Yumurtacı Tavuklarda Sağlık Çalıştayı Düzenlendi
Güvenli ve sürdürülebilir yumurta üretimi için büyük önem arz eden yumurtacı tavukların sağlık sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmak üzere Yum-Bir Tarafından 22 Mart 2014 tarihinde Konya Ticaret Borsası Salonunda, Yum-Bir ve sektör paydaşlarının katılımı ile “Yumurtacı Tavuklarda Sağlık Çalıştayı” düzenlendi.
Yüksek katılımın sağlandığı toplantıya Yum-Bir Yönetim Kurulu üyeleri ve Birlik Başkanlarının yanısıra kanatlı sektörünün önemli tedarikçi firmalarından MSD Hayvan Sağlığı, Ceva,RTA, Phibro, Novartis, Lohman, Kartallar, Güneşli Aşı,Anc ve Hastavuk firması temsilcileri, Birlik Başkanları ve değişik illerde yumurta sektörüne tedavi hizmeti veren veteriner hekimler ve Veteriner Teşhis Laboratuarı uzmanları, Visad genel sekreteri ve çok sayıda üretici katıldı.
Başkanlığını Selçuk Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof.Dr Osman Erganiş’in yaptığı toplantıda; Yumurtacı Tavuklarda Sık Görülen Hastalıklar, Koruyucu Hekimlik ile Hastalıklarla Mücadelede Yaşanılan Sıkıntılar ve Üretici Hataları, Aşı- Biyolojik Madde Kalitesi ve Güvenliği ile Hastalıklarla Ortak Mücadele Stratejileri konuları ayrıntılı bir şekilde tartışıldı.
Tespit ve Öneriler
•Yumurtacı tavuk varlığının ve işletme sayısının artmasına bağlı olarak hastalıklarla mücadelenin zorlaştığı,
•İşletmelerin farklı veteriner hekimlerden hizmet almasına bağlı olarak farklı aşı programlarının uygulanması ve canlı aşı kullanımına bağlı gelişen bazı olumsuzluklar,
•Hastalık teşhisinde ileri laboratuar tetkiklerinin ve modern teşhis yöntemlerinin yeterince kullanılmadığı,
•Solunum sistemi hastalıklarının bir tek etkene bağlı olarak ya da birden fazla etkenin dâhil olması ile sorun oluşturmaya devam ettiği,
•Kontrolsüz yapılan yarka ve çıkma tavuk hareketlerinin hastalıkların yayılmasında önemli etken olduğu,
•Kanatlı nakil araçlarının dezenfeksiyonuna özen gösterilmediği özellikle parazitlere karşı dezenfeksiyon yapılmadığı,
•Aşı uygulayıcılarının yetersizliği ve deneyimsizliği,
•İşletmelerde yeterli biyogüvenlik tedbirlerinin alınmadığı bu konuda üreticilerin eğitilmesi ve uyarılması gerektiği,
•Yum-Bir ile aşı tedarikçisi firmalar işbirliğinde yumurtacı işletmelerde görülen solunum sistemi hastalıklarının tanısı ve çözümüne dönük saha araştırmaları yapılmasına,
•Aşı uygulamalarının etkinliğinin artırılması için, aşı uygulamalarına tedarikçi firma uzmanların eşlik etmesi ve bu konuda teknik destek sağlaması,
•Yumurtacı sürülerde tedavi amaçlı antibiyotik kullanımının kaçınılmaz olduğu, antibiyotik kullanılan dönemde üretilen yumurtaların B sınıfı olarak değerlendirilmesi,
•Kırmızı tavuk biti (Dermanysus Gallinea) mücadelesinde ruhsatlı ilaçların yetersizliği ve mevcut ilaçların pahalı olması nedeniyle yeterli mücadelenin yapılmadığı,
Hususlarında görüş birliğine varılmış, Yum-Bir tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sektör paydaşları ve üreticiler nezdinde çalışmalarını sürdürmesine karar verildi.
Kaynak:Yumbir
Yemekteki sayı ile toplantıya katılanların arasında büyük fark olması neden acaba?Haberde katılacak firmaların temsilcileri bile katılanların sayısından fazla olduğu halde.30 yıl önce köy kahvelerinde ve kümeslerde yapılan toplantılarda bile çok sayıda üretici toplantılara katılırdı.Beş yıldızlı otellere bu üreticilerin gelmemesi düşündürücü.