Ziraat Fakültesi Öğrencileri Afyonkarahisar’da Kanatlı Sektörünü İncelediler
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 3. Sınıf öğrencileri,“Kanatlı Hayvan Yetiştirme-I” dersi kapsamında, Afyonkarahisar’a giderek sektör ile ilgili bilgileri yerinde aldılar.
Öğretmenleri Prof Dr. Tülin AKSOY ile birlikte yumurta tavukçuluğu sektörümüzün en önemli merkezi olan Afyonkarahisar’a bir teknik gezi yapan Öğrenciler, 2003 yılında aynı bölümden mezun olan Zir.Müh. Nebi AKINCI’nın ortağı olduğu AKINCI Tavukçuluk ve Yem A.Ş. (Sandıklı/AFYON) ile il merkezinde bulunan Afyon Yumurta A.Ş.’nin tesislerinde incelemelerde bulundular.
Bilindiği gibi üniversite eğitimi alan tüm gençlerin kafasında “Mezun olunca ne yaparım, bu diploma benim ne işime yarar?” sorusu vardır. Bazı öğrenciler bu soruya cevap bulamamaktan dolayı eğitimlerine olan inancını kaybederler ve başarısız olurlar. Ancak öğrenciler, kendileri gibi geçmişte aynı sıralarda okuyan ve aile şirketi kapasitesinin 10 katına çıkarılmasında önemli katkısı olan bir ağabeyleri Nebi AKINCI’nın anlattıklarını dinleyince ve tesisleri gezdiklerinde, yüzlerindeki ifade bile değişti. 1980’li yıllarda yapılan ilk kümesler ile son teknolojiye uygun her biri 100.000 tavuk kapasiteli 4 adet kümes ve yumurta tasnif makinesi öğrencilerin adeta başını döndürdü. Sektörün gelişimi, fırsatlar, küçük tüyolar tüm öğrencileri yüreklendirdi. Ardından işletmenin kendi gereksinmesini karşılamak üzere kurduğu modern yem fabrikasının gezilmesi, derslerde öğrendiklerini ete-kemiğe büründürdü.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 3. Sınıf öğrencileri daha sonra Afyonkarahisar Yumurta A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Sait EVRENKAYA’nın konuğu oldular..
Başkan Sait Evrenkaya’nın yoğun programını bir kenara iterek değerli önerilerde bulunması öğrenciler için çok yararlı oldu.
Yumurta üretiminde lider olan Afyonkarahisar’da tavukçuluğun nasıl geliştiği, bu başarı için nasıl azimle çalışıldığı ve daha birçok husus ile teknik konular başkan tarafındananlatıldı ve öğrencilerin merakları giderildi. Sait EVRENKAYA “masa başı çalışmaya değil terlemeye hazırsanız, kendinizi geliştirmeye açıksanız aramıza buyurun, bizlerle çalışın” dedi ve isteyenlerin staja kabul edileceğinin sözünü verdi.
Ardından şirketin müdürü Kerim Ali TİTİZ tarafından yumurta paketleme tesisleri ve viyol üretim bandı gezdirildi ve teknik bilgi verildi. Var olan kapasiteden daha büyük hacme sahip yeni yumurta paketleme biriminin bitmek üzere olan binasını da görünce öğrenciler kelimenin tam anlamı şaşırdılar ve gelecekteki mesleklerine olan inançları arttı.
Gezi konusunda görüşlerini aldığımız Prof. Dr. Tülin Aksoy “Zootekni eğitiminin uygulamalı olarak verilmesinin önemini hepimiz biliyoruz ve sürekli konuşuyoruz ancak hem köklü bölümlerin var olan uygulama olanaklarının gerilediği hem de yeni kurulanların çok kısıtlı olanaklara sahip olduğu bilinen bir durum. Var olanların alt yapıları iyileştirilmeden yeni bölümlerin mantar gibi açılması sorunu ağırlaştırmaktadır. Yeterli uygulama yapmadan mezun olan zooteknistler her şeyden önce özgüvenleri eksik olarak yola çıkmaktadırlar. Bölümlerdeki araştırma-uygulama birimlerinin yetersiz olması ya da hiç olmaması, genç akademisyenlerinde yetişmesinde de kalıcı sorunlar yaratmaktadır. Kamu kaynakları ile 30-35 zootekni bölümüne, bir o kadar sayıda veteriner fakültesine (su ürünleri eğitimini de unutmamalıyız) amaca uygun araştırma-uygulama birimi kazandırmak, kazandırılsa bile etkin-verimli şekilde uzun yıllar çalıştırmak pek mümkün görünmemektedir. En modern tesisler yapılsa bile bir süre sonra eskimekte ve güncelin gerisinde kalmaktadır. Zootekni bölümleri öğrencilerine gereği gibi uygulamalı eğitim vermek üzere özel sektörle daha yakın işbirliği geliştirmeli ve bu işbirliğini kurumsallaştırmanın akılcı yolları araştırılmalıdır. Bakanlığa ait araştırma çiftliklerinden de bu amaçla yaralanılması bir çözüm olabilir. Tüm tarafların yarına olacak işbirliği olanaklarını geliştirmek üzere için akademik çevrelerin, bakanlığın ve özel sektörün temsilcileri daha fazla görüşmeli ve tartışmalıdır. “dedi.