Zeytindeki verimi ağaç başına 5 kilo artıracaklar
Yalova’daki bir milyon zeytin ağacını kapsayan “Zeytinde Periyodisitenin (Bir yıl ürün verip, diğer yıl ürün vermeme) Kırılması Projesi” kapsamında, bir kilo zeytin fiyatı kadar harcamayla ağaç başına verimin 5 kilo artırılması hedefleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 33 bin dekar alanda yaklaşık 1 milyon zeytin ağacının bulunduğunu belirtti.
Parıldar, zeytinde “var yılı”, “yok yılı” sorununun yaşandığını, bu sorunla mücadele için İl Özel İdare Müdürlüğünün finansman desteğiyle “Zeytinde Periyodisitenin (Bir yıl ürün verip, diğer yıl ürün vermeme) Kırılması Projesi”ni bazı örnek bahçelerde hayata geçirdiklerini kaydetti.
Bunun 2 yıllık bir proje olduğunu ve verimde artış sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Parıldar, şunları söyledi:
“Ürünü üretirken bitki besin elementleri yönünden takviye ederek, ihtiyacı olan bitki besin elementlerini, bakımını ve budamasını sağlayarak uygun şartlarda ‘Nasıl yapabilir? Hangi dönemlerde ilaçlanması, hangi dönemlerde bitki besin elementlerinin sunulması gerekiyor’ şeklinde bir de iş takvimi yaptık. İş takvimiyle beraber çalışmalarımıza başladık. Bu yıl da hamdolsun güzel karşılığını aldık”
Parıldar, çok basit bir hesap yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Biz diyoruz ki, bir kilogram zeytin maliyetiyle bir ağaçta bu çalışmayı yaptığımızda ortalama 5 kilogram zeytin artışı bekliyoruz. 4 kilogramlık gelir de çiftçimizin cebinde kalacak. Aynı zamanda ülke ekonomisine bu 1 milyon ağaçla beraber çok ciddi bir katkı sağlayacağız. Bu çalışmamız Özel İdare destekli çalışmamızdır. İkinci yılın sonunda da bu önder çiftçilerimizle beraber bunu yaygınlaştırmak için çalışmalarımız devam edecektir.”
Zeytinde “var yılı”
Bu yıl zeytinde “var yılı” olduğunu vurgulayan Parıldar, şunları kaydetti:
“Zeytinde bu yıl verimli bir dönem, üreticimizin de yüzü gülüyor. Hem hasat döneminde elde edilen üründen hem de ürünü kıymetlendirme açısından bu yıl çok güzel bir yıl oldu. Üründe de beklediğimizin üstünde bir rekolte artışı söz konusu. İlimizde yapmış olduğumuz çalışmalarda ağaç başına ortalama 10 kilo hasat söz konusuydu. Bu yıl ki beklentimiz ağaç başına 14-15 kilogramlarda bir üretimin olacağı yönünde. Bu şekilde de üreticimizin cebine baktığınız zaman diğer yıllara oranla yüzde 30-40 gelir artışı söz konusu.”