Yerli Anguslar Kurban Pazarlarında
Türkiye’ye ilk ithal “angus” cinsi büyükbaş hayvanları getiren Manisa’daki şirket, 3 yıl içinde ürettiği yerli angusları, Ege Bölgesi’nde büyükbaş hayvan sıkıntısı yaşanması nedeniyle Kurban Bayramı öncesi satmaya başladı.
Türkiye’ye ilk ithal “angus” cinsi büyükbaş hayvanları getiren Manisa’daki şirket, 3 yıl içinde ürettiği yerli angusları, Ege Bölgesi’nde büyükbaş hayvan sıkıntısı yaşanması nedeniyle Kurban Bayramı öncesi satmaya başladı.
Berre Hayvancılık ve Tarım Ürünleri Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanvekili İsmail Koşar yaptığı açıklamada, 3 yıl önce ABD’nin Virgina eyaletinden getirdikleri “angus” cinsi büyükbaş hayvanları Manisa merkeze bağlı Selihşahlar beldesi yakınlarındaki Beydere Tohum ve Sertifikasyon Test Müdürlüğü tesislerinde besleyip, çoğalttıklarını, “yerli angus” üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti.
Veteriner hekimler kontrolünde, doğal ot ve arpayla besledikleri, antibiyotik kullanmadan, organik şartlarda büyüttükleri yerli angusları genellikle İstanbul’daki lüks restoranlarla, büyük marketlere sattıklarını ifade eden Koşar, şu bilgileri verdi:
“Ege Bölgesi’nde Kurban Bayramı öncesi büyükbaş hayvan sık ıntısı olduğu yönünde çıkar haberler üzerine, vatandaşlarımızın dini vecibelerine katkı sağlamak amacıyla yerli angusları kurbanda satma kararı aldık. Yüzde 100 yerli olan angus eti daha yüksek protein değerine sahip ve çok lezzetlidir. İstanbul’da lüks restoranlarda satılan angus eti, kurbanda vatandaşların sofrasına gelecek. Angusları çiftliğimizden vatandaşlara canlı baskül olarak kilosunu 11 liradan satacağız. Ülkemizdeki büyükbaş hayvan cinsleri canlı olarak ortalama 500 kilogramdır. Kesildiğinde 250 kilogram civarında et verir. Yerli angusta ortalama 500 kilogramlık hayvandan 300-320 kilogram et alınır. Et yönünden randımanlıdır. Dini vecibe olarak kurban keseceklere daha fazla et dağıtılmasına olanak sağladığı için angus kesmelerini öneriyorum.”
İsmail Koşar, Manisa ve Ege Bölgesi’nin çeşitli illerinden gelecek kurban alıcılarına yetecek miktarda ellerinde yerli angus bulunduğunu söyledi.
Türkiye’ye yaklaşık 3 yıldır ABD, Uruguay ve Avustralya’dan “angus” cinsi büyükbaş hayvan getiriliyor. Türkiye şartlarına uyum sağlayan damızlık angusların ağırlıkları 500 kilogramdan 1,5 tona kadar ulaşabiliyor.
12 bin TL’lik dana seyirlik oldu
Kurban Bayramı’na yaklaşık 1 hafta kala, kurban pazarlarındaki hareketlilik hızlandı. Satıcılar yüzlerce kilometre uzaklıktan getirdikleri hayvanları satmak isterken, vatandaşlar da büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlardan bütçelerine uygun olanını seçmeye çalışıyor. Yaklaşık 120 kilogram canlı ağırlığa sahip bir koça bin 100 lira istenirken, bir ton 150 kilogram ağırlığındaki tosun 12 bin liralık fiyatıyla dikkati çekiyor.
Bursa’da hayvan pazarında satışa sunulan bir ton 150 kilogram ağırlığındaki dana, 12 bin liralık fiyatıyla dikkati çekiyor.
Satıcılar yüzlerce kilometre uzaklıktan getirdikleri hayvanları satmak isterken, vatandaşlar da büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlardan bütçelerine uygun olanını seçmeye çalışıyor.
Ortalama canlı ağırlık kilogramı 10 liradan satılan büyük ve küçük baş hayvanlar arasında bazı dana ve koçlar, ağırlıkları ve fiyatlarıyla ilgi görüyor.
Yaklaşık 120 kilogram canlı ağırlığa sahip bir koça bin 100 lira istenirken, bir ton 150 kilogram ağırlığındaki tosun 12 bin liralık fiyatıyla dikkati çekiyor.
“Mertal” adını verdiği tosunun sahibi Giyasettin Yılmaz, Muş’tan getirdiği danayı 12 bin liradan satışa çıkardığını belirterek, “Gelen ve soran çok ancak fiyatı duyunca almayı düşünen çıkmadı. Seyirlik oldu. Diğer üreticiler bile merak edip inceliyor. Birçok kişi tosunla fotoğraf çektiriyor. Normalde 7 kişi ortak kesebilir. Kişi başına da bin 700 liranın üzerine mal olur” dedi.
Yılmaz, tosunun 650 kiloya yakın etinin çıkacağını ifade ederek, 7 ortakla kesilmesi durumunda, kişi başına yaklaşık 90 kilogram et düşeceğini kaydetti.
Haber Tarihi: 9 Kasım 2010. 08:38