Zeytinyağı için seferberlik
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi kişi başına zeytinyağı tüketimini 2 litreden 3,5 litreye çıkarmak için TOBB ile birlikte ‘milli seferberlik’ ilan etti!
Konseyin tüketici güvenliği için oluşturduğu ‘Beyaz Liste’ye ise sektörün yüzde 80’i girdi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), zeytinyağının daha geniş bir kitle tarafından tanınıp, kişi başı tüketiminin artırılması için ülke çapında ‘milli seferberlik’ başlatacak.
Konseyin hedefi halen 2 litre olan kişibaşı zeytinyağı tüketimini 2015’te 3,5 litreye çıkarmak. Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile birlikte hareket edecek olan konsey, UZZK Kalite Kontrol Programı çerçevesinde ise tüketici güvenliği için ‘beyaz liste’ uygulamasına geçti. ‘Beyaz Liste’ye Türkiye’nin önde gelen zeytinyağı üreticilerinin yanı sıra, butik üretim yapan bazı küçük üreticiler de girdi.
UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan, dün İstanbul’da Mest Restoran’da gerçekleştirilen ‘Zeytin ve Zeytinyağı ile Bir İstanbul Günü’ adlı etkinlikte yaptığı sunumda Türkiye’de dikili 170 milyon zeytin ağacı sayısını iki katına çıkaracaklarını belirterek, şunları dile getirdi:
“Zeytinyağının kamuoyuna tanıtılması ve iç tüketimin arttırılması için milli seferberlik başlatıyoruz. 6 yıl önce kişi başına zeytinyağı tüketimi 800 gramdı. Bugün 2 litreye çıktık. Hedefimiz sağlık ve lezzet kaynağı zeytinyağının tüketimini 2015’te 3,5 litreye çıkarmak. Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte hareket edeceğiz. Zeytinyağını etkin bir şekilde tanıtmak için heyetler oluşturacağız.”
Zeytinyağında ‘Beyaz Liste’ oluşturuldu
Türk zeytinyağı sektöründe kaliteyi ön plana çıkarıp, hem kaliteyi benimseyen firmaları hem de tüketicileri korumak için ‘UZZK Kalite Kontrol Programı’ başlattıklarını ve buna bağlı olarak tüketici güvenliği için bir ‘beyaz liste’ oluşturduklarını belirten Dr. Tan, şöyle konuştu:
“Bu konuda Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (COI) hedef pazar ülkelerde promosyon faaliyetleri kapsamında uyguladığı Kalite Kontrol Programı’nı baz aldık. Programa, ülkemizde tüketici güveni oluşturmuş köklü firmalarının yanı sıra, küçük ölçekli, bölgesel anlamda faaliyet gösterip butik üretim yapan firmalarımız da dahil oldu. Kalite programı ile markası ve kalitesine güvenen zeytinyağı üretici firmalarımızla anlaşmalar imzalayıp, bir ‘beyaz liste’ oluşturduk. Sofralık zeytin için hazırladığımız Kalite Kontrol Programı’nı ise 2012’de uygulama başlayacağız.”
2009’dan beri uygulanan UZZK Kalite Kontrol Programı’na Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Marmara Birlik, Kristal Zeytinyağı, Fora Zeytinyağı ve Komili ile Kırlangıç Zeytinyağı’nı bünyesinde barındıran Ana Gıda ve Aurum, İncecik, Kidonia, Damlıca, Özgün, Selme, Semerci markaları imza attı. Böylece Beyaz Liste uygulamasında, ambalajlı zeytinyağı pazarının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan bir kapasiteye ulaşıldı.
“100 bin doktor tanıtım elçisi olmalı”
Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen panelde konuşan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ise, zeytinyağı konusunda halkı bilinçlendirmede tüm ilgililerin yetersiz kaldığını belirterek, “Son yıllarda şehirleşmeyle birlikte ekonomik gelişmişlik de arttı. Zeytinyağını tanıtma işini sadece bu alanda üretim yapan firmalara bırakmamalıyız. Türkiye’deki 100 bin doktorun en az yarısını birer zeytinyağı tanıtım elçisi haline getirmeliyiz” dedi. Prof. Müftüoğlu tüketicilere de şöyle seslendi: “Sıvıda zeytinyağını, katıda tereyağını kullanın.”
“Zeytinyağı turizmde de öne çıkarılmalı”
Panelin diğer konuşmacısı Gurme ve Yazar Prof. Dr. Artun Ünsal da zeytinyağını tanıtmak için başlatılacak milli seferberlikte herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladıktan sonra şunları söyledi:
“Zeytincilik bir vatan meselesidir. Zeytin ve zeytincilik bir yaşam tarzı, başlıbaşına bir kültürdür. Aynı zamanda üreticisinden çalışanlarına, zeytin işleyicisinden zeytinyağı tesisleri sahiplerine, işçilerinden aracı ve pazarlayıcılarına kadar milyonlarca insanımız için ekmek kapısıdır. Öte yandan, turizm ve etnografya konularında da zeytinyağını öne çıkarmalıyız. Artık yerli ve yabancı ziyaretçiler arasında yeni zeytinyağı tutkunu tüketicileri çoğalıyor. Bu da ihracata olumlu katkı yapıyor.”
Zeytinyağındaki polifenol çok yararlı
Panelden sonra Türkiye’nin ilk zeytinyağı tadım uzmanı Ümmühan Tibet, katılımcılara zeytinyağının lezzet sırları hakkında uygulamalı bilgiler verdi.
Tibet, katılımcılara “İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır? Kusurlu zeytinyağını nasıl ayırt edersiniz? Zeytinyağı tadımında nelere dikkat edilmeli? Zeytinyağında doğru bilinen yanlışlar neler?” konularında bir sunum yaptı.
Zeytinyağının natürel sızma, natürel birinci, rafinajlık, rafine ve riviera şeklinde sınıflara ayrıldığını kaydeden Tibet zeytinyağına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Sızma kavramı; zeytinyağının elde ediliş usulünü değil, tam tersine kaliteyi tanımlamak için kullanılır. Zeytinyağının kalitesi; ağacın yetişme koşulları, iklim özellikleri, hasat zamanı, işleme şekli ve depolama koşulları gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir. Kamuoyunda zeytinyağı ile kızartma yapılmaz diye yanlış bir kanı var. Oysa, bilimsel araştırmalar zeytinyağının arka arkaya kızartmada kullanılmasına rağmen önemli bir bozulma olmadığını ortaya koyuyor. Çünkü zeytinyağı zengin içeriğinden dolayı diğer bitkisel yağlara oranla ısıya daha dayanıklıdır. Zeytinyağı ayrıca bitkisel yağlarda bulunmayan çok yararlı ve antioksidan özellik gösteren polifenol içerir. Ayrıca, E vitamini olarak adlandırılan ve oksitlenmeye direnç gösteren alfa tokoferol miktarı da yüksektir.”