Yeni bisküvilik buğday çeşitleri geliştiriliyor….
Halim Utlu
Konya, Karaman, Eskişehir bisküvi fabrikalarında, son yıllarda hammadde sıkıntısı çekilmeye başlanması, ilgilileri ve sektörü de harekete geçirdi….
Bisküvi fabrikalarının hammadde sorununa karşı, bisküvilik buğday çeşitleri geliştiriliyor….
Bisküvi fabrikalarının hammadde sorunlarına çözüm bulmak amacıyla, bisküvilik buğday çeşitleri geliştirme projeleriyle yeni buğday üretimi çalışmalarının yanı sıra,baklagillerdeki beslenme kalitesinin artırılması konusunda da çeşitli projeler deneniyor.
Uluslararası piyasalarda ve gelişmiş ülkelerde, bisküvilik buğday konusunda yoğun çalışmalar yapılırken, yerli bisküvi sektörü de hammadde sorunlarına çözüm bulmak amacıyla, arayışlarını giderek hızlandırıyor. Özellikle Türkiye’nin buğday ambarı olan Konya, Karaman, Eskişehir gibi illerde,bisküvi fabrikalarının yoğun olması ve son yıllarda hammadde sıkıntısı çekilmeye başlanması, ilgilileri ve sektörü de harekete geçirdiği gözleniyor.
Gelişmiş ülkelerde yoğun çalışma var
Eskişehir’deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü de, gelen talepler üzerine, bisküvi fabrikalarının hammadde sorununa karşı, bisküvilik buğday çeşitleri geliştirme çalışmaları yapıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi’nden alınan bilgiye göre;Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GKTAEM) Kalite ve Teknoloji Bölüm Başkanı Dr. Yaşar Karaduman, kendi projelerinin yanı sıra,bölüm olarak çeşitli TÜBİTAK projeleri yürüttüklerini de ifade ediyor.
Karaduman,projelerden birinin bisküvilik buğdayla ilgili bir çalışma olduğunu belirterek “Dünya piyasalarında ve gelişmiş ülkelerde bisküvilik buğday konusunda yoğun çalışmalar olduğu görülüyor.Eskişehir bölgesi özellikle bisküvi fabrikalarının yoğun olduğu bir yer. Son yıllarda hammadde sıkıntısı çekilmeye başlandı. Bu yüzden bisküvi fabrikalarından ve özel sektörden talepler geliyor.
TÜBİTAK, destek veriyor
2002’de başlattığımız proje kapsamında, ekmeklik ve makarnalığın yanı sıra, materyalimizi bisküvilik olarak değerlendirdik ve ileri kademelere materyal getirdik.TÜBİTAK destekli projeyle de bunların ayrıntılı çalışmalarını yapacağız. Farklı yörelerde, 13 lokasyonda, sulu ve kuru şartlarda kalite ve bioteknolojik analizlerimiz var. Materyali ayrıntılı bir şekilde değerlendirip, çeşit geliştirmeyi düşünüyoruz. Yeni çeşitleri geliştirip, çiftçimizin hizmetine sunmayı istiyoruz” diyor.
Baklagillerin beslenme kalitesi üzerinde de çalışılıyor
Dr. Yaşar Karaduman, diğer projelerinin de baklagillerdeki beslenme kalitesinin artırılması olduğunu, bu konuda da çeşitli illerden, yerel genetikleri topladıklarını,İzmir’deki gen fabrikasından da materyal temin ettiklerini belirterek,şunları ifade etti: “Bu materyallerin şimdiye kadar beslenme özellikleri,antioksidan miktarı,dayanıklı nişasta, lif, mineral madde özellikleri değerlendirilmedi. Bunlar ayrıntılı bir şekilde değerlendirip, ıslah bölümüne aktarılacak.Yeni çeşitler geliştirip, üretici ve çiftçimizin hizmetine sunacağız”