“ Yeni Büyükşehir Yasası’nın Tarım ve Kırsal Alana Etkileri” konulu konferans
Büyükşehir Yasası`nın tarıma ve kırsal alana etkileri toplantıda ele alındı Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk tarafından verilen “ Yeni Büyükşehir Yasası’nın Tarım ve Kırsal Alana Etkileri” konulu konferans Bergama Belediyesi Meclis Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Konferansa Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, belde belediye başkanları, muhtarlar ve çiftçiler ile çok sayıda Bergamalı katıldı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından Bergama Belediyesi işbirliğinde düzenlenen toplantıda, yeni Büyükşehir Yasası’nın tarım ve kırsal alana etkileri ve tarımsal alanlarda yaşanacak değişimler masaya yatırıldı. Büyükşehir Yasası’nın tarım sektörünü, doğal kaynakları, çiftçiyi, köylüyü ve tüm ülkenin bugününü ve yarınını nasıl etkileyeceği ele alındı.
Toplantıda katılımcıların soruları da yanıtlandı. Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yakın geleceği etkileyecek oldukça önemli bir konuyu paylaşmak için toplandıklarını dile getirerek; “ Herkesin bildiği gibi hayatımıza yeni bir yasa girdi. Yerel yönetimlere kökten değişiklikler getiren, köy tüzel kişiliğini ortadan kaldıran yasa, yeni büyükşehirlerin kurulmasını da beraberinde getiriyor. Hepimizin hayatını ilgilendiren sonuçları olacak yasa özellikle kırsalı ve tarımı etkileyecek. Bergama ise hiç kuşkusuz 114 köyü, 5 beldesi ve toplamda yüz bine yaklaşan nüfusuyla bu yasadan en çok etkilenecek yerlerden biri” dedi. Gönenç konuşmasını şöyle sürdürdü; “ 114 köyünün tüzel kişiliği ortadan kalkacak ve Bergama’nın mahallesi olacak. Bundan böyle köylerde bazı hizmetleri biz ilçe belediyesi olarak yürüteceğiz, bazı hizmetleri ise İzmir Büyükşehir Belediyesi yürütecek. Yasayla farklı bir sisteme geçiliyor. Buna bir anlamda alan yönetimi diyebiliriz. Yasayla, Türkiye’de köklü değişikliklerin olması da muhtemel. İşin siyasi, sosyal ve ekonomik boyutları da var. Özellikle muhtarlarımızın kafalarında soru işaretleri var. Bizler yerel yönetimler olarak yasanın tüm olumsuzluklarına rağmen, elimizden geldiğince köylere ‘nasıl daha iyi hizmet götürebiliriz’ çabası içerisinde olacağız. Tüzel kişiliği ortadan kalkacak köylerin geleceği için neler yapabiliriz, olumsuzlukları nasıl aşabiliriz konularını hep birlikte tartışıp, birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu olumsuzlukları da bilip aktarma konusunda yükümlüğümüzü yerine getirmek zorundayız. Dolayısıyla çok faydalı olduğuna inandığım bu toplantıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
“Kırsal ve Kırsallık önemli” Bütünşehir Yasası’nın etkilerine değinen Prof. Dr. Gülçubuk, Büyükşehir Belediye Yasası’nda yapılan değişikliğin kır ve kent arasında yaratacağı kargaşa, köy halkının uğrayacağı zararlar, kır nüfusu, yoğun kentlerde belediyelerin yönetimine giren kırsaldaki tarımsal üretimde yaşanacak olumsuzluklar ve yeni oluşumun olası olumsuz etkileri konularında detaylı bilgiler verdi. Gülçubuk; “Yeni Bütünşehir Yasası’yla köyler mahalle durumuna gelecek, çiftçilerimiz de bu durumdan olumsuz etkilenecek. Yaklaşık 16 bin köyün tüzel kişiliğinin kaldırılarak mahalleye dönüştürülmesi buralarda yaşayan insanlarımız için bir takım sıkıntıların başlangıcı anlamına geliyor. Üreten, ürettiği ürününü zor şartlarda satarak kıt kanaat geçinen köylümüzü önümüzdeki yıllarda daha zor günler beklemektedir” dedi. Gülçubuk, tarımsal üretim ve devamlılık ile toprakların sahiplenilmesi ve sürdürülebilir kalkınma için kırsalın önemli olduğunun altını çizdi.