Yetkisiz gıda denetçisi ne işe yarar??
Tarım Bakanlığı, vatandaşın sağlığını olumsuz yönde etkileyen kalitesiz gıdaya savaş açtı.
Alo 174 Gıda Hattı ile 24 saat ihbar ve şikâyet alan bakanlık, denetim ayağını güçlendiriyor. Bu kapsamda 5 bin olan gıda denetçisi sayısı önümüzdeki iki üç yıl içerisinde 10 bine çıkarılacak. Gıda mühendisi, bitki koruma uzmanı ve veteriner hekim denetçisi başta olmak üzere her konuda uzman gıda denetçisi alınacak.
Merdiven altı üretimlerin önüne geçmek için pazar, bakkal ve marketlerin yanı sıra tüm üretim ve satış noktaları didik didik edilecek. Piyasada herhangi bir ruhsatı olmadan 3-4 TL’ye salam ve sosis satıldığına dikkat çeken Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, vatandaşı aldığı ürünün özelliklerine dikkat etmesi konusunda uyardı. Çocukların sağlığını da önemsediklerini belirten Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, önümüzdeki günlerde okullarda süt günü düzenlenebileceğini aktardı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte ortak çalışma yürüttüklerini anlatan ilgililer, “Kantinlerde süt ve sütlü içeceklerin gazlı içeceklerden daha fazla olması konusunda ortak çalışma yürütüyoruz.” dedi.
Bu konu ile ilgili olarak açıklama yapan denetçi sözcüleri, şu noktalara değiniyorlar:
Güvenli Gıda İçin, Yetkili Gıda Denetçisi İstiyoruz
Ortaokul-Lise mezunu Polisin cezai işlem yapma yetkisi var,İlkokul mezunu bir Zabıtanın cezai işlem yapma yetkisi var,İlkokul mezunu Orman Muhafaza Memurunun cezai işlem yapma yetkisi var.Hatta orman muhafaza memurunun tuttuğu tutanağı bakan bile bozamazken Üniversitenin en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Zir.Mühendisi,Gıda Mühendisi veya Veteriner Hekim Bölümlerinden mezun olmuş hatta bazıları yüksek lisans,Doktora yapmış Gıda Denetim Görevlilerinin Cezai İşlem Yapabilmesi için Önce İlçe Müdüründen sonra Sırasıyla Şube Müdürü,İl Müdür Yardımcısı ve İl Müdüründen Onay alarak Cezai işleme başlaması sizce ne kadar doğru ve başarılı olabilir.Şu andaki Gıda Denetiminin durumu aynen bu şekildedir “.