Yok olmak üzere olan ünlü Ankara arı ırkı,proje kapsamında tekrar çoğalmaya başladı…


unnamed

 

 

 

 

2 bin kovan arı verildi,4 bin daha dağıtılacak,yeni hedef; 10 bin kovan ve 500 yeni üretici…

 

Günümüzde yıllık 300.000 olan ana arı üretim miktarı, ülkemiz ihtiyacının ancak %20’sini karşılayabiliyor…

 

 

Halim UTLU

 

Şu ana kadar arıcılık yapmak isteyenlere 2 bin kovan arı verildiği, 4 bin adet daha dağıtılacağı, projenin hedefinin 10 bin kovana ulaşmak olduğu,10 bin kovanının, 20’şer kovanla 500 kişiye dağıtılması durumunda,500 yeni arı üreticisinin daha sektöre kazandırılacağı ifade edildi.

 

Yürütülen arıcılık projesi kapsamında dağıtılan arı kovanlarından, Başkentli arıcılar ilk ürünlerini almaya başladı. Ankara Arıcılar Birliği ile Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Daire Başkanlığı işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, Kızılcaham’da ilk bal hasadına başlanması dolayısıyla tören düzenlendi.

 

Ankara ırkı arılarla,tamamen doğal bal elde edildi

Kızılcahamam’da arıcılık yapan Kemal Yasin isimli üreticinin kovanları açılarak, oluşan ilk ballar alındı. Elde edilen üründen memnun kaldığını belirten arıcı Yasin, kovanlardan Ankara ırkı arılarla tamamen doğal bal elde ettiklerini ifade etti.

 

Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz’ın da katıldığı törende konuşan Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Daire Başkanı Özgür Güven, kırsal kalkınma çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini, arıcılığın 3 katına çıkarılması için tüm imkanların seferber edildiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
Dr. Canan Karatay’a Yanıt:

 

Yeni destekle,500 yeni arı üreticisi kazandırılacak

 

“Hedefimiz, Ankara’da 10 bin kovan dağıtmak. 10 bin kovanı 20’şer kovanla 500 kişiye dağıtırsak, Ankara’ya 500 yeni arı üreticisi kazandırmış olacağız.  Tabii verdiğimiz eğitimlerle de üreticiler bu 20 kovanı, sonraki dönemlerde 30’a 40’a çıkaracak. Büyükşehir Belediye Başkanımızın verdiği sözle, arıcılığı 3 katına kadar çıkaracağız.”

 

Boş kovanlar,profesyonel arıcılara verildi, Ankara arısı yetiştirildi

 

Ankara’nın balını üreten ünlü arı ırkının, proje kapsamında tekrar çoğaldığını anlatan Güven,“Bu projenin bugüne kadarki projelerden farkı, boş kovan dağıtıyor olmamız. Bu konuda daha önce çok proje uygulanmış. Türkiye’nin başka yerinden Ankara’ya, içinde arısıyla beraber kovan getirilmiş. Onlar buranın iklimine alışkın olmadığından, çoğu arı telef olmuş. Bizim projemizde ise boş kovanları, profesyonel arıcılara verdik. Ankara arısı yetiştirildi. Şu ana kadar 2 bin kovan arı verdik. 4 bin adet daha vereceğiz.”dedi.

 

Arıcılar Birliği, üyeleri ve üreticileri destekliyor

 

Ankara arıcılığı ve balının geçmiş yıllarda gözde ve çok meşhur olduğunu söyleyen Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz da yaptığı kısa konuşmada, Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen proje kapsamında, arıcıların büyük bir şans yakaladığına dikkat çekti.

DİĞER HABERLER
Ercan Ödül: Arıcılıkta uzun vadeli ulusal stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır

 

Solmaz, dağıtılan 20 kovanın, bir ailenin geçimini çok rahat sağladığını, üretilen kaliteli balların piyasada iyi para ettiğini, Ankara Arıcılar Birliği olarak da, üyelere ve üreticilere destek verdiklerini, ünlü arı ırkının, proje kapsamında tekrar çoğalmaya başlamasından ayrıca memnun olduklarını belirtti.

 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği genel merkezi Ankara’da

Öte yandan günümüzde yıllık 300.000 olan ana arı üretim miktarının, ülkemiz ihtiyacının ancak %20’sinikarşılayabilen Türkiye’de, ana arı yetiştiriciliği, ilk olarak Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) tarafından, 1978 yılında başlatıldı.Bu çalışmalar,günümüzde üretim izni almış 100’e yakın işletme tarafından devam ettiriliyor.

 

Türkiye’de birçok ilde kurulan il arı birlikleri ise,bir araya gelerek Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’ni oluşturdu.Genel merkezi Ankara’da olan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu(TAB),Bahri Yılmaz Başkanlığında toplam 7 kişiden oluşuyor ve ülke içi ve dışında tüm arıcıları temsil ediyor.


Haber Tarihi: 19 Eylül 2015. 15:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x