkede gıda üretimi giderek azalırken ortaya çıkan ileri derecedeki yetersiz beslenme oranı dört vilayette “kritik” aşamayı geçmiş durumda.

FAO Yemen Temsilcisi Salah Hajj Hassan “Durumun kötüye gitme ve gıda güvensizliği yaşayan insanlara yayılma hızı çok endişe verici boyutlara ulaştı.” dedi. Hasssan “Halkın büyük bir kesimi için tarımın ana gıda kaynağı olduğu düşünüldüğünde FAO çiçftçilere, çobanlara ve balıkçıların bu sene gıdaya erişimini iyileştirmek için tarımsal geçim yardım fonlarının acilen arttırılması çağrısında bulunuyor.” diye ekledi.

DİĞER HABERLER
Teksüt, 2017’ye Tayvan’a ihracatla başladı

UNICEF Yemen Temsilcisi Dr. Meritxell Relano da “Son zamanlarda Yemen’de çocukların yetersiz beslenme oranının en yüksek oranlara çıktığına tanık oluyoruz. Ciddi derecede yetersiz beslenen çocukların ölüm riski eğer zamanında müdahale edilmezse sağlıklı akranlarına göre 11 kat daha fazla. Bu çocuklar hayatta kalsalar bile gelişimlerini tamamlayamama riski altındalar. Bu da Yemen’in gelecek nesilleri için büyük bir tehdit oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

WFP Yemen Direktörü Stephen Anderson ise “Yemen’de şu andaki açlık seviyesi emsali görülmemiş seviyelere ulaştı. Aç olarak uyumaya giden daha fazla aile görüyoruz. WFP ciddi açlık sorunu yaşayan 7 milyon insana gıda sağlanması için acil yardım çağrısı yapıyor.” diye konuştu.

Gıda Güvenliği

Ülkede gıda güvensizlik durumu son aylarda iyice kötüleşirken halkın yaklaşık yüzde 65’inin gıdaya erişim sorunu yaşadığı düşünülüyor. Halkın dörtte üçünün ekonomik durumunun da kriz öncesinden daha kötüye gittiği ortaya çıktı. Gelirler düşürken kamu çalışanları da aylarca maaş alamadan çalıştı. Neticede Yemenlilerin yüzde 80’i şu an borç içinde ve halkın yarısından fazlası kredi ile gıda satın alabiliyor. Halkın yaklaşık yüzde 60’ı daha az yiyerek, porsiyonları düşürerek ve bazı öğünlerden vazgeçerek bu krizle mücadele etmeye çalışıyor.

DİĞER HABERLER
"Yerli ilaç"ta testler başladı

Yetersiz Beslenme

EFSNA sonuçları ülkede 2 milyondan fazla çocuğun şiddetli yetersiz beslenme yaşadığını gösterdi. Abyan, Al Hudaydah, Hadramaut ve Taizz vilayetlerinde yetersiz beslenme oranı “aciliyet” sınırını aşmış durumda. Bu da şiddetli yetersiz beslenme oranının yüzde 15’in üstünde olduğunu gösteriyor. Aden, Al Dhale’e, Al Jawf, Al Mahwit, Hajjah, Lahj ve Shabwah vilayetlerinde ise yetersiz beslenme oranı “ciddi” seviyeleri aştı.

Tarım

Yemen’de halkın en az yüzde 60’nın geçim kaynağı tarım. 2016’de tarımsal üretim ciddi şekilde düştüğü için nüfusunun büyük bölümü bundan etkilendi. 1.5 milyona kadar hane halkı tarımsal üretim için çok kritik olan tohum, gübre ve sulama yakıtı gibi temel ihtiyaçlara erişemiyor. 860 bin kadar hane halkı ise hayvancılıkla geçiniyor; ancak hayvancılık için temel ihtiyaçlara onlar da erişemiyor.

FAO’nun çalışmaları

FAO’nun bu seneki acil çalışmaları dört ana faaliyet üzerine yoğunlaştı: insanların gıdaya erişimini iyileştirmek için tarımsal araç ve gereçleri sağlamak ki bu sebzecilik gereçleri ve sulama araçların sağlanmasını da içeriyor; milyonlarca hayvanın aşılanarak hayvancılığın acilen korunması; ailelere geçim kaynaklarını zenginleştirmek ve geliştirmek için acil yardım sağlanması. FAO Yemen’de bu sene üç milyon korumasız insana yardım ulaştırmak için acilen 48.4 milyon Amerikan doları fon talep ediyor.

UNICEF’in çalışmaları

Geride kalan sadece iki yılda UNICEF Yemen’de şiddetli yetersiz beslenmeya maruz kalan 460 bin çocuğun tedavisine destek verdi. Çocuklara yardım ajansı aynı zamanda beş yaş altındaki çocuklara gıda takviyesi, aşı ve tıbbi destek gibi yardımlarda bulundu. UNICEF Yemen’deki çalışmalarına devam edebilmek için acilen 237 milyon Amerikan doları talep ediyor.

DİĞER HABERLER
Evcil Kuşlarda A Vitamini Yetersizliği

WFP’nin çalışmaları

WFP doğrudan gıda dağıtımı ve gıda fişleriyle ülkede yaklaşık 7 milyon insana acil gıda yardımı sağlıyor. WFP ayrıca hamile kadınlar ve çocuklara beslenme desteği veriyor. Ajans, 2017 Yemen İnsani Yardım Planı çerçevesinde bu yıl Yemen’de 7 milyondan fazla insana yardım sağlamak için 950 milyon Amerikan dolarından fazla destek istiyor.

2017 Yemen İnsani Yardım Planı’na dahil edilen EFSNA’nın ilk bulguları bu hafta açıklandı. Araştırmanın bulguları aynı zamanda Mart ayında açıklanacak Yemen Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırılması’nın (IPC) hazırlanmasında da kullanılacak. EFSNA’nın ek analizleri ve nihai raporu da Mart ayında açıklanacak.

Yemen Devrimi’nin 6. yıl dönümü kutlandı

Yemen’in Taiz kentinde eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yönetiminin devrildiği 11 Şubat 2011 devriminin yıl dönümünü kutlandı. Devrimin beşiği olarak bilinen Taiz’in merkezindeki Cemal Abdunnasır Caddesi’nde devrimin 6’inci yıl dönümünü kutlayanlar, Yemen bayrağı taşıdı. ( Abdulnasser Alseddik – Anadolu Ajansı )

 


Haber Tarihi: 11 Şubat 2017. 10:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x