Yumurta kabuğu rengi kimi sorunları


Yumurta kabuğu rengi kimi sorunları(*)

Çeviren: Dr. Kaya DEMİRÖZÜ
Kanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Yumurta kabuğunun rengi genetik olarak belirlenir ve bu nedenle türe özeldir. Yine de, bir sürü içinde kabuk renginde hala önemli farklılıklar görülmektedir. Rengin kendisi çok ilginç değildir. Sürüdeki açıklanamayan varyasyon daha önemlidir.

Bazen yumurta sayısı ile kabuk rengi arasında bir ilişki görebilir. Bir tavuk ne kadar çok yumurtlarsa, kabuk rengi o kadar açık olur. Fakat aynı zamanda çok iyi yumurtacılar ve verim dönemi sonuna kadar koyu kahverengi rengini koruyan belirli türler de vardır. Soluk yumurtaların nedenleri oldukça çok olup ve farklı koşullar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Bir sürüde yumurta kabuğu renginin değişmesi stres belirtisi olabilir.

Rengi açılmış yumurtaların 7 nedeni ve geçmişi

1. Genetik: Yumurtaların rengi genetik olarak kodlanmıştır. Ancak sürü içinde değişiklik gösterir.

2. Hastalık: Bazı hastalıklar yumurta kanalına zarar verir ve yumurta üretimini etkiler. IB, kabuk rengi üzerindeki etkisiyle  en önemli olanıdır.

3. Beslenme: Beslenmenin kabuk rengi üzerinde çok az etkisi vardır. Bununla birlikte, besin eksiklikleri, kabuk dahil olmak üzere toplam yumurta gelişimi sürecini etkileyebilir. Bazı ilaçlar açık renk yumurtaya sebep olur (sülfonamidler, nikarbazin).

DİĞER HABERLER
   Hakkari'de kar festivali renkli görüntülere sahne oldu

4. Yaş: Soluk yumurtalar yaşlı sürülerde daha yaygındır. Yaşla birlikte yumurta büyüklüğü artar ve aynı miktarda pigment daha geniş bir yüzey alanına yayılır. Kabuk pigmentasyonunun erken sona ermesi nedeniyle çok hafif kabuklar oluşabilir. Kahverengi yumurtacı sürüler tüy dökümünden, sonra genellikle kabuk rengi öncekinden daha koyudur.

5. Stres: Yumurtlamadan 3  4 saat önce pigmentin büyük kısmı kütiküle aktarılır. Prematüre bir yumurtada yeterince pigment birikmemiş olabilir. Yumurta, stres nedeniyle yumurta kanalında daha uzun süre kalmışsa, ince kalsiyum tabakasının birikmesine neden olarak yumurta grimsi ağartıl mış bir görünümde olabilir.

6. Parazitler: Yuvarlak solucanlar veya capillaria ile istila, bağırsak duvarının hasar görmesi nedeniyle açık renk kabuklara ve soluk sarılara neden olabilir ve yumurta gelişimi için gerekli besin emilimini azalır.7. Güneş ışığı: Açık renk yumurtalar, kapalı kümeslere göre serbest dolaşan sürülerde daha fazla görülür. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tavuğun güneş ışığına maruz kalması nedeniyle D3 vitamini üretiminin artması, rasyondaki D3 vitamini ile birlikte bir sebep olabilir (aşırı doz D3).

(*): Fabian Brookotter; PW: How to get egg shell colour right?


DİĞER HABERLER
Vergiye uyumlu mükellefin borcuna 60 ay taksit imkanı
Haber Tarihi: 8 Mart 2022. 06:41
5 1 Oy
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x