En iyi arkadaş:“Izgara Tavuk Göğsü”
Spor yapılarak kaybedilen enerjinin, antrenman sonrasındaki ilk 30 dakika ile 2 saat arasında yerine konması gerektiğini vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, yorucu spor rutininin ardından en iyi arkadaşın yüksek protein değerleriyle ‘ızgara tavuk göğsü’ olduğunu belirtti.
Spor öncesi ve sırasında tüketilmesi gereken yiyecekler kadar, spor sonrası tüketilmesi gereken besinler kasları tamir etme, depoları yerine koyma ve tekrar enerji kazanma konusunda bir o kadar önem taşıyor. Sporcuda optimal beslenme için proteinin oldukça önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, “Kas dokusunun onarılması ve geliştirilmesi için gerekli olan protein, çocuk ve genç sporcularda büyüme ve gelişme için elzemdir. Kasların güçlenmesini ve hacim kazanmasını sağlayan sağlıklı protein, spordan sonraki ilk 30 dakika ile 2 saat arasında yenildiği takdirde hızlı pompalanmaya devam eden kanın yardımıyla elektrolitleri hızlıca yenileyerek kaslar için gerekli enerjiyi yerine koyar ve kasları tamir eder. 1 porsiyonunda yaklaşık 26 gram protein barındıran ızgara tavuk göğsü spor sonrasında mutlaka yenilmelidir” dedi.
Bol vitaminli, düşük kalorili protein deposu
Sporcunun performansını arttıracak doğru besinlerin seçilerek tüketilmesi ve yeterli miktarda sıvı alımı büyük önem taşıyor. Tavuk ve hindi etinin harika bir yağsız protein kaynağı olmasının yanı sıra niasin ve B vitamini gibi diğer gerekli besin elemanlarını da içerdiğini belirten Pekcan, “Izgara tavuk göğsü yanında sotelenmiş ya da ızgaralanmış sebzelerden oluşan bir tabak, vitamin, protein açısından yüksek, yağ ve kalori oranlarıyla da ideal bir spor sonrası seçeneğidir. Kas gelişiminde, kişilere en çok yardımcı olan haşlanmış ya da ızgara yapılmış tavuk eti, protein, potasyum, fosfor, demir, çinko açısından zengin, düşük yağ ve kolesterol içeriğiyle 1 porsiyon (100 gr) tavuk eti yaklaşık 26 gram protein içeriyor. Kolesterol için de tehdit oluşturmayan, ekonomik protein kaynağı ızgara tavuk göğsünün bir porsiyonu ise 109 kkal” dedi.
BESD-BİR Hakkında:
Beyaz et tüzel temsilcisi durumunda bulunan BESD-BİR, sektörün sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 1992 yılının son günlerinde “Damızlık Tavukçuluk Derneği’ olarak kurulmuş 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de katılımı ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği” (BESD-BİR) adını alarak geniş tabanlı yeni bir oluşum haline gelmiştir. Birlik, bugün Türkiye’nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık %91’ini karşılamakta ve kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil etmektedir. Derneğin amacı kanatlı eti sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar yapmaktır. BESD-BİR’e kayıtlı 30 üye firma bulunmaktadır. BESD-BİR sektörün gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır. Dernek, Tarım Şuralarına katılır, Kalkınma Planı hazırlığı çalışmalarında Özel İhtisas Komisyonlarında görev alır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın özellikle Et ve Et Ürünleri İhtisas Alt Komisyonu olmak üzere birçok çalışmalarında yer alır. Bunların dışında, sektörle ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılan kanun, kararname ve yönetmelik hazırlık çalışmalarında BESD-BİR, tek temsilcisi sıfatıyla kanatlı eti sektörü adına görüş bildirmekte, söz konusu çalışmalara yaptığı katkılarla pratiğe uygun bir mevzuatın çıkarılmasına çaba sarf etmektedir.